Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичаен звук буди плевенчани - крясъци на гларуси

Снимка: БГНЕС

Ако сте решили да разгледате красивия Плевен, голяма е вероятността да помислите, че сте попаднали на морския бряг. Усещането идва от познатите крясъци на гларусите, които се забелязват около фонтаните в центъра на града.

Ако ставате рано или до прозореца ви има дърво, сутрин в Плевен може да се събудите от чуруликане на врабчета. Напоследък обаче необичаен звук събужда плевенчани - крясъците на гларуси.

"Все по-често плевенчани се будят с крясък на гларуси. Гларусите са т.нар. "жълтокраки чайки" и се срещат вече обичайно и във вътрешността на страната. Гларусите са синатропен вид. Това е вид, който живее близо до хората в населените места, те са зависими от човешката дейност. Причината да са в населените места е, че тук има изобилна храна през цялата година, както и благоприятни условия за тяхното размножаване", пояснява Габриела Георгиева, експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Те са всеядни и там, където има храна, за тях е подходящо местообитание. Свикнали сме да ги виждаме наистина по морето, но вече може би от няколко десетилетия, е обичайно да се срещат и в други населени места, допълва тя. Гларусите предпочитат риба, но се хранят с всякакви изхвърлени от хората хранителни остатъци, унищожават яйца на други птици, но няма данни за намаляване на популация на други птици към момента, коментира експертът. 

"Гнездят по покриви на високи сгради, те са колониално гнездящ вид. Те са свикнали да бъдат близо до хората. В същото време си намират труднодостъпни места, за да си направят гнездата с цел да запазят поколението си. Имат добре развит механизъм за взаимна защита на гнездата и на малките си. Те нямат естествен враг в населените места с изключение на човека, който е единственият лимитиращ фактор за тяхната популация в града", изтъква експертът.

Има случаи на ранени гларуси, за които се обаждат на "зеления телефон", но тъй като гларусите не са защитени от Закона за биологичното разнообразие, ние няма как да ги изпратим в Спасителен център, във ветеринарна клиника или зоологическа градина, подчертава Габриела Георгиева. Единственото, което могат да направят гражданите, е за своя сметка да заведат животното на ветеринар, съветва тя

Мил спомен имат в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен. 

"Беше мъничко птиче. Гледахме го няколко дена в инспекцията. То се разхождаше по бюрата. Беше много смешен. Стана любимец. Миролюбиви са. Не нападат хора. Аз съм ги виждал да нападат други птици, но за хората не би следвало да са опасни", казва директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен  Стефан Цанев.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23