Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса

"Атлас на пластмасата" дава решение за справяне със замърсяването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап от съвременния живот докосваме по-често пластмаса, отколкото близките си. Изводът е на страниците на българското издание на „Атлас на пластмасата“ - съвместен труд на международното гражданско движение Break Free From Plastic  - Свободни от пластмаса - и фондация Heinrich Böll. В Атласа са представени историята на пластмасата, нейното място в нашия живот, как се отразява на биологичното разнообразие и решения за справяне с пластмасовото замърсяване.

„От началото на масовото навлизане на пластмасата в бита от 60-те години на миналия век досега са произведени 9 милиарда тона пластмаса, но едва 9 на сто са рециклирани“, поясни в предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Ташева, координатор на дейностите по управление на отпадъците в Екологично сдружение "За Земята".

„Това означава, че на всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса, но една 1/10 от него е рециклирана, което ни навежда на мисълта, че това не е правилното решение. Трябва да се спре прозводството на пластмасови изделия", посочи Ташева и припомни, че до 2050 година в световния океан ще има в тегло повече пластмаса, отколкото риба.

В частта на атласа „Вкусни пластмасови хапки” се разказва как поглъщаме пластмаса с храната и напитките си и какви са ефектите от това. Евгения Ташева обърна внимание върху пластмасовите опаковки на храните.

„Повечето от храните и напитките идват опаковани в еднократна пластмаса – те не са полезни за нашето здраве. Химикалите в тях не са добре тествани за въздействие върху човешкото здраве, а тези химикали са много.“

В последната част на атласа - „Дрехи: синтетика отвън и вътре в тялото” се посочват любопитни факти за негативното влиянието на текстилната промишленост за замърсяването на подземните води, реките и морето. „А също какъв е приносът ѝ за задълбочаване на климатичните промени и какъв всъщност е проблемът с „бързата мода“, подчерта Ташева.

"Пластмасата още в миналото започва като евтин заместител на слонова кост, на коприна и навлиза много бързо в сферата на облеклата и дрехите. Това я прави удобна за дрехите, защото все повече от тях се произвеждат от полиестертъкан от пластмаса, която при всяко пране отделя микровласинки, отиващи към водоемите. 

"Ние дори ги вдишваме чрез дрехите – като поларените дрехи например“, отбеляза Евгения Ташева.

Има две петиции за всеки, който иска да подкрепи в борбата със справянето с пластмасата – те са на страниците на „Грийнпийс“ - България и на Екологично сдружение „За Земята“ и в профилите им в социалните мрежи.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждани сигнализират за разораване на защитени територии в парк „Витоша“

„В сряда сутринта някой е започнал да прави  23-метров паркинг в границите на парк „Витоша“ , на последния голям завой след урбанизираната част на кв. „Драгалевци“ в посока Алеко“. Това каза пред пред „Преди всички“ Зорница Стратиева, която е подала сигнал по случая в писма до прокуратурата, до Министерския съвет, до Министерството на околната..

публикувано на 19.04.21 в 10:22
Двойка домашни врабчета (Passer domesticus) - най-разпространеният в градовете вид от групата на пойните птици. За жалост през последните години популацията на врабчетата в градовете е силно намаляла.

Преброяване на врабчетата на 24 април

На 24 април за 5-а поредна година Българското дружество за защита на птиците ще извърши преброяване на врабчетата. Доброволците, които ще се включат в кампанията, трябва да се регистрират на сайта vrabcheta.bg. Преброяването ще се проведе от 9 до 12 часа.   Целта е да се установи популацията на 3-те вида врабчета, които се срещат у нас..

публикувано на 18.04.21 в 17:36
Розови пеликани

Къдроглави пеликани напускат местообитанията си, уплашени от енотовидно куче

Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“, край Силистра, вече се радват на своите малки, но хищник от рода енотовидно куче, който не е коренен за България, заплашва бъдещото поколение на останалите птици. Първите пеликанчета са излюпени върху две от общо четирите платформи в езерото, съобщи Момчил Петров,..

публикувано на 17.04.21 в 15:55
Започна кампания „Търси се лечебната иглика“

Започна европейската кампания „Търси се лечебната иглика“

България се включва в европейската кампания за гражданска наука "Търси се лечебната иглика". Поканени са всички любители на природата да дадат своя принос в изследване на вида и да помогнат за опазването му на европейско ниво. Кампанията започва първоначално в Естония през 2019 година, но днес вече повече от 20 държави се присъединяват към..

публикувано на 17.04.21 в 12:49

Груповите туристически пътувания да се възобновят през май, очакват от бранша

„ Очакваме от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания “, каза пред БНР Светлана Атанасова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции. Браншът изрази недоволство  от  последната заповед на министъра на здравеопазването , с която не се облекчават..

публикувано на 14.04.21 в 09:22

Концесионерът на плаж „Смокиня“: Дейностите са ремонтни и не засягат дюните

„ Дейностите са под наблюдение. Целта е да се изравнят дигите и се извършва необходим ремонт “. Това каза пред БНР концесионерът на плажа на къмпинг  „Смокиня - Север“ Иван Алексиев.  Ивицата на плажа е изцяло разорана от брега до дюните.  През уикенда  екоинспекцията в Бургас провери сигнал за разорани дюни  на плажа, който е към община..

публикувано на 12.04.21 в 09:52

"Гората.бг" засади 1,4 млн. дървета в цялата страна

Организацията "Гората.бг" продължава с кампанията за засаждане на дървета. На 10 април бяха раздадени 10 хиляди дръвчета във Враца. На 11 април от 11 часа ще бъдат раздадени отново 10 хиляди дръвчета от 10 дървесни вида във Видин. "Такова подобно събитие ще имаме и в София. И то ни е вече девето, което правим в цялата страна тази..

публикувано на 10.04.21 в 13:28