Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерти:

Две трети от отпадъците отиват на депа, вместо да бъдат рециклирани

Снимка: Полина Начева

Иновативна система за сметосъбиране на битовите отпадъци функционира от началото на месеца в столичния квартал "Дружба". Новите контейнери са от т.нар. затворен тип и работят с ръчен механизъм за отваряне, което гарантира по-голяма чистота и удобство на гражданите.

"Към момента са поставени около 50 нови съдове за смет, а намеренията на местната власт са поетапно да бъдат подновени контейнерите и на други места на територията на район Искър. Процесът се осъществява по изцяло автоматизирана технология и може да се извършва само от шофьора на камиона за смет без допълнителни служители", съобщи в „Хоризонт до обед“ кметът на район Искър Ивайло Цеков.

"Съдовете се отварят с педал и са огнеупорни. Не задържат миризма и в тях не може да влиза дъждовна вода, нито животни, но тези контейнери са само за битови отпадъци. На тях не трябва и да се облягат извънгабаритни отпадъци“, пояси още той.

Успоредно с развитието на инфраструктурата за управление на отпадъците екологичните сдружения алармират, че голяма част от генерираните битови отпадъци продължават да се депонират въпреки полаганите усилия.

Статистиката сочи, че цели 2/3 от отпадъците отиват на депа, вместо да бъдат подготвяни за повторна употреба и рециклиране.

Снимка: БГНЕС

През последните 15 години са построени около 50 големи регионални депа, отговарящи на европейските изисквания. На този фон обаче страната ни депонира около 60 процента от генерирания битов отпадък. 

"Това количество трябва да бъде сведено до 10 процента в следващите две десетилетия", допълни в "Хоризонт до обед" Евгения Ташева от "За Земята":

"Мерките за подобряване на ситуацията са удобно и достъпно разделно събиране за всички в малките и големи населени места, промяна на таксата "смет", която да отразява поведението на гражданите, а не да се формира на база данъчна оценка на имота, както е сега. Когато по-големи количества опаковки, например, останат в контейнерите за смесени отпадъци, това се превръща в допълнителна финансова тежест за местната власт".

Разделянето на отпадъците при източника е част от отговорностите на частните оператори, които поддържат познатите цветни контейнери за разделно събиране.

"Данните показват, че вместо да бъдат изхвърляни разделно, много ценни материали се озовават в съдовете за смесен отпадък, за които се грижи Общината", посочи още Ташева и допълни:

"От общата смес могат да се извадят едва между 3 и 10 процента отпадъци, годни за рециклиране".


Събирането "от врата на врата" се е доказало като много по-ефективно от анонимните улични контейнери, считат еколозите. Разчита се на индивидуални контейнери за всяко домакинство, така че генераторите на отпадъците да са известни и да е ясна отговорността за неправилното разделяне на боклука.

"Системата успешно се прилага в община Свиленград, която е член на европейската мрежа за нулеви отпадъци. 1000 домакинства разполагат с съдове за хартия и пластмаса отделно, кофа за битов отпадък има също към домакинството", каза в "Хоризонт до обед" заместник-кметът Мария Костадинова.

Моделът е приложим при еднофамилните къщи, в чиито дворове се поставят съдовете за смет. При етажната собственост подходът е различен - изгражда се т.нар. "екокът пред блоковете".

Общината Свиленград организира и друга екологична услуга - от 2017 година извозва разделно събраните отпадъци директно от търговските обекти. Отскоро се разработва и компостираща инсталация за зелена маса.

Новите цели на Европейския съюз в областта на отпадъците предвиждат от 2023 година да започнем и разделно събиране на биоразградимите отпадъци.

"При общото събиране се запалват сметищата заради метана, който се образува при разграждането им", поясни още екологът Евгения Ташева.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
брадат лешояд

Започва проект за връщането на брадатия лешояд у нас

Започва проектът "Живот за брадатия лешояд". В него се обединяват усилията на 8 партньора от 3 европейски страни – България, Нидерландия и Румъния. " Главната цел е връщането на брадатия лешояд , но това е изключително трудна задача", поясни пред БНР Анелия Павлова от "Зелени Балкани". Съпътстващи дейности са свързани с поддържането на..

публикувано на 25.09.23 в 13:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Чистенето на речните корита – "златна ябълка" за областните управители

" Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони . Трябва да го подкрепят депутатите. Това е едно от нещата, с които трябва да се започне". Това каза пред БНР Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка", и изказа очакване ДПС да подкрепи този законопроект,..

публикувано на 07.09.23 в 13:19

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви..

публикувано на 27.08.23 в 04:30
Рада Бонева и Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова: Климатичните феномени вече са просто едни ежедневни явления

"Ние си мислим, че това е далеч в бъдещето, но е нещо, което се случва в момента. Климатичните феномени вече спират да са такива, те са просто едни ежедневни явления ". Това каза пред БНР Венцеслава Кожухарова, която беше на експедиция в Гватемала.  "Това, което ние си мислихме, че е много далече, на другия край на света и ще се случи в..

публикувано на 16.08.23 в 10:56

Експерти искат спешни мерки за ограничаване последствията от климатичните промени

През изминалата седмица в медийното пространство, социалните мрежи и научната общност се зароди дискусия около изказани мнения на български учени, които поставят под съмнение човешката дейност като фактор за възникване на глобалното затопляне и последващите климатични промени. Те дори отричат действията (на глобално и локално ниво) за намаляване на..

публикувано на 03.08.23 в 10:31

Оскъпяват ли акумулаторните батерии слънчевата енергия?

В началото на август се очаква Министерството на иновациите и растежа да публикува списъците с фирмите, които ще получат финансиране за изграждане на свои нови ВЕИ системи в комбинация с батерии за съхранение на енергия. Интересът е голям и общата стойност на подадените проекти надхвърля значително бюджета по мярката, който е в размер на 200..

публикувано на 31.07.23 в 10:45
Натали Петрова-директор на фестивала

"Приключенско кино под звездите" започва на 27 юли в Банско

На площада в Банско от 27 до 29 юли ще се проведе лятната филмомания "Приключенско кино под звездите". Ще бъдат представени 8 филма от пет държави. Голяма част от филмите са пълнометражни, информира организаторът Натали Петрова: "Филмите включват различни пътешествия, приключения, ски, алпинизъм, катерене, парапланеризъм. Ще бъдем на Южния полюс, в..

публикувано на 23.07.23 в 07:13