Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млад педиатър изкачва върхове в подкрепа на каузата за детска болница

Снимка: БГНЕС

Специализант по педиатрия е решил по нестандартен начин да спечели повече съмишленици за каузата по изграждането на голяма, единна, многопрофилна национална детска болница. Той ще катери върхове по трудни маршрути и ще популяризира мисията си във Фейсбук група от почитатели на планините. 

Сюжетът с националната болница е на близо 40 години вече, припомни младият лекар Александър Атанасов в предаването "Преди всички". „В края на 80-те години и началото на 90-те този проект спира и е „замразен“, като периодично за съжаление бива включван в откровено корупционни практики".

Д-р Атанасов е решил да огласява „проблема с липсата на тази институция, която чакаме вече 40 години“, като използва хобито си на запален планинар. 

Присъединява се към вече съществуващата инициатива на майки да изписват на табла каква болница си представят за децата си. „Вкарах малко планинарски привкус в моя надпис – качих се на най-високия връх на Балканите и се снимах там. Пуснах снимката в много популярна Фейсбук група на любители планинари с няколко десетки хиляди членове и вдигнах известно количество шум“, разказа педиатърът пред "Хоризонт".

Планинарското начинание на д-р Атанасов ще продължи – той си е поставил за цел да изкачи за каузата десетте планински първенци на България и така да вдигне „повече шум“.

„Все пак върховете са едно прекрасно място. Едно прекрасно място трябва да бъде и тази бъдеща болница“, вярва д-р Атанасов. Той не очаква масови изкачвания на планините, но се надява многобройната общност от родители да стане по-запозната с проблема за лисващата национална детска болница.

Александър Атанасов вижда своето бъдеще в „тази професия, тази специалност и тази държава“. Как си представя бъдещата детска болница?

Голяма болница, която да може да посреща спешните и най-тежките случаи от цялата страна. Това не е просто болница за децата от София и не е просто болница за болни деца. Трябва да бъде болница, която да е в състояние да поема най-тежките случаи 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, да има добре изградена организация на спешна помощ, включително с хеликоптерна площадка. Това трябва да бъде болница, която да предлага най-модерно детско лечение. На трето място това трябва да бъде базата, която да подготвя млади специалисти, да извършва научни изследвания, да пише учебници и да изготвя протоколи за лечение при различни заболявания".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 36 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40
Изглед отвътре в One Book Bookstore

One Book Boostore: Прът в колелото на многотията

НЯМАШ ИЗБОР Това е мотото на One Book Boostore - книжарница, в която се продава само една книга. Автор на ексцентричната идея и неин реализатор е Йордан Радичков - внук на големия писател.  Отидохме да видим какви ги е сътворил до парка Заимов в центъра на София.  „Разполагаме с една книга, можеш да разгледаш на..

публикувано на 14.01.21 в 20:03
Бездомникът Цвятко от Габрово

Млад мъж спаси бездомник в Габрово, вече има подслон

История за доброто, което обединява хората, развълнува мнозина в Габрово.  Млад мъж пое инициативата в помощ на бездомник, който от години е без покрив. И в жега, и в студ е на главната пешеходна улица в града , в компанията на своите четириноги приятели. Силвето, Черньо, Сара и Тошко са приятелите на Цвятко от улицата. Кучетата го следват..

публикувано на 13.01.21 в 07:16