Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Враца активните случаи на Covid-19 са 49

МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца
Снимка: Ива Антонова

В област Враца активните случаи на Covid-19 са 49, от тях в домашни условия и под наблюдение са 39 души, а 10 души са хоспитализирани.

"В област Враца засега сме привилегировани откъм защита някаква, т.е. има доказани позитивни резултати на голяма чат от хора, които не са развили симптоматика и те са карантинирани по силата на правилата на държавата и контролирани от служители на РЗИ в дома", каза д-р Петър Керемедчиев, изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца.

Covid-отделението в здравното заведение е оборудвано с реанимационни легла и респиратори, сред които и такъв с изкуствен интелект. В болницата вече пети месец работи и PCR лаборатория, в нея са изследвани 2390 проби.

"Медицинските специалисти от извънболничната помощ имат право да издават така нареченото "направление номер 4" и след като се проведе тестуването това направление се отчита в Здравната каса и Здравната каса заплаща, ако са изпълнени всички условия за това тестуване, за този вид услуга", допълни д-р Петър Керемедчиев.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН и ГЕРБ-СДС започнаха разговор за политиките по сектори

В Народното събрание ИТН разговарят с най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ-СДС, в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Това е последната консултация на ИТН, след като от партията вече се срещнаха с независими депутати от "Величие" и ДПС, с БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ.  От страна на ГЕРБ участници са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Росен..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Жителите на Хаджидимитрово с тричасова блокада на път, плашат с гражданско неподчинение

Жителите на свищовското село Хаджидимитрoво блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Протестът е заради безводието. Има нов довеждащ водопровод до единия от каптажите на селото, но проблемът е рязкото намаляване на нивото на водоизточниците и той няма как да се реши, поясниха от водоснабдителното дружество, а протестиращите..

публикувано на 03.08.24 в 13:12
Снимки: МВР

Пожарът в Малешевската планина е овладян, евакуираните се връщат в домовете си

Овладян е пожарът в Малешевската планина. Хората от двете села Цапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани преди три дни вече се връщат по домовете си. Сериозна обаче остава ситуацията с огъня в планината Славянка на границата с Гърция. Най-сложна е обстановката в планината Славянка. Огънят се разраства, продължават да се правят и..

публикувано на 03.08.24 в 12:30

Локализиран е пожарът в община Невестино

Локализиран е пожарът, който пламна вчера в община Невестино. Огънят е обхванал над 500 декара треви и горски масив, съобщи пред БНР говорителят на Областната дирекция на МВР - Кюстендил Катя Табачка. "И през нощта продължи гасенето. На терен работят екипи на районните служби Пожарна безопасност и защита на населението от областта, екипи на..

публикувано на 03.08.24 в 11:44

Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая Назарян

С публикация в социалните мрежи, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че единственото, което прави неговата партия в момента е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализация на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза...

публикувано на 03.08.24 в 11:00
Проф. Вили Лилков

Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се разположи..

публикувано на 03.08.24 в 10:50

Ръст на българите, предпочели почивка в Пиерия през юли

Повече българи в сравнение с миналата година са предпочели през юли почивка в гръцката област Пиерия, съобщават хотелиерите. Румънците пък пътуват със самолет до островите, за да избягват чакане по границите. Рязко намаление на румънските туристи с 40% отчитат хотелиерите в област Пиерия. Там се намират популярните за туристите от балканските..

публикувано на 03.08.24 в 10:50