Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войн Божинов: Вучич играе сложна политическа игра

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единствената интрига е дали партията на Александър Вучич и коалиционните ѝ партньори ще успее да постигне 200 мандата в 250-местния сръбски парламент. Победата е разгромяваща. В новата Скупщина реално опозиция няма да има“. Това коментира пред БНР Войн Божинов, историк от БАН.

По думите му сръбската опозиция все пак не трябва да се подценява

„При дадени политически обстоятелства опозицията би могла да изиграе много важна роля във вътрешнополитическия живот на Сърбия“.

В предаването „12+3“ Божинов допълни:

САЩ и да имат голямо желание да са посредник в отношенията между Прищина и Белград, в Косовския проблем са замесени и други важни геополитически играчи като ЕС и Русия, чиято дума не трябва да се подценява на Балканите. Докато САЩ разглеждат опцията за размяна на територии, то за ЕС и за важна сила като Германия това е абсурд. Тук ще има сериозен сблъсък между големите политически играчи в глобален мащаб. Прекалено дълбоки са корените на раздорите“. 

Историкът нарече „интересни“ отношения между Русия и Сърбия

„В Москва започват да гледат все по-трезво на сръбския проблем. Има опасност от повтаряне на събитията от 1948 година, когато Белград и Москва скъсаха отношенията помежду си. Сложна политическа игра играе Вучич. Но стоенето на два стола не гарантира, че човек в един момент няма да се окаже на земята“. 

Интервюто с Войн Божинов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Александър Вучич обяви победата си на парламентарните избори в Сърбия

Сърбия след изборите

Александър Вучич и неговата Прогресивна партия спечелиха очаквано и убедително парламентарните избори – първите, проведени в условия на епидемия, и бойкотирани от голяма част от разпокъсаната опозиция. След изборите в Сърбия преговорите за Косово се..

публикувано на 23.06.20 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза..

публикувано на 15.08.24 в 16:51
Красимир Кънев

Красимир Кънев: Всички имобилизации и изолации да стават под видеонаблюдение

Българският хелзинкски комитет и Глобалната инициатива в психиатрията изпратиха сигнал до главния прокурор, Министерството на здравеопазването, ИА "Медицински надзор", парламентарната здравна комисия и администрацията на омбудсмана по повод..

публикувано на 15.08.24 в 11:24
Елин Радев, кмет на Доспат

Временна парламентарна комисия и Инициативен комитет - кой е "за" и кой "против" кмета на Доспат?

В община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета Елин Радев. Това се случи дни, след като бяха изслушани жители на общината в комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със..

публикувано на 14.08.24 в 15:55

Украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ и грижи, ще бъдат преместени от Банкя в хотел на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна . Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас.  Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов..

публикувано на 14.08.24 в 10:43
Георги Стефанов

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

" Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим . Реално са и..

публикувано на 14.08.24 в 09:56
Магомед Рамазанов и Мирослав Колев (вдясно) с флаговете на Велико Търново и на България пред стадион

Олимпийският шампион Магомед Рамазанов става почетен гражданин на Велико Търново

Олимпийският шампион в свободната борба Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев бяха посрещнати от стотици спортисти и граждани на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на..

публикувано на 13.08.24 в 13:19