Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Средец предлага да се въведе такса за преминаване по общинската пътна мрежа

Животновъди не могат да стигнат до стопанствата си със селскостопанската си техника, без да бъдат глобени

Снимка: Ивайло Пеев

Животновъди, занимаващи се с дърводобив и земеделци от Средец не могат да стигнат до стопанствата си със селскостопанската си техника, без да бъдат глобени. Те сигнализираха БНР Бургас, че общинските пътища са ограничени за преминаване само на превозни средства до 10 тона и така не могат да превозят продукцията си.

От 2010 година Жеко Николов отглежда край Средец над 700 крави и телета в своето стопанство. Там се отглеждат и различни култури като грах, рапица, пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед.

За да докара тор, да извози животните или да ожъне пшеницата, по пътищата до фермата трябва да се движи селскостопанска техника над 12 тона. А това е в нарушение на поставените знаци за ограничаване на техника до 10 тона, разказа говедовъдът.

"Шофьорите и транспортните фирми отказват, тъй като са сложени до 10 тона знаци и не могат да ги нарушават, защото постоянно се правят актове. В един момент аз спирам да работя. Няма как да си доставя тор, тъй като от нашето стопанство до главния път е 40 км. Като дойдат хората да изнесат кравите или телетата, те товарят един камион 20 тона - също не могат да дойдат. И аз постоянно имам проблеми с това, че транспортните фирми отказват да дойдат - едно, че пътят е лош и второ, че има ограничение", каза Жеко Николов.

Припомняме, че преди малко повече от месец близо 50 жители на странджанското село Голямо Буково протестираха, настоявайки незабавно да се възстанови пътната инфраструктура в района и да се спре преминаването на тежки тирове през селото.

Именно след това са започнали и актовете за тежките машини.

Да се въведе такса за преминаването по общинската пътна мрежа в Средец, предлага кметът Иван Жабов. Така камиони и селскостопанска техника, ще могат да преминават без да бъдат глобявани, обясни градоначалникът.

"Има вариант, в който общината може да вземе решение, аз ще изготвя докладна записка до общинския съвет, с която ще предложим такса за преминаване по общинската пътна мрежа, така че да могат всички спокойно да си извършат работата и в крайна сметка всички да бъдат спокойни и доволни от това, което ще свършим", допълни Иван Жабов.

Парите, които ще се съберат от тези такси, ще бъдат целево насочени точно към възстановяването на тази общинска пътна мрежа, подчерта Жабов.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано и оползотворявано. Това става ясно от публикувана за публично обсъждане промяна в специалната наредба. Срокът за това е 25 октомври . Като държава-членка на Европейския съюз България е задължена да въведе европейското законодателство. А с проекта за..

публикувано на 13.10.24 в 16:30

Затлъстяването може да доведе до психични и онкологични заболявания

Близо 40 процента от децата у нас са с наднормено тегло. "В последните 20 години наднорменото тегло във възрастта между 5 и 19 години се е увеличило три пъти", казва специалистът по хранене Павлина Мустакова, която се позовава на данни от Световната здравна организация. "Децата са все по-обездвижени. Те са пред екраните, пред телефоните, вкъщи пред..

обновено на 13.10.24 в 08:28

Фондация "Предай нататък" създава радост за възрастни хора от общински домове

Фондация "Предай нататък" започва два проекта в полза на възрастни хора, живеещи в общински домове. Те са насочени към подобряването на емоционалното, физическото и психическото здраве на обитателите на тези домове. "Ментално здраве" и "Отново на 20 с песни и танци" се осъществяват с подкрепата на друга организация - фондация "BeCause"...

публикувано на 11.10.24 в 11:08

Затягат мерките срещу тротинетките и във Враца

Местната управа във Враца затяга мерките срещу колоездачите и управляващите тротинетки в пешеходния градски център . Това е поредният град у нас, в който зачестяват инцидентите с този тип возила и общинските власти предприемат ответни действия. Борислав Зарев: От началото на 2024 са станали 31 ПТП-та с тротинетки, има и загинал..

публикувано на 10.10.24 в 08:50