Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса

"Атлас на пластмасата" дава решение за справяне със замърсяването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап от съвременния живот докосваме по-често пластмаса, отколкото близките си. Изводът е на страниците на българското издание на „Атлас на пластмасата“ - съвместен труд на международното гражданско движение Break Free From Plastic  - Свободни от пластмаса - и фондация Heinrich Böll. В Атласа са представени историята на пластмасата, нейното място в нашия живот, как се отразява на биологичното разнообразие и решения за справяне с пластмасовото замърсяване.

„От началото на масовото навлизане на пластмасата в бита от 60-те години на миналия век досега са произведени 9 милиарда тона пластмаса, но едва 9 на сто са рециклирани“, поясни в предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Ташева, координатор на дейностите по управление на отпадъците в Екологично сдружение "За Земята".

„Това означава, че на всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса, но една 1/10 от него е рециклирана, което ни навежда на мисълта, че това не е правилното решение. Трябва да се спре прозводството на пластмасови изделия", посочи Ташева и припомни, че до 2050 година в световния океан ще има в тегло повече пластмаса, отколкото риба.

В частта на атласа „Вкусни пластмасови хапки” се разказва как поглъщаме пластмаса с храната и напитките си и какви са ефектите от това. Евгения Ташева обърна внимание върху пластмасовите опаковки на храните.

„Повечето от храните и напитките идват опаковани в еднократна пластмаса – те не са полезни за нашето здраве. Химикалите в тях не са добре тествани за въздействие върху човешкото здраве, а тези химикали са много.“

В последната част на атласа - „Дрехи: синтетика отвън и вътре в тялото” се посочват любопитни факти за негативното влиянието на текстилната промишленост за замърсяването на подземните води, реките и морето. „А също какъв е приносът ѝ за задълбочаване на климатичните промени и какъв всъщност е проблемът с „бързата мода“, подчерта Ташева.

"Пластмасата още в миналото започва като евтин заместител на слонова кост, на коприна и навлиза много бързо в сферата на облеклата и дрехите. Това я прави удобна за дрехите, защото все повече от тях се произвеждат от полиестертъкан от пластмаса, която при всяко пране отделя микровласинки, отиващи към водоемите. 

"Ние дори ги вдишваме чрез дрехите – като поларените дрехи например“, отбеляза Евгения Ташева.

Има две петиции за всеки, който иска да подкрепи в борбата със справянето с пластмасата – те са на страниците на „Грийнпийс“ - България и на Екологично сдружение „За Земята“ и в профилите им в социалните мрежи.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте ски спортове на писти с договор към ПСС на БЧК

Зимните спортове са радост за тези, които ги практикуват. Както в големите ски центрове, така и по-малките и по-малко известни се радват на сняг и на посетители. Заедно с проверката на условията за каране е необходимо да си припомним и някои правила за безопасност в планината и да знаем, че скиори и сноубористи имат задължения за безопасно..

публикувано на 22.01.21 в 13:27

Иновативен проект отглежда горски фиданки в контейнери

„Югозападното държавно горско предприятие в момента работи по пет европейски проекта , като се изискват доста усилия да се подготвиш за тези проекти за опазването на гората у нас“, съобщи пред БНР инж. Теодор Тодоров, мениджър проекти в организацията. „Имаме проект за отглеждане на фиданки в контейнери – това е проект, насочен към..

публикувано на 21.01.21 в 10:46
Плаващото сметище на река Искър

Вода има, вода няма - природни ресурси и управленски парадокси

През почивните дни започна почистването на плаващото сметище край ВЕЦ Своге . То се появи след проливните дъждове през изминалата седмица.  Инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“, автор на електронна карта за нарушения при ВЕЦ-овете посочва сред причините за подобни мащабни замърсявания както „н ационалния ни манталитет, че боклуци могат..

публикувано на 18.01.21 в 15:02

Цветните залези говорят за замърсяване на въздуха

„Справочникът ще е полезен за всички, които боравят с темите за замърсяването на въздуха, защото често се борави с грешни термини по тази тематика“. Това посочи в предаването „Хоризонт до обед“ доц. Елена Христова за новия справочник на замърсяването на въздуха на Националния институт по метрология и хидрология и Асоциация за развитие на София...

публикувано на 18.01.21 в 12:19

Социално предприятие за рециклиране на текстил беше открито в Израел

По време на пандемията, когато не едно или две предприятия се затварят заради липса на платежоспособно търсене на продукцията им, в едни от най-престижните райони на Израел Квар Саба-Раанана бе прерязана лентата на немско-израелски център за рециклиране на текстил . Половин милион килограма текстилни отпадъци изхвърлят всяка година..

публикувано на 18.01.21 в 10:40

Проф. Вася Банкова: Прополисът стимулира имунитета

Смята се, че прополисът е "оръжието" на пчелите срещу инфекции.  " Прополисът е продукт на две живи системи - на растения и на пчелното семейство . Пчелите го събират от различни смолисти секрети от растения, които самите растения произвеждат, за да се защитят от бактерии и вируси. Пчелите го използват за същото нещо и много отдавна сме..

публикувано на 11.01.21 в 12:57
В Мексико вече се предлагат само биоразградими пликчета и торбички.

Мексико забрани ползването на пластмаса за еднократна употреба

От началото на тази година в Мексико действа забрана за ползването на пластмасови изделия за еднократна употреба, предаде ДПА. „Маркетингът, разпространението и доставката“ на пластмасови продукти, вкл. прибори за хранене, чинии и сламки, вече са забранени“, обяви мексиканското министерство на околната среда. Забраната обхваща също съдове за..

публикувано на 02.01.21 в 08:52