Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културни войни" с Владислав Апостолов:

Магистратура по диктатура

Снимка: БГНЕС

Тиранията, цензурата, бруталният конформизъм и задължителното групово мислене не винаги идват с бомби, пушки и танкове, с насилствени преврати и накиснати в кръв революции.

Понякога авторитарното и тоталитарното се настаняват в креслата на обществата измамно леко и меко, едно такова цветно и усмихнато. С декларации и координирани комуникации, с отворени писма в името на справедливостта. С постепенното и миловидно изтласкване на критичното мислене и съпротивата до ръба на пропастта, стъпка по стъпка, неусетно, докато не стане късно.

Зрелищното културно самоубийство на Запада, както тревожно и автентично го описва уважавания и авторитетен майстор на перото и неудобните истини Дъглас Мъри, тръгва от университетите. От разлагащите се хуманитарни специалности, превърнали се в инкубатори на радикали и активисти, които това лято в пълната си „прелест“ разпиляха отровните плодове на десетилетната индоктринация – съборени статуи, осквернени мемориали, подпалени квартали, наръгани и разстреляни опоненти, пребити минувачи и атакувани домове.

Насилието по улиците на Америка и Европа от тази година отдавна се разгръща в умален мащаб из някога престижните западни университети и колежи. Там, където науката бе подменена от радиоактивни лекции по „колониално минало“, „бяла привилегия“ и „теории на малцинствата“.

Там, където студенти и преподаватели се превърнаха в инквизитори и доносници в името на прогресивни тотеми.

За цензурата в западните академии като заразна епидемия с привидно безобидно начало сигнализира един актуален български казус. Студентска организация, подкрепена от неправителствени мрежи и дежурни общественици използва някои спорни изказвания на ексцентричен преподавател от Софийски университет, за да придвижи публичния разговор в желаната посока на официализиране на политическата коректност.


Моделът е до болка познат на всички, които от години наблюдават ерозията на свободното изразяване в западните академии. Обвинения в ксенофобия, безотговорно подмятане на сериозни и исторически термини като нацизъм, заявка за нови правила и осигуряване на среда, свободна от „расизъм и сексизъм“. Настояване за изкореняване на тези лоши работи чрез нова „университетска политика“. Разработена схема с изпробвана матрица от заклинания и предписания. Само се превежда на съответния език.

Тези първи симптоми отдавна са познати на пациента в западните образователни институции. Но там вече са в друга фаза на болестта.

Точно в името на борбата с „расизма“ авторитетният изследовател Чарлз Мъри беше нападнат от побеснели студенти в колежа Мидълбъри, САЩ преди няколко години. Негова колежка постъпи в болница с шина на врата след атаката на тълпата.

По същите причини протестиращи учащи и преподаватели запалиха сгради и потрошиха имущество за милиони в собствения си кампус в Бъркли преди речи на Майло Янопулус и Ан Култър. Протестите срещу свободното им слово оставиха и десетки ранени.

Заради борбата с ксенофобията уважаван учен и автор на световни бестселъри като Джордан Питърсън изнасяше лекции с охрана и трябваше да се занимава с безчет смъртни заплахи.

Точно „активисти срещу расизма“ нападнаха либералния преподавател Брет Уайнстийн преди три години на работното му място в колежа Евъргрийн, САЩ. Уайнстийн се осмели да отиде на работа в ден, официално обявен за „без хора с бял цвят на кожата“. Буквално им беше казано да не идват в колежа. Без бели – това е. Но той отиде и беше нападнат…

Ето го крайният продукт на политическата коректност и борбата с всичките фантазирани –изми. Психоза, антинаука и съвсем реален расизъм. А не като онзи от декларациите.

Уайнстийн осъди колежа Евъргрийн. Както стори с канадския университет Wilfrid Laurier и младата асистентка Линдзи Шепърд. Тя беше подложена на безумна и безобразна инквизиция от колегите си задето пуснала на

студентите лекции на споменатия Джордан Питърсън – яростен противник и критик на фашизма и тоталитарните режими.

Именно той бе сравнен с Хитлер от хора, които виждат нацизъм навсякъде, освен в собствените си тиранични действия.

Последните няколко години ни предложиха изобилие от насилие в името на прогресивните идеали за равноправие без свобода на словото – ранени лектори, опожарени колежи, травмирани и зомбирани студенти, забранени автори и книги. Всичко това е детайлно документирано. В нито един от тези и още десетки инциденти няма никакъв расизъм, агресия или заплахи от страна на нападнатите лектори и преподаватели. Но машината вече е пусната в действие.

И всичко започва с познатото заклинание – „Ама ние сме срещу езика на омразата. Вие не сте ли?“. Каквото и да значи това.

А преди огъня, смъртните заплахи, побоя и маскираните тълпи е имало познатите и кротки декларации и отворени писма. Имало е привидно добри намерения за някаква нищо и никаква политическа коректност. За еластичните цели на вечния активизъм, който с всяка декларация набира сили за неизбежната и насилствена демонстрация.

Системната злоупотреба със сериозни термини като расизъм и нацизъм чертае траекторията на идващата ескалация. Моделът е тестван.

Затова е здравословно да се запасим със скептицизъм пред лицето на епидемията в академиите. Да се имунизираме от всякакви организирани искания за цензура в името на справедливостта и равноправието.

Защото зад тези пухкави и глазирани думички твърде често дебне озъбеният лик на несвободата. А несвободата е хищник, вечно гладен.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Михаил Мирчев

Студенти искат отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради расизъм, други го подкрепят

Студентското общество за равенство поиска отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради ксенофобия, расизъм и национализъм в неговите лекции. Това се случи с открито писмо до ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Разбрахме за..

публикувано на 13.11.20 в 12:42
Проф. Михаил Мирчев

Комисията по дискриминация се самосезира по казуса "Проф. М. Мирчев"

Комисията за защита от дискриминация се самосезира по доклад във връзка с изнесената в медиите информация от отворено писмо на студенти за език на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите на проф. Михаил Мирчев, съобщиха от..

публикувано на 18.11.20 в 18:00
Михаил Мирчев

Деляна Симеонова: Проф. Мирчев вменява на бъдещите социални работници опасни нагласи

Български преподаватели и изследователи в чужбина застанаха зад протестно писмо срещу лекциите на проф. Михаил Мирчев. Случаят придоби гласност, след като Студентското общество за равенство алармира за лансиране на расистки стереотипи по време на..

публикувано на 19.11.20 в 13:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59