Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Допитване: 90 на сто от студентите искат присъствено обучение

Снимка: БГНЕС

Учебната година в УНСС започва на 14 септември. За по-големите потоци се въвежда хибридно обучение - една седмица ще учат студенти с четни факултетни номера, другата с нечетни - присъствено.

"А пък останалите, които не трябва да бъдат в университета, за да намалим бройката на хората, които присъстват, ще наблюдават лекциите онлайн, както правихме миналия семестър, само че за всички студенти", каза за предаването "12+3" ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Около 20 000 студенти учат в УНСС, преподавателите са около 1000.

"На университетите беше дадено известно право да предприемат собствени мерки, но в рамката, която е определена на национално ниво", допълни Димитров.

От няколко месеца е въведен термоконтрол на входа на УНСС, охраната проверява всеки. Ще бъдат купени терморамки, които ще показват кой е с по-висока температура.

Над 90 на сто от частните университети у нас ще започнат новата академична година изцяло онлайн, съобщи председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев:

"Като прави впечатление - Бургаският свободен университет, където обучението ще бъде присъствено само за първи курс, Варненският свободен университет ще бъде онлайн, като се разработват варианти до 15 човека в малки групи, евентуално по проекти".

Смесената форма на обучение ще бъде приложена предимно в големите университети, където в една зала често се налага да бъдат 200 души. По тази причина тези висши училища разработват механизъм за организация на учебния процес съобразно факултетните номера на студентите:

"Факултетните номера, които са четни, да присъстват на лекциите през четните седмици, а нечетните факултетни номера да присъстват през нечетните седмици".

Смесена форма на обучение ще бъде приложена и в медицинските университети:

"Упражненията, които са важни, практическите занятия, за самите курсове, те ще се проведат присъствено, но иначе лекциите ще се провеждат онлайн", допълни Парушев.

90 на сто от студентите у нас са "за" присъствено обучение, показва допитване сред тях на Националното представителство на студентските съвети в България:

"Онлайн обучението беше наистина добро решение предвид пандемията, но няма как да заместим преподавателя, който стои на трибуната отпред, няма как да се заменят обясненията на самия преподавател и самият социален контакт между колеги, който има в самата зала. Присъственото обучение е в пъти по-добро и в пъти по-ползотворно за студентската общност."

Председателят на Националното представителство на студентските съвети в България съобщи още, че ректорите на висшите училища у нас са обещали в условията на пандемия от Covid-19, всички предписания на здравните власти да бъдат спазвани:

"А именно за спазване на разстояние в залите, около 30% да бъдат студентите в една зала, за да може да се спазват мерките всички да бъдат с маски, преподавателите също", допълни Даниел Парушев.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Димитър Димитров и репортажа на Андрей Борисов можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна национално проучване за достъпна среда в университетите

Националното представителство на студентските съвети започна инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”. Целта е да се събере информация от цялата страна за достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, с нарушени зрителни, говорни или..

публикувано на 27.11.20 в 11:05

Павлета Алексиева: Държавата да предвиди адаптирани за социалните предприятия мерки

Държавата трябва да подкрепя социалните предприятия, независимо дали сме в криза или не, за да се развива тяхната екосистема през следващите години. Това мнение изрази пред БНР  Павлета Алексиева, програмен директор на Центъра за нестопанско право. Днес центърът организира онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на..

публикувано на 27.11.20 в 09:34

Може ли да има дистанционно обучение, но присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Правителството реши да удължи извънредната епидемична  обстановка, а н ови по-строги мерки влизат в сила в 23.30 ч в петък  - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12..

обновено на 25.11.20 в 19:47
Снимката е илюстративна

Анастас Стефанов: Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център  „Тренд“.  Последното проучване на центъра показва, че 40% от..

публикувано на 25.11.20 в 09:29

Проф. Любима Деспотова: И обрив може да бъде симптом на Covid-19 при децата

Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия . Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова - Толева. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега , изтъкна тя. „Изглежда вирусът по-рядко..

публикувано на 24.11.20 в 10:40
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: При „влизането“ ни в Запада той вече беше по-лоша версия на себе си

„В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее.  1962 г. ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват от Love Me Do…" Така проф. Евгений Дайнов въвежда в новата си книга „Духът на времето - Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп?“ 60 години..

публикувано на 23.11.20 в 13:34