Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мумия на египетски върховен жрец в музея в Ерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изложба на египетски мумии привлича посетители в израелския музей в Ерусалим. Това е първата изложба, след като заради карантината за Covid -19 музея беше пред банкрут. Благодарение на частни дарения от цял свят успява чак сега отново да възстанови дейността си.

Земите на днешен Израел са били част от Древен Египет и се откриват много археологически находки  на различни места в страната. Затова музеят притежава една от най-богатите сбирки на артефакти от тази епоха в света.

Саркофазите, с характерното изображение на човешка фигура на тях, в израелската колекция, са няколко. Посетителите могат да видят и две мумии - на котка и на ибис (свещена в Египет птица, приличаща на щъркел, чието убийство се е наказвало със смърт). Двете мумии на животни са били подарени на Израел от египетския президент в знак на добра воля, по време на подписването на Кеймпдейвидския мирен договор.

„Още с пристигането в музея, мумията замина на…медицинско изследване. В Болницата Кармел в Хайфа без да бъде докоснато с ръце, балсамираното тялото бе подложено на сканиране и медицински екип постави диагнози, всеки по своята специалност. Мумията не е от най-старите. Човекът е балсамиран преди около 2200 години, това e век след битките на Александър Македонски“, това разказва в  предаването „12+4“ египтоложката Ирит Бен Адан.

Посетителите на изложбата могат да се запознаят с медицинските заключения и да видят няколко кратки филмчета, както за социалното положение на човека в саркофага, така и за здравния му статус.

Не е бил фараон, а върховен жрец. От надписите на саркофага му се вижда че се е казвал Ирет Хор Иру и е бил е жрец на светилището на Ахмин - селище на около 500 км южно от Кайро. Получил е длъжността по наследство. На лицето му е добавена изкуствена брада, привързана със синя панделка, която подчертава аристократичния произход. Ръцете му са поставени пред гърдите, като в лявата държи торен бръмбар - символ на съхраняването“.

Египтоложката Ирит Бен Адан разказва още:

„Много ни вълнува самото балсамиране. В Библията е отбелязано ,че въпреки че в нашата религия няма такъв обичай, телата на двама от патриарсите са били мумифицирани. Единият от тях е Йосиф, който благодарение на мъдростта си достига висок пост в двора на фараона. На него дължим, например два от важните елементи на икономиката - създаване на държавен резерв и десятъка, който е основа на данъчната система. Той е наредил да бъде балсамиран и баща му Яков, познат с това, че успява да откупи от брат си първородството и съпътстващите го привилегии за една паница леща, а също, че е бил измамен от тъста си и се е наложило да аргатува дълго, защото вместо за любимата му Рахел, най-напред го оженват за нейната сестра Лея. Неговите 12 сина от двете му жени и техните прислужници поставят основа на 12-те колана на Израел - племената, от които е бил съставен по-късно еврейски народ. За съжаление мумиите на Йосиф и на Яков не са намерени“.

На сканиране са били подложени и мумиите на котката и ибиса. И двете са били млади и здрави животни.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49