Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса

"Атлас на пластмасата" дава решение за справяне със замърсяването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап от съвременния живот докосваме по-често пластмаса, отколкото близките си. Изводът е на страниците на българското издание на „Атлас на пластмасата“ - съвместен труд на международното гражданско движение Break Free From Plastic  - Свободни от пластмаса - и фондация Heinrich Böll. В Атласа са представени историята на пластмасата, нейното място в нашия живот, как се отразява на биологичното разнообразие и решения за справяне с пластмасовото замърсяване.

„От началото на масовото навлизане на пластмасата в бита от 60-те години на миналия век досега са произведени 9 милиарда тона пластмаса, но едва 9 на сто са рециклирани“, поясни в предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Ташева, координатор на дейностите по управление на отпадъците в Екологично сдружение "За Земята".

„Това означава, че на всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса, но една 1/10 от него е рециклирана, което ни навежда на мисълта, че това не е правилното решение. Трябва да се спре прозводството на пластмасови изделия", посочи Ташева и припомни, че до 2050 година в световния океан ще има в тегло повече пластмаса, отколкото риба.

В частта на атласа „Вкусни пластмасови хапки” се разказва как поглъщаме пластмаса с храната и напитките си и какви са ефектите от това. Евгения Ташева обърна внимание върху пластмасовите опаковки на храните.

„Повечето от храните и напитките идват опаковани в еднократна пластмаса – те не са полезни за нашето здраве. Химикалите в тях не са добре тествани за въздействие върху човешкото здраве, а тези химикали са много.“

В последната част на атласа - „Дрехи: синтетика отвън и вътре в тялото” се посочват любопитни факти за негативното влиянието на текстилната промишленост за замърсяването на подземните води, реките и морето. „А също какъв е приносът ѝ за задълбочаване на климатичните промени и какъв всъщност е проблемът с „бързата мода“, подчерта Ташева.

"Пластмасата още в миналото започва като евтин заместител на слонова кост, на коприна и навлиза много бързо в сферата на облеклата и дрехите. Това я прави удобна за дрехите, защото все повече от тях се произвеждат от полиестертъкан от пластмаса, която при всяко пране отделя микровласинки, отиващи към водоемите. 

"Ние дори ги вдишваме чрез дрехите – като поларените дрехи например“, отбеляза Евгения Ташева.

Има две петиции за всеки, който иска да подкрепи в борбата със справянето с пластмасата – те са на страниците на „Грийнпийс“ - България и на Екологично сдружение „За Земята“ и в профилите им в социалните мрежи.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловци и еколози против нови методи за избиване на дивите свине

Агенцията по горите ще оттегли част от предложенията си за промени в Закона за лова. До края на общественото обсъждане на проектозакона днес са постъпили над 600 отрицателни становища от неправителствени организации и граждани. Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и..

обновено на 19.10.20 в 18:44
Любомир Попйорданов

Covid-19 и туризмът: Селата печелят

Едни от големите фирми, специализирани в приключенските форми на туризъм отчитат над 90 % спад на чуждестранните посетители у нас. Има туроператори, които не са посрещнали нито един чуждестранен турист през това лято, казва Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. Според него..

публикувано на 16.10.20 в 18:08
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

„ Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга . „ Нещо, което от много време стои на масата..

публикувано на 15.10.20 в 08:46

Връща ли коронавирусът пластмасата в детските градини

Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмасови изделия в целия свят. Природозащитни организации алармираха за проблема още през пролетта. Днес активистите от екологичното сдружение „За Земята“ отчитат и друга негативна тенденция – завръщането на пластмасовите чашки за еднократна употреба и в детските градини , които бяха обещали..

публикувано на 07.10.20 в 12:15

Една трета от храната в света се изхвърля

"Важно е да се говори за разхищаването на храна, като проблемът има и социален, и екологичен аспект . Изразходва се огромно количество сладка вода например." Това каза в предаването „Преди всички“ Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”. Днес на фермерския пазар пред земеделското министерство се представя сергия..

публикувано на 07.10.20 в 10:16

Никола Бончев: Общината не подпомага градското градинарство

Общинското дружество „Софпроект“ и  Инициативата за развитие на градско земеделие в София  са изготвили карта с потенциални общински терени, подходящи за градско земеделие. В момента няма административна уредба, която да улеснява гражданите в достъпа им до тези места – ако намерят подходящ терен, да заявят пред общинската администрация..

публикувано на 01.10.20 в 11:52
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

„В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона са глътка въздух за зимата . Не е решение. Това са средства, за да може да преминем през зимата и след това ще мислим. Тази нагласа „след това ще мислим“ е много вредна, да не кажа пагубна, защото много отдавна трябваше да започне планиране на целия..

публикувано на 28.09.20 в 10:01