Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Правец - спомен за епохата на Живков

На рождения ден на бившия Първи в Правец показват колекция от държавни подаръци

Подаръци в Музея на Тодор Живков в Правец
Снимка: Луиза Лазарова, БНР

Днес се навършват 109 години от рождението на Тодор Живков. 7 септември е тържествен ден в Правец, родното място на човека, управлявал България в продължение на три десетилетия. Образът на бившия Първи, както често определят Живков, до днес предизвиква противоречиви  мнения и настроения. За едни той е повод за обществена и лична носталгия, а за други „Бай Тошо“ е обиден спомен.

По средата на двете полярни позиции търсим разказа за емоцията в дипломацията, каквато носят подаръците за българската държава и за Тодор Живков като държавен глава. Към постоянната експозиция на всеки 7-ми септември Историческият музей в Правец показва изключителни образци и то само за ден. Тази година това са произведения уникати на приложното изкуство, килимарството и гобленарството, дърворезбата и медникарството от България, Африка, Близкия и Далечен Изток.

Родната къща на Тодор Живков в Правец  Снимка: БНР

Сградата, в която се намира музейната сбирка от държавни подаръци, се намира в непосредствена близост до родната къща на Тодор Живков, поддържана и днес във възрожденски стил. Музеят  преди 1989 година е бил със специален дипломатически статут, в сградата  са били посрещани  важни гости на държавата и града. Строена е в края на 70- те години с функция да бъде приемна зала на общината. От 2001 година в нея са подредени държавните подаръци до 1989 година, изключителна държавна собственост, чийто път до Правец тръгва от резиденция „Бояна“.

Първата витрина в изложбата е приютила даровете от Съветския съюз. Ценен сред тях е този от Михаил Горбачов - фруктиера със сребърен филигран

„Кутии от лаково дърво с портрети на Ленин, на Георги Димитров, които са символи на онази епоха. Часовникът, самоварът от порцелан с позлата“, разказва пред "Хоризонт" уредникът на Историческия музей в Правец Галя Дикова.

Съветската колекция завършва със сребърен сервиз за водка. Следват подаръци от Полша - отново сервиз, но за вода, със символите на Варшава. В колекцията е включен и кристал от Чехословакия - изящни съдове с флорални мотиви и емблематични сгради.

Интерес предизвикват подаръците от Западна Европа. Гълъбите на мира от Франция, плакет с изглед от Ватикана и папския герб, порцеланова чиния с емблемата на Английската банка. Преди 1989 година българската държава и Тодор Живков са получавали подаръци и от Америка, изтъква Галя Дикова. 

Чиния от 10 хиляди бройки, които са произведени в Китай, порцеланови, за 200-годишнината от обнародването на държавния печат на САЩ.“

И още от изложбата „България и светът“ - подаръци от Чили, Никарагуа, Боливия  и разбира се от Куба. „Маска от Лаос, Нигерия, макет на Александрийския фар, подарък от губернатора на Александрия в Египет, Судан подарява статуетки от слонова кост.“

Споменът за много специални гости в Правец също е част от изложбата. Фидел Кастро е един от първите държавници, посетили Правец през 1972 г. Индира Ганди пък е присъствала на откриването на детска градина, която до днес носи нейното име, а децата там се обучават в традициите на Индия. Най-ранните снимки, притежание на музея, са от Франция - с Шарл дьо Гол и Жорж Помпиду от 60-те години на миналия век.

Подписът на Живков  Снимка: БГНЕС

Тодор Живков е награждаван от Кенан Еврен с грамота, притежавал е символичен ключове на Анкара и Букурещ

Във витрина „Азия“ може да се види дърворезба от сандаловото дърво, статуетка от слонова кост, макет на Тадж Махал от планински кристал, статуетка на Танца на Шива, сервиз за чай от нефрит.

„Когато подаряваш  - дали си човек или от името на дадена държава, ти подаряваш част от сърцето си. Ти искаш чрез подаръка да разкажеш на другия каква е твоята душевност, какъв е твоят бит, твоята култура“, посочва музейният уредник Галя Дикова.

Японската връзка от онова време преминава както през т.нар. Японски хотел в София – Витоша Ню Отани, строен от японци (по проект на японския архитект Кишо Курокава – бел. ред.), така и през частите за правешкия завод за микропроцесори, които идвали от Страната на изгряващото слънце. В колекцията има макет на бойно снаряжение на самурай с три шапки, допълва Галя Дикова.

Подаръците от България включват болярски чаши с елементи от съдове, открити при археологически проучвания, мечове за 1300 годишнина на българската държава, кама с подписа на Левски, пушки от цяла България плюс метален жезъл от Велико Търново със символите на българската държава. 

Тодор Живков е бил почитан с много подаръци през годините по лични поводи. Сред тях е ловен комплект с позлата, подарен от Леонид Брежнев.

Още любопитни детайли - в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33