Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка на 4 деца: Да има подоходен критерий, но прагът и добавките да са по-високи

Още пари за детски надбавки и пенсии по време на криза - има ли логика

Икономистът Стоян Панчев: Говорим за електорално, предизборно харчене

Снимка: БГНЕС

Детски надбавки без оглед на доходите на родителите - какъв ще бъде ефектът върху семействата и икономиката и има ли връзка предложението на правителството да отпадне подоходният критерий с наближаващите избори? Прилагането на мярката би струвало още 398 милиона лева в бюджета за догодина.

Мария Пеева, по-известна в онлайн пространството като Мама Нинджа, е майка на 4 деца, три от които са под 18-годишна възраст. Досега не й се е налагало да получава детски надбавки и не е кандидатствала за такива.

За да е справедливо, на този етап в нашата държава трябва да го има подоходният критерий, смята Мария Пеева.

„Според мен е далеч по-логично да има подоходен критерий, но нека той да е по-висок. В момента прагът е много нисък - 400 лева. Нека прагът да е висок – примерно 1000 лева, и надбавките съответно да са по-високи“, коментира Пеева в предаването "Преди всички".

Според нея при хората с добро заплащане разлика от 100 лева например при детските надбавки няма да се усети, докато при тези с критично ниски доходи няма да е така.

Мария Пеева изтъкна, че по-скоро би искала от държавата добро детско здравеопазване, по-съвременно образование за децата си и повече сигурност.

Когато става въпрос за социални помощи – те са за социално слабите хора. Няма нужда тази кохорта от работещото население, която получава добри доходи, да получава социални помощи. Мнението е на икономиста Стоян Панчев от Българското либертарианско общество.

„В някакъв смисъл е доста неправилно от страна на г-жа Сачева да говори за жест, защото тези пари не идват от нейния личен портфейл, не идват от портфейла на правителството. Подобен тип разпределения плащат на практика същите хора, които ще получават помощите", посочи Панчев и поясни:

„Ако се увеличи максималният осигурителен доход на хората, които имат по-високи заплати в момента – от 3 хиляди на 3 200 и в същото време вземете тези пари, прекарате ги през държавната система и им дадете едни 40 лева отгоре, детски – абсолютно ненужно упражнение се получава.“

Данъчните облекчения са много по-добър инструмент, подчерта Панчев.

Вече говорим за електорално, предизборно харчене, коментира Стоян Панчев. „Забравени са нормалните рамки на фискалната политика. Дори ми се струва, че на г-жа Цачева това й е целта – да отива и да тества идеите в публичното пространство.“

Икономистът направи връзка с влизането в т.нар. чакалня на еврозоната ERM II:

„Отдавна аз и мои колеги предупреждавахме, че е възможно, когато се приближим към еврозоната, когато отхлабим валутния борд по някакъв начин, да се тръгне към такава фискална експанзия.“

Снимка: БГНЕС

Панчев вижда като нереалистично догодина минималната пенсия да стане 300 лева на фона на очакван спад в икономиката на страната между 7 и 8%, а в дългосрочен план на фона на очертаващи се в цяла Европа икономически структурни промени.

Няма откъде да дойдат тези нови пари, които да преразпределим. По време на криза не е разумно да увеличаваш нито социални плащания, нито пенсии, нито заплати в частните фирми, освен ако не сте фармацевтична фирма и сега сте продали много повече лекарства.“

Стоян Панчев направи паралел с предишни години, в които правителството се е хвалело с високия икономически ръст. „Тогава нямаше големи скокове на пенсии или на някакви социални плащания. Как сега в една от най-тежките кризи, от 2009-а насам най-тежката година със сигурност, ние изведнъж започваме да увеличаваме всички социални плащания и докъде може да стигне това?

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51