Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хипертониците да не спират лечението си при зараза с коронавирус

Арман Постаджиян
Снимка: БГНЕС

„Пациентите с високо кръвно налягане, които се лекуват с Covid 19, не трябва са спират лечението си за хипертония, защото с него имат една допълнителна защита“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Управителния съвет на Българската лига по хипертония.
„Медикаменти, съдържащи хининови препарати, хидроксихолорихина, имат определени странични ефекти, свързани със сърцето. Могат се получат камерни аритмии при безогледно използване на хлорохин и хидроксихолорихина.

Затова общата препоръка е тези медикаменти да се приемат под лекарско наблюдение и най-малко по кардиографски контрол. Не би следвало те да се приемат като останалите медикаменти“, съветва кардиологът.

Проф. Постаджиян обясни, че през летния сезон доставяме на организма достатъчно витамини, но едва ли използването на витамин С при болен с коронавирус или като профилактика ще промени по някакъв начин хода на заболяването и на лечението.

„Насреща ни е заболяване, което е особено неприятно от гледна точа на това, че предизвиква промени в малките кръвоносни съдове под формата на микротромби, има някаква интерференция с витамин С, но общите мероприятия са тези, които би следвало разумно да използваме, така че да се предпазим от заразяване“.

По отношение на възникналите зарази в домовете за възрастни хора у нас проф. Постаджиян заяви, че най-важното, макар и трудно осъществимо, е разделянето на заразените от здравите.

„Да няма смесване на групите - това беше голям проблем и в Испания, и в Италия. В Гърция например в момента се наблюдава голяма дисциплина и спазване на противоепидемичните мерки.“

Кардиологът обърна вниманиие на това, че хипертониците трябва да се опитат да увеличават движението си в ежедневието – дори едни банални разходки от половин час, защото това със сигурност би увеличило имунитета им.

Проф. Постаджиян припомня,че българинът по принцип има рисков профил като тютюнопушене и начин на хранене – затова балансираната храна също би допринесла за добрия имунитет.

Най-важният съвет към хората с високо кръвно налягане по време на горещините е да не спират терапията си. Това е важно и в условията на пандемия, посочи още проф. Постаджиян. Той уточни, че жегите снижават стойностите на кръвното налягане. Ако се променя лечението обаче, това трябва да става само под лекарско предписание.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00