Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експерти:

Две трети от отпадъците отиват на депа, вместо да бъдат рециклирани

Снимка: Полина Начева

Иновативна система за сметосъбиране на битовите отпадъци функционира от началото на месеца в столичния квартал "Дружба". Новите контейнери са от т.нар. затворен тип и работят с ръчен механизъм за отваряне, което гарантира по-голяма чистота и удобство на гражданите.

"Към момента са поставени около 50 нови съдове за смет, а намеренията на местната власт са поетапно да бъдат подновени контейнерите и на други места на територията на район Искър. Процесът се осъществява по изцяло автоматизирана технология и може да се извършва само от шофьора на камиона за смет без допълнителни служители", съобщи в „Хоризонт до обед“ кметът на район Искър Ивайло Цеков.

"Съдовете се отварят с педал и са огнеупорни. Не задържат миризма и в тях не може да влиза дъждовна вода, нито животни, но тези контейнери са само за битови отпадъци. На тях не трябва и да се облягат извънгабаритни отпадъци“, пояси още той.

Успоредно с развитието на инфраструктурата за управление на отпадъците екологичните сдружения алармират, че голяма част от генерираните битови отпадъци продължават да се депонират въпреки полаганите усилия.

Статистиката сочи, че цели 2/3 от отпадъците отиват на депа, вместо да бъдат подготвяни за повторна употреба и рециклиране.

Снимка: БГНЕС

През последните 15 години са построени около 50 големи регионални депа, отговарящи на европейските изисквания. На този фон обаче страната ни депонира около 60 процента от генерирания битов отпадък. 

"Това количество трябва да бъде сведено до 10 процента в следващите две десетилетия", допълни в "Хоризонт до обед" Евгения Ташева от "За Земята":

"Мерките за подобряване на ситуацията са удобно и достъпно разделно събиране за всички в малките и големи населени места, промяна на таксата "смет", която да отразява поведението на гражданите, а не да се формира на база данъчна оценка на имота, както е сега. Когато по-големи количества опаковки, например, останат в контейнерите за смесени отпадъци, това се превръща в допълнителна финансова тежест за местната власт".

Разделянето на отпадъците при източника е част от отговорностите на частните оператори, които поддържат познатите цветни контейнери за разделно събиране.

"Данните показват, че вместо да бъдат изхвърляни разделно, много ценни материали се озовават в съдовете за смесен отпадък, за които се грижи Общината", посочи още Ташева и допълни:

"От общата смес могат да се извадят едва между 3 и 10 процента отпадъци, годни за рециклиране".


Събирането "от врата на врата" се е доказало като много по-ефективно от анонимните улични контейнери, считат еколозите. Разчита се на индивидуални контейнери за всяко домакинство, така че генераторите на отпадъците да са известни и да е ясна отговорността за неправилното разделяне на боклука.

"Системата успешно се прилага в община Свиленград, която е член на европейската мрежа за нулеви отпадъци. 1000 домакинства разполагат с съдове за хартия и пластмаса отделно, кофа за битов отпадък има също към домакинството", каза в "Хоризонт до обед" заместник-кметът Мария Костадинова.

Моделът е приложим при еднофамилните къщи, в чиито дворове се поставят съдовете за смет. При етажната собственост подходът е различен - изгражда се т.нар. "екокът пред блоковете".

Общината Свиленград организира и друга екологична услуга - от 2017 година извозва разделно събраните отпадъци директно от търговските обекти. Отскоро се разработва и компостираща инсталация за зелена маса.

Новите цели на Европейския съюз в областта на отпадъците предвиждат от 2023 година да започнем и разделно събиране на биоразградимите отпадъци.

"При общото събиране се запалват сметищата заради метана, който се образува при разграждането им", поясни още екологът Евгения Ташева.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тома Белев: Управляващите не разбират смисъла от повече гора

Проектозаконът за промени в Закона за горите внезапно изчезна от предварително заявения дневен ред на парламента.  Законопроектът е внесен в парламента още през 2018 година. „ Обединените патриоти и депутати от ГЕРБ, които са го внесли, те трайно не разбират смисъла на повече гора “, каза за БНР Тома Белев, п редседател на Асоциацията на..

публикувано на 02.12.20 в 12:01

„Декември без отпадъци“ или как да пощадим природата в празничния месец

25 неправителствени организации започват кампанията „Декември без отпадъци“. В социалните мрежи ще се появят статии и съвети как да се намалят отпадъците през празничния месец. Това е месецът, в който всеки от нас може да се замисли как поне нещо да спести на природата като отпадък , каза пред БНР Данита Заричинова от  Екологично сдружение „За..

публикувано на 02.12.20 в 11:03
Ето как би изглеждал Хонконг без светлини през нощта.

Защо изгубихме звездния небосвод през нощта?

Обсипано със звезди небе и приглушена лунна светлина – това е често срещана природна картина в много литературни произведения. Спомняте ли си кога за последен път сте видели такъв пейзаж и виждали ли сте изобщо? Отговорът може би е отрицателен, а това има своето обяснение и то се нарича „ светлинно замърсяване ”, разказва в предаването..

публикувано на 01.12.20 в 11:40
Белоглав лешояд (Gyps fulvus) в полет

245 белоглави лешояда живеят по долината на р. Арда

245 белоглави лешояда живеят по долината на река Арда, като в гръцката част на Родопите са 60. Данните са на природозащитни организации, извършили преброяване на птиците. Това е най-големият брой лешояди, установени да нощуват в Източните Родопи от 2005 година досега. Преброяването е с цел да се определи популацията на белоглавите лешояди на..

публикувано на 27.11.20 в 13:32
Иван Панкев

Иван Панкев: Планинският туризъм в България става все по-популярен

Автор на книгата „Планините на България“ е Иван Панкев, пътешественик, за когото фотографията е движещата сила за редица приключения. Роден е и е израснал в Пазарджик. „ Колкото повече пътувам по света, толкова повече харесвам България “, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Иван Панкев. Той сподели, че първата му страст е била..

публикувано на 22.11.20 в 14:18

Изборът на яйца е и етичен - в ход е кампания срещу отглеждането на кокошки в клетки

26 000 български граждани са подкрепили европейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки, съобщават от Сдружение „КАЖИ“. Идеята за забрана е подкрепена от подписите на 1,5 милиона европейски граждани и вече е представена в Брюксел. Четири европейски държави вече са забранили отглеждането на кокошки в клетки,..

публикувано на 18.11.20 в 15:54
Норки в датска ферма за кожи

За норките, вирусите и хората

„И най-добрите помисли на мишките (норките) и хората пораждат често само теглила и горести“, пише американският писател Джон Стайнбек. „Норките” са добавка към цитата, тъй като проблемът с избиването им заради мутация на коронавируса във фермите, където ги отглеждат заради кожите им, много наподобява на онази история, в която стопанинът на..

публикувано на 16.11.20 в 19:22