Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за гробницата в Свещари – рунд пореден

Проф. Диана Гергова: Министерството на културата манипулира проекта, пренасочва средства и се въвлича в международен скандал

Проф. Диана Гергова
Снимка: БГНЕС

Проектът за реставрация на тракийската гробница в Свещари в района на археологическия резерват Сборяново продължава да бъде обект на спорове между различни екипи и институции. До разминаването в позициите се стигна, след като Министерството на културата застана зад част от проекта и чрез специализиран експертен съвет отхвърли друга.

Дългогодишният изследовател на района - археологът проф. Диана Гергова поиска право на отговор след като  Симеон Василев от фондация „Кредо бонум", през която проектът е финансиран и администриран след спечелен конкурс на Американския посланически фонд, заяви, че проф. Гергова е била поканена от фондацията да остане в проекта, но е отказала.

Нито аз, нито екипът ми се отказваме от работата върху проекта“, декларира Гергова като право на отговор в предаването „Хоризонт до обед".

„Но аз отказвам да приема абсолютно манипулирани решения на Министерството на културата, които целят пренасочване на средствата в друга посока.“

Диана Гергова изказа предположение, че пренасочването на средствата по проекта се прави „с някакви користни цели и не отговаря на правомощията, задълженията и на мисията на Министерството на културата."

Проф. Гергова е изложила позицията си в отворено писмо до няколко институции, сред които Министерството на културата, Посолството на САЩ в България и фондация „Кредо бонум“, на което все още няма официален отговор от българска страна. 


Тя апелира Министерството на културата да преразгледа позицията си по проекта.  

Министерството на културата се позовава на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), в който участват експерти от различни области. В СЕСОНКЦ няма съгласие по ключов за Диана Гергова детайл от проекта - къде да бъде разположен наискосът в гробницата. В момента той е залепен с лепило, а преместването му според експертния съвет може да се окаже рисково. 

Представянето на елементарни реставрационни дейности като рискови е абсолютно некомпетентно, смята проф. Гергова. Тя дава пример с представена от екипа й оценка на въздействие, според която няма никакъв риск и опасност за паметника. 


„По принцип ние експонираме движими културни ценности. Институтът за паметниците прехвърля обсъждането в този съвет (СЕСОНКЦ - бел. ред.), където никой не беше гледал нашия проект по същество. Нямаше никакви сериозни аргументи“, твърди Диана Гергова.

Според проф. Гергова тя и екипът й не са били получили становището на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), за да участват в дискусията като равноправни партньори.

Протоколът от заседанието на Специализирания съвет е манипулиран, коментира Диана Гергова пред БНР. 

От него са изхвърлени и не са протоколирани всички изказвания, които са в защита на нашия проект, включително и моето изказване. Министерство на културата хвърли отговорността за едно предварително взето решение от този проект парите да бъдат пренасочени за нещо друго, на един колективен орган.“

Проектът е високо оценен от международни експерти, припомни археологът. Според Диана Гергова гробницата се нуждае страшно много от него. 

За мен е повече от парадоксално, че Министерството на културата се въвлича в абсолютно международен скандал, при това чрез документи, които са подлежащи на изследване дори от някои органи. За мен е необяснимо защо е цялата тази история.“

След като Симеон Василев от „Кредо бонум" обяви, че оттук нататък проектът ще се префокусира върху художественото осветление и туристическото преживяване и ще се търси световнопризнат ексрет в областта на осветлението, Диана Гергова контрира, че в нейния екип има такъв специалист, който за 40 години няма върнат проект - инж. Лилия Аладжем, която е един от малкото лицензирани специалисти у нас в областта на осветяването на паметници на културата. 

На трима души от екипа на проф. Гергова не е платено нищо за положения до момента труд, а останалите няколко души са получили по 50% от възнагражденията си в началото на подготовката на проекта.

Още за развоя на случая с тракийската гробница слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30