Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баристът Йордан Дъбов: Кафето е феноменален инструмент за общуване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето като феноменален инструмент за комуникация без аналог – това е най-популярната ободряваща напитка за бариста Йордан Дъбов.

Роден в Пазарджик, той е емигрирал още в младежките си години в Прага, учил тромпет в Пражката консерватория и се превърнал в един от търсените джаз тромпетисти. Записвал музика, свирил на концерти, а междувременно работел и като управител на бар във верига италиански хотели в чешката столица.

Преди 13 години Йордан Дъбов се записал на курс за баристи, който променил изцяло не само представите му за кафето, а и живота му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето вече традиционно е част от нашето ежедневие. „Какво означава кафе култура? Традиционно е да пием кафе от поне 30-тина години. Преди това нямаше кафе, беше много скъпо, много рядко или беше смес от нещо - леблебия, ръж", казва Дъбов за предаването "Чуй лятото". 

Има ли рецепта за добро кафе? Йордан Дъбов дава някои основни насоки: спазвайте пропорции, спазвайте време на приготвяне.

„Както се отнасяте, когато варите яйца или правите паста. Кафето е малко по-фриволно и променя вкуса си, ако избягаме от някои параметри. Така че времето е ключово, пропорциите, съотношението вода – количество кафе, начинът, по който кафето е смляно.“

Дъбов оборва някои твърдения колко може да бъде вредно кафето.

Качествено кафе, приготвено по взискателен начин, е изключително полезна напитка. Доказано отвсякъде. Некачествено кафе, приготвено по неправилен начин – вредно, доказано. Много от старите изследвания, които казват, че част от кафето (напитка, за която е използвано смляно, вече изпечено кафе), е вредно, са правени с много нискокачествени кафета, приготвени по неправилен начин – от самия продукт сме разтворили вещества, които в определена концентрация и количество могат да бъдат вредни.“

Снимка ЕПА/БГНЕС

Доколко точно добре отгледаното и добре приготвено кафе ще бъде полезно за един или друг организъм, е много различно. Тук значение имат включително детайли като какво сме похапнали, колко сме се наспали и как се чувстваме, допълва Йордан Дъбов.

В България най-много кафе в домашни условия се приготвя в джезве, посочва баристът. „Стар метод, доказан във времето, феноменален.“

Традиционно ние не запарваме, ние варим – за разлика от други държави и нации, от които идват начини за приготвяне, при които варенето не е вариант, а запарването е вариант.“

Двете коренно различни концепции – на американското и на италианското кафе могат да съжителстват чудесно на едно място и трябва да бъдат част от ежедневието на най-щастливите хора по света, убеден е баристът. „Това не е сблъсък, а възможност. Зависи от гледната точка.“

Последните 20-тина години поръчвайки кафе, ние очакваме да ни сервират еспресо. След години обаче може да се получи разместване, прогнозира Йордан Дъбов. Когато публиката стане по-шарена, младата генерация баристи, например след 15 години, ще обслужва по-стара генерация консуматори, която, поръчвайки кафе, няма да получи по презумпция точно еспресо.

Африка или Латинска Америка? „Африка“, еднозначно отсича баристът, който обаче е фен и на централно-американските кафета.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще успее ли изкуственият интелект да мине теста "Не съм робот"?

Учените Андреас Плеснер, Тобиас Вонтобел и Роджър Ватенхофер от Швейцарския технологичен университет в Цюрих обявиха, че изкуственият интелект може да разбие версията на системата за проверка "Не съм робот" . Това са онези малки досадни дейности: да определите в кои картинки има светофар и кола или да вписвате произволно генериран код, преди..

публикувано на 09.12.24 в 10:14
Одеонът на древния Филипопол

Одеонът на древния Филипопол е най-новото археологическо бижу на Пловдив

Одеонът на древния Филипопол е най-новото археологическо бижу на Пловдив.  Така освен античният театър, градът ще има има още една открита сцена, разбира се доста по-малка, завещана от античноста. Одеонът е разкрит при разкопки през 1988 г. на северната страна на форума.  Първите реставрационно-консервационни  дейности там..

публикувано на 08.12.24 в 09:27
Снимката е илюстративна

Всички детски градини във Велико Търново със свои библиотеки

Всички детски градини в община Велико Търново ще имат свои библиотеки. Идеята се сбъдна, благодарение на мащабна дарителска кампания, в която се включиха над 1000 дарители и осигуриха повече от 4000 книжки за децата. Приказни мини библиотеки ще имат 23-те великотърновски детски градини. В тези учебни заведения книжки не се купуват често, а..

публикувано на 06.12.24 в 09:40

Панагюрското съкровище като магия и шедьовър на тракийското изкуство

В Панагюрище започват 4-дневни тържества, посветени на 75-ата годишнина от откриването на панагюрското златно съкровище. На 5-и и 6-и декември ще се състои конференция, а кулминацията на програмата ще е на 8-и декември – това е денят, в който преди 75 години братята Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват тракийския шедьовър по време на..

публикувано на 04.12.24 в 06:34

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности" .  "Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка  ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в..

публикувано на 03.12.24 в 13:35

В Израел бе открита изложба с част от архивите на Кафка

100 годишнината от смъртта на световно известния писател Франц Кафка се отбелязва в три големи библиотеки в света които разполагат с части от архивите му. В Оксфорд и в Германия изложбите бяха открити на шести юни – датата, на която е починал. В националната библиотека на Израел тя се открива чак сега заради войната. На пресконференция..

публикувано на 03.12.24 в 13:33

Мартин Мартинов: Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?

Повече от 7 години Мартин Мартинов, собственик на ресторант в централната част на София, храни през шестте студени месеца бездомни, безпарични, отритнати от обществото хора .  Инициативата му "Подай ръка" се е трансформирала във фондация, чрез която той приема помощ - пакетирана храна, от хора, желаещи да станат съпричастни.  Тази есен е бил..

публикувано на 02.12.24 в 14:07