Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Висшето образование в чужбина след Covid и Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още Великобритания остава след най-популярните дестинации за бъдещите студенти, въпреки неяснотите около формата на обучение и бъдещите условия на обучение след Брекзит. Все още е отворена възможността дори за онези, които тепърва искат да опитат своя шанс, каза пред "Хоризонт" Николай Христанов, мениджър "Висше образование" в един от порталите за консултации за обучението в чужбина – „Интеграл“.

Холандия е другата харесвана от завършилите средно образование страна, в която те избират да продължат обучението си. Германия остава сред топдестинациите, но с програми предимно на немски език. Там за някои специалности сроковете за кандидатстване са удължени от 15 до 30 юли, дори до 15 август, поясни Христанов.

Предвид обстановката с вируса се удължават срокове за кандидатстване и за предоставяне на дипломата за средно образование, уточни Николай Христанов.

След Кеймбридж, който предвижда онлайн обучение през идната академична година, има индикация и от други университети, които предвиждат смесен, хибриден модел на обучение. Той включва семинари и практики на място с по-малки групи и лекции онлайн там, където се събират повече хора.

Планира се модел на обучение, в който все пак студентите ще имат възможност да се потопят в обстановката и да се възползват от базата на университетите, посочи Христанов в предаването "Хоризонт до обед".

За онлайн обучението може да се осигурят допълнителни преподаватели и съветници, които да улеснят адаптацията към този модел за новопостъпилите студенти. Дори цялото или част от обучението през първата година да премине онлайн, впоследствие те ще продължат своето образование и да се възползват от качеството на преподаване и в кампуса, изтъкна той.

Инвестицията, които университетите влагат и в онлайн преподаването, цели то максимално да се доближи до предлаганото на място и според тях няма логика да бъдат намалявани таксите, защото качеството, което ще предлагат на студентите, ще остане същото, подчерта Христанов.

Всеки университет сега се приспособява индивидуално към новите условия. Засега е в сила 14-дневна карантина за пристигащите във Великобритания.

Стопроцентовото безлихвено финансиране при досегашните условия е потвърдено и за тази учебна година. Който започне тази година със своето обучение в Обединеното кралство, ще може да се възползва от това. Удължени са сроковете за кандидатстване за финансиране за магистърските програми там до 10 хиляди паунда. Когато се тегли кредит за магистърска програма, той може да се използва и за издръжка на живот, не само да такси, както е в бакалавърските програми, каза още Николай Христанов.

Все още няма информация за приема през септември 2021 година за студенти от Европейския съюз.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сладоледът е от продуктите, в които се добавя титанов диоксид

Предлага се забраната на титановия диоксид като хранителна добавка

В свой анализ европейския орган по безопасност на храните предупреди, че оцветителят Е171, или титанов диоксид, в храните не е безопасен .  Изследването е в рамките на продължаваща преоценка на разрешените преди 2009 г. за употреба в ЕС оцветители за храни. На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение..

публикувано на 22.06.21 в 11:30
Стоилко Апостолов

Стоилко Апостолов: Не трябва да си заравяме главите в пясъка, а да планираме екологичното земеделие

"И в трите основни зърнени култури сме в топ 10 в света – това не било дори в най-силните години на комунистическото кооперативно стопанство“, коментира в „Преди всички“ Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие „Биоселена“. Преди дни пред „Хоризонт“ Апостолов съобщи, че България се нарежда в челната десетка в..

публикувано на 22.06.21 в 09:58
Силвия Георгиева

НСОРБ подновява апела 2% от подоходния данък да остава в бюджетите на общините

„Няма причина да се води дискусия за рамката на местното самоуправление в България. Такъв въпрос не стои. Считаме за несериозно да се дебатира премахването на единствения орган на местното самоуправление, какъвто са общинските съвети .“ Този коментар направи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините..

публикувано на 22.06.21 в 08:51
Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова: Магията на Виетнам са хората

Журналистът Къдринка Къдринова представи книгата си „Магията Виетнам“. Първото пътуване на Къдринова до Виетнам е било през 2006 година.  „Обиколила съм целия Виетнам“, обясни Къдринка Къдринова в интервю за БНР. „От всичко по малко има в книгата. Тя е доста голяма – над 300 страници. Информацията е много обемна.“ Книгата..

публикувано на 21.06.21 в 19:03

Може ли да има проблеми с въвеждането на екостикери за колите

От 12 юли колите ще имат  екостикер , който ще указва на градските власти къде може да се движи автомобилът при определени от тях зони с ниски емисии на газовете. Това може и да е проблем, посочват специалисти. Но със сигурност е поредната стъпка към по-чистия въздух в големите градове. Обособяването на  „зони с ниски емисии “ е..

публикувано на 21.06.21 в 15:40
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Промени в НПК ще разграничат косвените жертви по закона „Магнитски“

Необходимо е да се приеме изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, в което да бъде записано, че информация като тази по закона „Магнитски“ е законен повод за образуване на досъдебно производство . Това мнение изрази пред БНР  адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права...

публикувано на 21.06.21 в 09:04

НДК отбелязва 40 години от основаването си с изложба "Различности"

"Различности" е заглавието на експозицията, подредена в Арт галерия - НДК. Повече от 50 произведения на 18 художници могат да бъдат разгледани до 8 юли. Тя е продължение на проект от 2019 г. и е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. Изложбата, която беше планирана за миналата година, вече може да бъде видяна..

публикувано на 20.06.21 в 11:14