Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Баристът Йордан Дъбов: Кафето е феноменален инструмент за общуване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето като феноменален инструмент за комуникация без аналог – това е най-популярната ободряваща напитка за бариста Йордан Дъбов.

Роден в Пазарджик, той е емигрирал още в младежките си години в Прага, учил тромпет в Пражката консерватория и се превърнал в един от търсените джаз тромпетисти. Записвал музика, свирил на концерти, а междувременно работел и като управител на бар във верига италиански хотели в чешката столица.

Преди 13 години Йордан Дъбов се записал на курс за баристи, който променил изцяло не само представите му за кафето, а и живота му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето вече традиционно е част от нашето ежедневие. „Какво означава кафе култура? Традиционно е да пием кафе от поне 30-тина години. Преди това нямаше кафе, беше много скъпо, много рядко или беше смес от нещо - леблебия, ръж", казва Дъбов за предаването "Чуй лятото". 

Има ли рецепта за добро кафе? Йордан Дъбов дава някои основни насоки: спазвайте пропорции, спазвайте време на приготвяне.

„Както се отнасяте, когато варите яйца или правите паста. Кафето е малко по-фриволно и променя вкуса си, ако избягаме от някои параметри. Така че времето е ключово, пропорциите, съотношението вода – количество кафе, начинът, по който кафето е смляно.“

Дъбов оборва някои твърдения колко може да бъде вредно кафето.

Качествено кафе, приготвено по взискателен начин, е изключително полезна напитка. Доказано отвсякъде. Некачествено кафе, приготвено по неправилен начин – вредно, доказано. Много от старите изследвания, които казват, че част от кафето (напитка, за която е използвано смляно, вече изпечено кафе), е вредно, са правени с много нискокачествени кафета, приготвени по неправилен начин – от самия продукт сме разтворили вещества, които в определена концентрация и количество могат да бъдат вредни.“

Снимка ЕПА/БГНЕС

Доколко точно добре отгледаното и добре приготвено кафе ще бъде полезно за един или друг организъм, е много различно. Тук значение имат включително детайли като какво сме похапнали, колко сме се наспали и как се чувстваме, допълва Йордан Дъбов.

В България най-много кафе в домашни условия се приготвя в джезве, посочва баристът. „Стар метод, доказан във времето, феноменален.“

Традиционно ние не запарваме, ние варим – за разлика от други държави и нации, от които идват начини за приготвяне, при които варенето не е вариант, а запарването е вариант.“

Двете коренно различни концепции – на американското и на италианското кафе могат да съжителстват чудесно на едно място и трябва да бъдат част от ежедневието на най-щастливите хора по света, убеден е баристът. „Това не е сблъсък, а възможност. Зависи от гледната точка.“

Последните 20-тина години поръчвайки кафе, ние очакваме да ни сервират еспресо. След години обаче може да се получи разместване, прогнозира Йордан Дъбов. Когато публиката стане по-шарена, младата генерация баристи, например след 15 години, ще обслужва по-стара генерация консуматори, която, поръчвайки кафе, няма да получи по презумпция точно еспресо.

Африка или Латинска Америка? „Африка“, еднозначно отсича баристът, който обаче е фен и на централно-американските кафета.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков, който живее в Канада, дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19

Анани Любенов: Соколарството изисква страшно много време

"В България заради нещо, което е доста странно за цял свят, ловът с хищни птици е забранен . Ние имаме право да ги отглеждаме, да ги развъждаме, да ги тренираме, но реално няма право да им дадем това, за което са създадени - да ловуват". Това каза за БНР председателят на Българския соколарски съюз Анани Любенов. Той изрази очакване, че тази..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Кристияна Брънзалова продължава да работи за регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност

Общ регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност - за това мечтае архитект Кристияна Брънзалова от Фондация „Даскал Брънзалов“. „За жалост това е доста по-трудно, отколкото си мислех. Вече четвърта година работим в тази посока . Сумата, която трябва да бъде събрана, е около 10 хиляди лева. С тези събития, които правя, се..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Уроците на Covid-19: Ние сме гости на този свят, да се смирим

От края на октомври насам семейството на Камелия Тодорова от Добрич е в битка с коронавируса, която отнема живота на майка й и карантинира самата нея за домашно лечение. „Моето състояние в момента е добре, но психически трябва да се стабилизирам, защото много неща ми се струпаха. Въпреки всичко трябва да продължа напред, си казвам всеки ден,..

публикувано на 23.11.20 в 10:45

Търсят ли лекарска помощ жителите на Зидарово и Извор

Зидарово и Извор са две села, които се намират на територията на община Созопол. Над 1000 са постоянно живеещите хора в тях. Разликата е, че в Зидарово има аптека и лекар, докато жителите на Извор пътуват до областния център Бургас за лекарства и лечение. Зидарово и Извор са две съседни странджански села. За разлика от селищата по границата..

публикувано на 23.11.20 в 08:17

"Фабрика за идеи" търси монитори за компютри за нуждаещи се ученици

Търсят се монитори за 200 компютъра. Те ще бъдат за ученици, които нямат възможност да учат дистанционно заради ситуацията с Covid-19. Мониторите ще бъдат за района на Видин. Кампанията за осигуряване на компютри и монитори се организира от "Фабрика за идеи". "Ние още през април месец започнахме кампания "Дари устройство". Работим в села с..

публикувано на 22.11.20 в 14:51