Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателите на антивирусен софтуер трябва да бъдат и психолози

Снимка: скрийншот

Създателите на антивирусен софтуер трябва да разбират и от хора. Това казва Бари Макманус, който в продължение на 10 години е работил в ЦРУ. Там той е отговарял за разпити и за проверка чрез полиграф. Бил е инструктор по антитероризъм във ФБР и Митническата и гранична служба.

Какви са фактите? Съвсем наскоро ООН предупреди за бум на киберпрестъпността. По време на пандемията от коронавирус през последните месеци е регистрирано увеличение на злонамерените имейли с цели 600%. Много от атаките са били насочени срещу здравни организации и институции за медицински изследвания по целия свят. Фишинг съобщенията и призивите с линкове за това как да се пазим от Covid са най-често срещаните.

Бари Макманус e убеден, че разработчиците на софтуер за защита трябва да разбират и от психология. Простата причина: машините се правят от хора, а човекът все така остава уязвимото звено в системата на защита.

"Докато системите зависят от човешкия елемент, те могат да бъдат пробити. Ако съм с лоши намерения към вашите данни, аз не се интересувам от софтуера или хардуера, които ги пазят. Аз просто ще се интересувам от човека зад системата, ще търся неговите слаби места. И ако мога да ви убедя да вкарате някаква флашка във вашата система, аз ще мога да взема това, от което се интересувам."

Затова Бари Макманус вярва, че бъдещите програмисти, освен знанията за професията си, трябва да разбират и от психологията на онези, които стоят зад неоторизирания достъп до данни. Макманус разделя злосторниците на две групи - хакери и кракери. Хакерите, казва той са програмисти, които знаят и плюсовете, и минусите на операционната система, програмните езици, мрежови концепции. Те са хората, които могат да установят какъв е рискът за една система. Докато кракер е онзи, който придобива неоторизирания достъп и унищожава важната информация. Практиката с такива хора кара Бари Макманус да не вярва на стереотипите - че злосторниците са само мъже, че са само от определен регион на света. Едно обаче ги обединява.

"Те са високо интелигентни. Те са арогантни, защото така можеш да покажеш уменията си на компютъра. Ето ви един пример от живота. Някой, който не е бил хакер или кракер, но по същия начин е успял да заобиколи нормите, защото е бил достатъчно интелигентен, доста методичен, любопитен и независим – например ядрен учен. Този човек беше преодолял ограниченията. Беше го направил, защото беше разбрал културните особености, традициите, ценностите на хората. За тях знаеше и определени неща. Това, което програмистите на антивирусен софтуер трябва да знаят е, че разбирането на човешкото поведение ще неутрализира действията на злосторниците."

"В допълнение - някои от основните психологически профили са също лоши. Много от хакерите и кракерите започват своите действия много рано. Някои казват, към 12-годишна възраст. Аз имам опит повече с хора, които са на 17 години. Възрастта, на която човек става много любопитен, започва да пробва разни неща, да иска да разбере как нещата работят. Понякога тези хора са и социално различни. Самотниците са си самодостатъчни. От проучванията, които сме правили, и в които съм участвал, се е оказвало, че тези хора дори нямат и сексуален опит. Наричам тези хора индустриални крадци."

Какво обаче ще мотивира подобни хора да направят на пух и прах сървърите ви? Част от мотивацията е например да имаш предимство пред другите хакери.

„Може би пък се чувстват и доста недооценени в компанията или в организацията, в която работят“, казва Бари Макманус. Понякога се чувстват социално изолирани. И компенсират с влизането в определени системи. Макманус профилира 4 типа хакери и кракери. Престъпният тип, идеологически обремененият, спонсорираният от държавата и този, който иска да си отмъсти.

"Криминалният тип често е финансово мотивиран. Това бихме казали. Но има и „криминални психопати“. Тези хора просто изпитват удоволствие, търсят усещане. Има една книга, мисля от 2006 година, казва се „Змии в костюми“. Цялата концепция в тази книга е изградена върху това как психопатите на "Уолстрийт" ходят на работа. Това са хората, които идват от най-добрите училища, те са най-умните, най-интелигентните. Но носят и една тъмна страна - да проникнат в организация, да правят поразии. Понякога мотивирани от финансовите стимули, понякога заради тази патологична нагласа."

"Идеологът вижда навсякъде ограничения в системата и смята, че всички технически пособия или информация трябва да са на показ, независимо от това каква е тя. Подобни примери има с извести имена. Няма да ги споменавам, но вие ще се сетите за най-скорошните случаи.

Третата категория е са спонсорираните от държавата. В този случай държавата им дава някаква власт, за да може да работи. Работи и с организираната престъпност. Това става понякога директно, понякога индиректно. Идеята е, че отново се търсят слабостите, дефектите, уязвимостите.

Отмъстителните хакери са онези, които смятам за вътрешна заплаха. В много случаи забравяме с кого сме стояли на едно бюро, работили сме с него заедно. Те всъщност са хората, които се чувстват недооценени или не се отнасят добре с тях. И отвръщат на удара."

Бившият експерт от ЦРУ Бари Макманус е сигурен, че ако бъдещите създатели на антивирусен софтуер знаят повече за хакера, толкова по-големи са шансове да бъде победен. По този начин е по-лесно да се създават и нови инструменти и стратегии за сигурност. Той дава пример с мобилния телефон. За повечето хора той е просто средство за комуникация, но за хакера това е още едно устройство, чиито възможности той би искал да изследва. 

Снимки: скрийншот

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20