Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До края на годината представят модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност

Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност. Това съобщи пред БНР Цвета Наньова от екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите, след призива на Европейската комисия страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като част от зеленото възстановяване на Европа. 

Наньова работи по проект на програмата „Хоризонт 2020“, който ще очертае механизмите за съфинансиране от страна на собствениците при обновяването на сградите.

Моделът, който се прилага в европейските държави, е да бъдат подпомогнати всички до степен, която да направи възможно обновяването на цялата сграда, подчерта Цвета Наньова в предаването "Хоризонт до обед".

Идеята е всички да получат някакъв процент безвъзмездна помощ. В Европа той е под 50, при нас вероятно ще се върви по обратния път, от общите 100% безвъзмездно финансиране този процент да се намалява, поясни Наньова.

Извън грантовия компонент трябва да има улеснен достъп до кредитен ресурс, посочи Наньова. Според нея мнозинството от хората ще могат да изплатят кредит от порядъка на няколко хиляди лева, защото тези средства ще се възвърнат с бъдещите икономии.

В рамките на проекта е в ход онлайн проучване на нагласите за територията на София, което засега сочи, че над 80 на сто от включилите се изразяват съгласие да участват в програмата със съфинансиране оттук нататък, заяви Цвета Наньова. 

В проучването се регистрира нагласата изплащането на преференциалния кредит да започва след завършване на строително-ремонтните работи, тоест след като вече са налице ползите от обновяването на сградата.

Хората разбират, че само с безвъзмездна финансова помощ, тоест с публичен ресурс, няма да могат да бъдат покрити огромните нужди в тази държава“, коментира Цвета Наньова.

По официални данни 93% от съществуващите сгради се нуждаят от обновяване за енергийна ефективност.

Ще има ли задължителен елемент, например поставяне на соларни панели?

Все повече ще се насърчава използването на възобновяеми енергийни източници, но там, където е технически възможно и икономически целесъобразно, уточни Цвета Наньова. Като подходящи за целта тя посочи еднофамилни и многофамилни сгради на няколко етажа, както и такива със скосен покрив. Като подходящи се очертават и сградите с централно отопление, но едва 16% от населението се отоплява по този начин.

Категорично намеренията са в новата програма да бъдат включени всички сгради, които досега не са били част от националната програма за саниране, обобщи Цвета Наньова.
Няколко основни принципа трябва да бъдат част от бъдещите програми, така че да няма противоречия между мерките, посочи пред „Хоризонт" Радостина Славкова от Екологично сдружение „За Земята“.

По думите й трябва да се постигне топлинен комфорт през всички сезони, съчетан с добро качество на въздуха. Стремежът е да гоним енергиен клас „А“. Славкова припомни препоръката на Брюксел всички етапи на обновяването да минават през едно гише.

От „За земята" смятат, че всички материали, които се използват, следва да бъдат природосъобразни и годни за рециклиране.

100% грант, както беше досега, не е финансово устойчив и справедлив вариант. При новите мерки никой не трябва да остава извън борда, коментира Радостина Славкова.  

Детайли по темата слушайте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любима Деспотова: И обрив може да бъде симптом на Covid-19 при децата

Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия . Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова - Толева. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега , изтъкна тя. „Изглежда вирусът по-рядко..

публикувано на 24.11.20 в 10:40
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: При „влизането“ ни в Запада той вече беше по-лоша версия на себе си

„В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее.  1962 г. ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват от Love Me Do…" Така проф. Евгений Дайнов въвежда в новата си книга „Духът на времето - Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп?“ 60 години..

публикувано на 23.11.20 в 13:34

Д-р Павлина Михайлова: Временно да се разкрият повече кръвни центрове за плазма

През последния месец нещата около плазмата драматично се промениха. Промениха се взаимоотношенията между участниците в процеса – кръвния център, лекуващия лекар и близките на болния, които искат да дарят плазма. Под натиск те започнаха да налагат свои правила. Това обясни пред БНР д-р Павлина Михайлова от Сдружението за лечение на Covid-19..

публикувано на 23.11.20 в 08:30
Коледен базар в София, 21 ноември 2020 г.

Поредна седмица под знака на коронавируса

„Ваксините срещу Covid-19 ще бъдат безплатни и доброволни“, заяви премиерът Бойко Борисов в седмицата, когато двама пациенти изгубиха живота си, след като чакаха повече от 40 минути да бъдат приети в пловдивска болница. 36-годишен мъж почина в Бургас, тъй като семейството му не успя да намери къде да бъде приет за лечение от двойна..

публикувано на 22.11.20 в 09:46

Морис Гринберг: За невербалните деца комуникацията е основен проблем

„ Комуникацията е в основата на всичко. Тя е основно право и особено за децата, които имат ограничения в тази насока, това е много сериозен проблем .“ Това каза пред БНР доц.  Морис Гринберг, преподавател в Департамент „Когнитивна наука и психология“ в Нов български университет. Чрез Фондация „Асист – помагащи технологии“ и с подкрепата на..

публикувано на 20.11.20 в 11:03
Бойко Борисов и Зоран Заев по време на официалната междудържавна среща в Скопие и Дойран, август 2019 г.

Станимир Панайотов: Борисов ще се опита да се превърне в бащица-обединител на Западните Балкани

Съвсем скоро премиерът и кабинетът ще смекчат позицията си за Северна Македония. Това прогнозира пред БНР  Станимир Панайотов, научен сътрудник към Института за социални и хуманитарни науки - Скопие и в Центъра за академични изследвания в София. „Твърдата позиция на Захариева или на кабинета – както искате я наречете, ще стане скоро за..

публикувано на 19.11.20 в 11:59

Половината българи смятат, че Covid мерките са достатъчни, 45% не биха се ваксинирали

Близо половината от българите са на мнение, че мерките срещу разпространението на C ovid-19 са достатъчни . Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа. Това показват данните от социологическо проучване на „Тренд“ по поръчка на в. "24 часа" за нагласите на българите за разпространението на коронавируса през..

публикувано на 19.11.20 в 11:30