Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По повод Европейската седмица на мобилността

Инспекторите от Столичния инспекторат ще ползват велосипеди и ще ходят пеша

Веска Георгиева,началник на Столичния инспекторат
Снимка: Ани Петрова

От 16-ти септември до 22 септември ще се проведе ежегодната кампания "Европейска седмица на мобилността". На самия 22 септември, когато отбелязваме Световния ден без автомобили, заявката на много хора е да се придвижват изцяло пеша или с обществения транспорт в София. От днес до 22 септември инспекторите от Столичния инспекторат ще ползват велосипеди и ще ходят пеша.

"Тече седмицата на мобилността. Тази година е под мотото "Избери как да се придвижиш" и Инспекторатът избира да се придвижи с градския транспорт и с 34 велосипеда, които имаме и които не стигат за всички", каза пред БНР директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Спираме нашите автомобили, ще се движат само трите електрически и хибридите, които ще се движат на електричество, подчерта Георгиева в предаването "Преди всички".

"Целта е да отбележим тази седмица, да отбележим на 22 септември - Световния ден без автомобили, да може, макар и малко да се повлияе върху качеството на атмосферния въздух. Не само чрез спиране на автомобилите на Столичния инспекторат, а чрез началото на една инициатива за по-малка употреба на двигатели с вътрешно горене, и на начин на мислене, че трябва все повече да се стремим в нашето ежедневие да намаляваме натиска върху околната среда, в това число и от автомобилните газове", коментира Веска Георгиева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

„В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона са глътка въздух за зимата . Не е решение. Това са средства, за да може да преминем през зимата и след това ще мислим. Тази нагласа „след това ще мислим“ е много вредна, да не кажа пагубна, защото много отдавна трябваше да започне планиране на целия..

публикувано на 28.09.20 в 10:01

Представят създателите на „умна" сгъваема чаша на бизнес форум в София

Създателите на "умна" сгъваема чаша и българска компания за електрически велосипеди са сред участниците във форума "Европа, България и преходът към зелена икономика", организиран от списание „Мениджър“. Европа се намира в началото на изцяло нов дневен ред, който в следващите десетилетия ще променя начина на живот и начина на правене на бизнес,..

публикувано на 24.09.20 в 09:53
Полицията извежда екоактивист от района на протест пред парламента в Берн, Швейцария. 23 септември 2020 г.

Климатичните промени и гласът на младите

На предстояща през октомври конференция на Софийския форум за сигурност младежки активисти и студенти ще "влязат в обувките" на политици и в рамките на ролеви игри ще вземат решения, посветени на климатичните промени. „ Щом като има протести, това означава, че обществото се е пренаситило от неспазени обещания или мерки , които не са били..

публикувано на 23.09.20 в 12:02

"Надбягай мината" или екотуризъм срещу въглища

Ще успее ли едно бягане да промени нагласите към една мина? Може ли алтернативният туризъм да наклони везните и да вземе превес пред аргумента - мината създава работни места? Това ще се опитат да направят застаналите зад  инициативата "Надбягай мината".  На 3 октомври "Грийнпийс" - България организира спортно събитие за защита на природата в района..

публикувано на 21.09.20 в 12:07

Планинските водачи ще стават все по-търсени

Училището в троянското село Черни Осъм е едно от уникалните в страната ни, защото е единственото, в което младежи се обучават за планински водачи. В условията на все по-развиващ се планински туризъм завършилите училището са все по-търсени от туристическите агенции и за организирани високопланински преходи, заради опасностите и неизвестните,..

публикувано на 17.09.20 в 14:42

Социалната страна на бягането и състезанието "По стъпките на Алеко с приятел"

Наближава крайният срок за регистрация в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер " По стъпките на Алеко с приятел ". То ще се проведе на 3 октомври на Витоша, а надпреварата е посветена на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. "Нашето мероприятие, бих..

публикувано на 16.09.20 в 16:26

Разширяват зоните за достъп за колела и тротинетки в столицата

За 30 лева до три часа ще можете да наемете велосипед от буферния паркинг пред Националния исторически музей до Витоша . Велосипеди под наем се предлагат и на още едно място в София - на бул. „Никола Габровски" 1. Предстои разрастване на местата, откъдето може да се наеме и да се върне велосипед. „За миналата година 800 души са..

публикувано на 14.09.20 в 12:42