Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: За прокуратурата няма недосегаеми, нито премиер, нито президент

Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

За прокуратурата няма недосегаеми лица и няма да бъдат правени компромиси за политици и висши държавници при евентуални разследвания срещу тях, заяви при посещението си в Сандански главният прокурор Иван Гешев.

Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов бяха днес преди обед в Сандански и наблюдаваха лично част от двете специализирани операции срещу наркоразпространението и битовата престъпност.

Има ли опит прокуратурата да бъде въвлечена в престрелката между Министерски съвет и Президентство след последните озвучени скандали около свързаните с премиера снимки и официално публикуваните съобщения от кореспонденцията на Пламен Узунов?

За Гешев, който случайно или не обърка длъжността на Узунов, този случай е следствие на кадровия подбор в институциите, а изнасянето на информацията е морален акт пред гражданите:

„Дали съветникът по правни въпроси, корупция и лобизъм, извинете, мисля че грешка допуснах, секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента, извинявам се за неправилното определяне на длъжност му, ще бъде привлечен в качеството на обвиняем, решават наблюдаващите прокурори по конкретното досъдебно производство. Това е едната страна на въпроса. Другата е въпрос от кадрови и морален аспект, но този въпрос не е към мен. Кадровите проблеми на МС, на президентството, въпроси с морален интегритет или някакви други, са въпрос на други институции, не мога да решавам и техните проблеми“. 

Иван Гешев подчерта още, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна.

„Мисля, че за всички български граждани е много ясно, че българската прокуратура, докато аз съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми, независимо дали става въпрос за министър-председател, президент, министър, заместник-министър, секретар на някое си ведомство, депутат, олигарх или неолигарх. Подходът към всички ще бъде еднакъв и разграничителната линия е дали се нарушава законът“.

Главният прокурор беше категоричен, че няма избирателност в работата на държавното обвинение и единственият критерий е спазването или не на закона. Но призна, че има здрава мрежа от зависимости и разплитането ѝ ще доведе до сериозен натиск върху прокуратурата отвсякъде:

„Това, което правим ние, е да покажем на българските граждани доказателства и данни от разследвания, за да не може да се позволяват манипулативни внушения на политическа, икономическа, олигархична или някаква друга основа“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пламен Узунов - секретар по правни въпроси и антикорупция на президента

Още доказателства по делото за търговия с влияние с президентския секретар

Специализираната прокуратурата разпространи още доказателства по делото за търговия с влияние, свързано с президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов. Медиите получиха  три нови чата между него и бизнесмена..

обновено на 23.06.20 в 15:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР: Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина

Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си във връзка с динамично развиващата се обстановка за сигурност в Близкия изток в последните дни, съобщава..

публикувано на 31.07.24 в 20:08
Снимката е илюстративна

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари, предаде БТА.  По неизвестни засега причини горски пожар се разрази в района на градчето Урла.  Тъй като пламъците са се разпространили до жилищен район, се е наложила евакуацията на хора от общо 120..

публикувано на 31.07.24 в 19:58
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Запрянов подкрепя идеята на президента средствата за нови противопожарни самолети да са за ВВС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подкрепя идеята на президента Румен Радев средствата за нови самолети към МВР за гасене на пожари да бъдат пренасочени за Военновъздушните ни сили. Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за..

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Танк

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Прага.  От началото на войната чешкото правителство на Петър Фиала, твърд поддръжник на Украйна, е предоставило над 60 от своите танкове на Киев...

публикувано на 31.07.24 в 19:37

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни, сочат данните на Министерството на финансите. Вече са постъпили близо 46 на сто от планираните в бюджета приходи, докато са направени малко над 43% от очакваните разходи. Сериозно перо в..

публикувано на 31.07.24 в 19:36
Председателят на Комисията по труда и социалната политика на НС Деница Сачева и заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разговарят преди заседанието на комисията -  31 юли 2024 г.

Схемата "френска безработица" е проблем не само у нас, във Франция е "люксембургска"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица". На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на..

публикувано на 31.07.24 в 19:22

МС да осигури условия за настаняване на пострадалите от пожари, прие регионалната комисия

Парламентарната Комисията по регионална политика и местно самоуправление прие проект на решение, което задължава Министерски съвет да осигури нужните условия за настаняване на пострадалите от пожарите и да възстанови разрушените терени в община..

публикувано на 31.07.24 в 19:21