Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината представят модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност

Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност. Това съобщи пред БНР Цвета Наньова от екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите, след призива на Европейската комисия страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като част от зеленото възстановяване на Европа. 

Наньова работи по проект на програмата „Хоризонт 2020“, който ще очертае механизмите за съфинансиране от страна на собствениците при обновяването на сградите.

Моделът, който се прилага в европейските държави, е да бъдат подпомогнати всички до степен, която да направи възможно обновяването на цялата сграда, подчерта Цвета Наньова в предаването "Хоризонт до обед".

Идеята е всички да получат някакъв процент безвъзмездна помощ. В Европа той е под 50, при нас вероятно ще се върви по обратния път, от общите 100% безвъзмездно финансиране този процент да се намалява, поясни Наньова.

Извън грантовия компонент трябва да има улеснен достъп до кредитен ресурс, посочи Наньова. Според нея мнозинството от хората ще могат да изплатят кредит от порядъка на няколко хиляди лева, защото тези средства ще се възвърнат с бъдещите икономии.

В рамките на проекта е в ход онлайн проучване на нагласите за територията на София, което засега сочи, че над 80 на сто от включилите се изразяват съгласие да участват в програмата със съфинансиране оттук нататък, заяви Цвета Наньова. 

В проучването се регистрира нагласата изплащането на преференциалния кредит да започва след завършване на строително-ремонтните работи, тоест след като вече са налице ползите от обновяването на сградата.

Хората разбират, че само с безвъзмездна финансова помощ, тоест с публичен ресурс, няма да могат да бъдат покрити огромните нужди в тази държава“, коментира Цвета Наньова.

По официални данни 93% от съществуващите сгради се нуждаят от обновяване за енергийна ефективност.

Ще има ли задължителен елемент, например поставяне на соларни панели?

Все повече ще се насърчава използването на възобновяеми енергийни източници, но там, където е технически възможно и икономически целесъобразно, уточни Цвета Наньова. Като подходящи за целта тя посочи еднофамилни и многофамилни сгради на няколко етажа, както и такива със скосен покрив. Като подходящи се очертават и сградите с централно отопление, но едва 16% от населението се отоплява по този начин.

Категорично намеренията са в новата програма да бъдат включени всички сгради, които досега не са били част от националната програма за саниране, обобщи Цвета Наньова.
Няколко основни принципа трябва да бъдат част от бъдещите програми, така че да няма противоречия между мерките, посочи пред „Хоризонт" Радостина Славкова от Екологично сдружение „За Земята“.

По думите й трябва да се постигне топлинен комфорт през всички сезони, съчетан с добро качество на въздуха. Стремежът е да гоним енергиен клас „А“. Славкова припомни препоръката на Брюксел всички етапи на обновяването да минават през едно гише.

От „За земята" смятат, че всички материали, които се използват, следва да бъдат природосъобразни и годни за рециклиране.

100% грант, както беше досега, не е финансово устойчив и справедлив вариант. При новите мерки никой не трябва да остава извън борда, коментира Радостина Славкова.  

Детайли по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25