Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отговорността да се предаде достоверна прогноза за времето

Огнян Гаврилов
Снимка: Георги Бангиев

"40 години на смени, 12-часови, няма делник, няма празник. Това е орисията на синоптика". Това сподели бившият синоптик Огнян Гаврилов, посветил целия си трудов стаж да предава информация за времето. В предаването "Нощен Хоризонт" той подчерта:

"Някога прогнозата беше много условна, сега е твърде точна... Сега колегите вече знаят и прогнозират в различните части на страната какво ще се случи. Друг е въпросът, че тези неща минават встрани от пресата, електронните медии".

По думите му вече има и много информация:

"Центрове много, метеорологични, всеки дава мнение, всеки дава предложение за развитието на атмосферните процеси, т.е. прогнозата".

Според него човек не може да избяга от съдбата си:

"Човек трябва да бъде ентусиаст, за да работи тази работа. Да му е приятно, да не я изпълнява като задължение".

Красимир Стоев, снимка: Георги Бангиев
Дежурен синоптик през нощта на 24-ти октомври беше Красимир Стоев. За времето, в което е работил с Огнян Гаврилов, той сподели:

"Годините, които прекарах с него и с останалите колеги, които вече са пенсионери, бяха много хубави години и това са годините, в които аз навлязох в тази нелека професия. Тя е моята детска мечта, но когато попаднеш в дежурната стая, разбираш, че нещата не са само на теория".

Христо Чипилски е научен асистент в университета в Оклахома, в американския щат Сиатъл. Той също се включи в предаването.

"Изключителен респект към всички синоптици, колеги. Знам колко е тежка работата и колко усилия изисква правеното на една прогноза. Абсолютни адмирации към целия екип и можем само да си предаваме щафетата от по-старото към по-младото поколение, можем да научим много неща от по-старото поколение, така и ние да предадем новостите, които се случват в науката при нас", подчерта Чипилски. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков, който живее в Канада, дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19

Анани Любенов: Соколарството изисква страшно много време

"В България заради нещо, което е доста странно за цял свят, ловът с хищни птици е забранен . Ние имаме право да ги отглеждаме, да ги развъждаме, да ги тренираме, но реално няма право да им дадем това, за което са създадени - да ловуват". Това каза за БНР председателят на Българския соколарски съюз Анани Любенов. Той изрази очакване, че тази..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Кристияна Брънзалова продължава да работи за регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност

Общ регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност - за това мечтае архитект Кристияна Брънзалова от Фондация „Даскал Брънзалов“. „За жалост това е доста по-трудно, отколкото си мислех. Вече четвърта година работим в тази посока . Сумата, която трябва да бъде събрана, е около 10 хиляди лева. С тези събития, които правя, се..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Уроците на Covid-19: Ние сме гости на този свят, да се смирим

От края на октомври насам семейството на Камелия Тодорова от Добрич е в битка с коронавируса, която отнема живота на майка й и карантинира самата нея за домашно лечение. „Моето състояние в момента е добре, но психически трябва да се стабилизирам, защото много неща ми се струпаха. Въпреки всичко трябва да продължа напред, си казвам всеки ден,..

публикувано на 23.11.20 в 10:45

Търсят ли лекарска помощ жителите на Зидарово и Извор

Зидарово и Извор са две села, които се намират на територията на община Созопол. Над 1000 са постоянно живеещите хора в тях. Разликата е, че в Зидарово има аптека и лекар, докато жителите на Извор пътуват до областния център Бургас за лекарства и лечение. Зидарово и Извор са две съседни странджански села. За разлика от селищата по границата..

публикувано на 23.11.20 в 08:17

"Фабрика за идеи" търси монитори за компютри за нуждаещи се ученици

Търсят се монитори за 200 компютъра. Те ще бъдат за ученици, които нямат възможност да учат дистанционно заради ситуацията с Covid-19. Мониторите ще бъдат за района на Видин. Кампанията за осигуряване на компютри и монитори се организира от "Фабрика за идеи". "Ние още през април месец започнахме кампания "Дари устройство". Работим в села с..

публикувано на 22.11.20 в 14:51