Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енио Мориконе или музика подпечатана със знак "вечност"

Снимка: БГНЕС

Групата Metallica открива своите концерти  с "Ecstasy of gold" (Треска за злато). С тази знаменита тема от филма на Серджо Леоне „Добрият,лошият и злият”  групата Ramones закриваше концертите си. И само се опитайте да си представите как  по света се създаде един уникален спектакъл в различните рок и поп нюанси. Кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова разказва: "Попитан преди години на какво се дължи това явление, той  каза:  „Може би рокмузикантите  обичат моите парчета, защото, макар и сложни, хармонично те са прости и  биха могли да се изпълнят и с китара .” Първи усетиха това от групата Metallica , чийто членове харесвали много филмите на Седжо Леоне , актьорът Клинт Истууд и всичко подчертано в тях от нотите на Мориконе. За солистa на групата Джеймс Хетфийлд комбинацията между симфоничния оригинален вариант и техния метал-стил превръщат "Ecstasy of gold"  в нещо уникално. По негово настояване се изпълнява като въвеждащо на техните концерти. Това става за първи път през 1983-а година и се е получило нещо фантастично, припомня още Джеймс Хетфийлд и признава, че го е пял хиляди пъти и като подготовка на гласа и на духа си преди спектакъл:”Благодарим ти Енио, че ни даде този устрем, че бе част от нашето вдъхновение  и че допринесе да се създаде връзка между групата, сътрудниците  и почитателите й, каза още солистът на групата Metallica  Джеймс Хетфийлд.Има и един  куриоз- от алтернативния рок: китаристът Серджо Пицорно кръсти децата си, родени през последните 10 години - едното Енио, а другото Леоне, като уважение към Мориконе и режисьора Серджо Леоне. Рок, поп и пънк групи като The Clash, Green Day, Dire Straits, Motörhead,също се вдъхновяваха от Енио Мориконе. За английската рок група "Muse"  той е невероятен талант и в знак на признателност помести в социалните мрежи  своето изпълнение от Олимпийския стадион в Рим на "Knights of Cydonia". Фронтменът на "Muse" Матю Белами използва мотив от „Човекът с хармониката“ от саундтрака на уестърн филма „Имало едно време на Запад“ за тази песен на групата си. Ирландците от "U2" посветиха на италианския маестро през 2009-а година своята песен "Magnificent".Тя  разказва как неговата музика е шокирала в положителния смисъл на думата членовете на групата:

„Magnificent“ стана втори сингъл от албума „No Line on the Horizon“ от 2009 година. Дъблинската четворка направи музиката в песента заедно с Брайън Ино и Даниел Ланоа, а текстът написа китаристът и кийбордист в „U2“- Дейвид Еванс, известен като The Edge, който е голяма почитател на Енио Мориконе. Важна част в творчеството на Енио Мориконе са аранжиментите, които той направи за италианските поп звезди от 60-те години на миналия век, като се започне от Рита Павоне до Джани Моранди, сътрудничи и с британското синти поп дуо „Пет шоп бойс“ за песента им "It couldn't happen here", в която е съавтор на музиката. Песента е включена в албума „Actually“ на Пет Шоп Бойс от 1987 година.Енио Мориконе стимулираше и съдействаше на италианските поп и рок музиканти . По негови аранжименти са редица световно известни италиански песни като Abbronzatissima, Sapore di sale, Se telefonando и много други. Има обаче един негов уникален аранжимент  на песента La solitudine (Самотата) в изпълнение на Лаура Паузини. Италианският рок и поп певец Морган написа, че „Енио Мориконе е без съмнение най-големият италиански композитор на света в тази епоха. Той успя, защото намери перфектното равновесие между класическата, поп и рок музика, без да се отказва от нито една от тях”. Бих добавила от лични впечатления, че според мен това е вродена гениалност, която е  израз  на  хармонията в човека Енио Мориконе . Нещо уникално! И вероятно затова, рокерът Васко Роси каза,” че привилегията на един артист е да умре, знаейки, че изкуството му никога няма да умре”! И така, то ще звучи във времето. Паметен е албумът “Всички обичаме Енио Мориконе”. Той излезе през 2007-а година и включва 17 негови творби изпълнени от големи световни представители на рок и поп музиката като Куiнси Джоунс, Андреа Бочели , Роджър Уотърс и др. В него, Селин Дион участва с  Knew I Loved Youот филма „Имало едно време в Америка”. Oт същия албум е оригиналния  метал кавър на "Eсstasy of gold"  на Metallica, както и този на Брус Спрингстийнна "Once Upon a Time in the West" от филма „Имало едно време на Запад”  и двата с номинация за наградите Grammy  в категорията "Най-добрo инструменталнo  рок изпълнение" през 2008-а година. Спечели я Брус Спрингстийн. Но няколко години по- рано, през 2005 г. по време на турнето "Devils & Dust", Брус Спрингстийн изнася концерт в Рим, на който присъства Мориконе. Развълнуван, Брус свири темата от филма „Имало едно време на Запад“ в началото на шоуто си като поклон пред големия композитор.Последната творба на Енио Мориконе "Tante pietre a ricordare" (Много  камъни за спомен)  е за моста „Моранди” на Генуа. Тя ще бъде изпълнена от симфоничния оркестър на театър „Карло Феличе” в Генуа, на специален концерт при откриването на новият мост  през първата десетдневка на август. А на 8 юли музиканти от цял свят се събраха он лайн в оркестър, за да изпълнят музиката на великия композитор и така да отдадат своята почит към покойния Енио Мориконе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Стоянов и Йохана Траянова

