Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Янков: Ново дестабилизиране на БНР за месеци е недопустимо

Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство разбира, че генерира напрежение и типично по модела на Бойко Борисов няма да направи нещо, което да създаде напрежение. Страхът от обществена реакция предизвиква много често Борисов да прави отстъпления“. Това каза пред БНР независимият депутат Красимир Янков по повод оставените за гласуване от следващия парламент промени в Закона за радиото и телевизията.

Той призова генералният директор на БНР да оттегли оставката си, „защото ново дестабилизиране на обществената медия за месеци е недопустимо с оглед на чувствителността на обществото и на предстоящите парламентарни избори“.

Янков подчерта, че през този мандат на управляващите 2/3 от приетото законодателство е внесено за гласуване в парламента без обществено обсъждане и без вземане на мнението на засегнати страни - чрез внасяне на промени от отделни депутати с аргументи за съкратени срокове за приемане на законодателството.

„Освен това известно време БСП отсъстваше удобно от Народното събрание, за да не се чуе алтернативното мнение по предлаганите промени“.

В предаването „Нещо повече“ независимият депутат посочи причините за исканата оставка на министъра на културата Боил Банов:

„Заради неадекватното и пагубно за българската култура управление на последствията от коронакризата; заради растящото напрежение сред дейците на културата; заради непрозрачното финансиране и липсата на контрол над средствата, разпределяни от Министерството на културата; заради хаоса в министерството... Това, че отново ще се направи опит министър Банов да бъде прикрит, няма да остане без реакция по отношение на обществото“.

Интервюто с Красимир Янков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БНР

Служители на БНР с призив за оттегляне на законопроекта за изменение на Закона за радиото и телевизията

Отворено писмо с призив държавните институции да оттеглят законопроекта за изменения на Закона за радиото и телевизията, оповестиха работещите в Българското национално радио. Десетки мнения са събрани до момента под искането да се спре..

обновено на 22.10.20 в 16:38
Вежди Рашидов

Вежди Рашидов: Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон

„Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон . Един закон трябва да обслужва..

публикувано на 22.10.20 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе..

обновено на 21.04.24 в 07:45

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е..

публикувано на 20.04.24 в 07:29
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО предоставя на Украйна допълнителни системи за ПВО

Страните от НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяви генералният секретар на алианса. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ на фона на поредните руски удари...

публикувано на 20.04.24 в 07:24
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26