Из фотосите на Българския визуален архив

Няма друго такова столетие, като изминалото, в което и част от нас са родени. Столетие пълно с предизвикателства и противоречия, но позволило на хората да достигнат днешния ден, много по-сигурни в себе си и бъдещето на децата си.  Днес ви предлагаме да направим една "Спирка София 70" . Така е озаглавена изложбата от фотографии на Панайот..

публикувано на 27.08.24 в 10:20
Иван Русланов и Джорджа Уилкинсън

"Фантомът на операта" отново е в България от 29 август до 5 септември

Мащабният мюзикъл "Фантомът на операта" отново е в България от 29-и август до 5-и септември. Дъги Картър, Джорджа Уилкинсън и Бриджит Костело със специални интервюта за предаването на програма "Хоризонт" - "Понеделник вечер". През април актьорът Дъги Картър се превъплъти в Раул Дьо Шани. Персонажът, също влюбен в красивото сопрано..

публикувано на 27.08.24 в 09:39

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

12-то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на фотоизложбата в чест на 110-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, която можете да разгледате до 28-и август в зала 3 на Общинския културен институт “Красно село“ в София. Включена е и..

обновено на 26.08.24 в 18:47
Ви Кийланд

Американската писателка Ви Кийланд и нейното "Лятно предложение" пред БНР

Американската писателка Ви Кийланд е позната в България с романтичните си истории, често развиващи се именно през лятото. "Проектът", „Неочаквано“, "Неуместно" са само част от заглавията на Ви, продали милиони копия по света и направили я номер 1 в класациите за бестселъри .  "Лятно предложение" е най-новата ѝ книга,  излязла на..

публикувано на 26.08.24 в 10:36
Автопортрет на Винсент ван Гог

Експозиция "Инфинити" бе открита в Израел

Тази година в Израел са модерни видео - пърформансите. В тях оживяват картините на Ван Гог или Фрида Кало и дори посетителя може да се поразходи из тях. В стара мелница в Яфо „разцъфнат“ полски цветя прожектирани върху неравните стени и витите стълбища. Но най-необичайна е изложбата на преживяванията, свързана с космоса. А порталът към това..

публикувано на 25.08.24 в 07:07
Люка Дьобарг

Люка Дьобарг: Важно е талантът да бъде оценен като нещо специално

Люка Дьобарг е френски пианист, когото все повече меломани по света оценяват като особено интересен интерпретатор. Достигнал е Христовата възраст от 33 години, преминавайки през какви ли не житейски премеждия, търсейки и откривайки пътя си в изкуството – и не без усилия, но с много устрем и преборване на собствените си демони.  Запознахме се..

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Георги Тутев

Спомени за композитора Георги Тутев

На 23 август се навършват 100 г. от рождението на изтъкнатия български композитор Георги Тутев, един от създателите на Дружеството за нова музика в България - движение, довело на българската сцена музикалния авангард, организатор на международния фестивал “Музика нова“ в София.  Творби на Тутев са изпълнявани на много от фестивалите за съвремена..

публикувано на 23.08.24 в 13:20