"Културни войни" с Владислав Апостолов:

Магистратура по диктатура

Снимка: БГНЕС

Тиранията, цензурата, бруталният конформизъм и задължителното групово мислене не винаги идват с бомби, пушки и танкове, с насилствени преврати и накиснати в кръв революции.

Понякога авторитарното и тоталитарното се настаняват в креслата на обществата измамно леко и меко, едно такова цветно и усмихнато. С декларации и координирани комуникации, с отворени писма в името на справедливостта. С постепенното и миловидно изтласкване на критичното мислене и съпротивата до ръба на пропастта, стъпка по стъпка, неусетно, докато не стане късно.

Зрелищното културно самоубийство на Запада, както тревожно и автентично го описва уважавания и авторитетен майстор на перото и неудобните истини Дъглас Мъри, тръгва от университетите. От разлагащите се хуманитарни специалности, превърнали се в инкубатори на радикали и активисти, които това лято в пълната си „прелест“ разпиляха отровните плодове на десетилетната индоктринация – съборени статуи, осквернени мемориали, подпалени квартали, наръгани и разстреляни опоненти, пребити минувачи и атакувани домове.

Насилието по улиците на Америка и Европа от тази година отдавна се разгръща в умален мащаб из някога престижните западни университети и колежи. Там, където науката бе подменена от радиоактивни лекции по „колониално минало“, „бяла привилегия“ и „теории на малцинствата“.

Там, където студенти и преподаватели се превърнаха в инквизитори и доносници в името на прогресивни тотеми.

За цензурата в западните академии като заразна епидемия с привидно безобидно начало сигнализира един актуален български казус. Студентска организация, подкрепена от неправителствени мрежи и дежурни общественици използва някои спорни изказвания на ексцентричен преподавател от Софийски университет, за да придвижи публичния разговор в желаната посока на официализиране на политическата коректност.


Моделът е до болка познат на всички, които от години наблюдават ерозията на свободното изразяване в западните академии. Обвинения в ксенофобия, безотговорно подмятане на сериозни и исторически термини като нацизъм, заявка за нови правила и осигуряване на среда, свободна от „расизъм и сексизъм“. Настояване за изкореняване на тези лоши работи чрез нова „университетска политика“. Разработена схема с изпробвана матрица от заклинания и предписания. Само се превежда на съответния език.

Тези първи симптоми отдавна са познати на пациента в западните образователни институции. Но там вече са в друга фаза на болестта.

Точно в името на борбата с „расизма“ авторитетният изследовател Чарлз Мъри беше нападнат от побеснели студенти в колежа Мидълбъри, САЩ преди няколко години. Негова колежка постъпи в болница с шина на врата след атаката на тълпата.

По същите причини протестиращи учащи и преподаватели запалиха сгради и потрошиха имущество за милиони в собствения си кампус в Бъркли преди речи на Майло Янопулус и Ан Култър. Протестите срещу свободното им слово оставиха и десетки ранени.

Заради борбата с ксенофобията уважаван учен и автор на световни бестселъри като Джордан Питърсън изнасяше лекции с охрана и трябваше да се занимава с безчет смъртни заплахи.

Точно „активисти срещу расизма“ нападнаха либералния преподавател Брет Уайнстийн преди три години на работното му място в колежа Евъргрийн, САЩ. Уайнстийн се осмели да отиде на работа в ден, официално обявен за „без хора с бял цвят на кожата“. Буквално им беше казано да не идват в колежа. Без бели – това е. Но той отиде и беше нападнат…

Ето го крайният продукт на политическата коректност и борбата с всичките фантазирани –изми. Психоза, антинаука и съвсем реален расизъм. А не като онзи от декларациите.

Уайнстийн осъди колежа Евъргрийн. Както стори с канадския университет Wilfrid Laurier и младата асистентка Линдзи Шепърд. Тя беше подложена на безумна и безобразна инквизиция от колегите си задето пуснала на

студентите лекции на споменатия Джордан Питърсън – яростен противник и критик на фашизма и тоталитарните режими.

Именно той бе сравнен с Хитлер от хора, които виждат нацизъм навсякъде, освен в собствените си тиранични действия.

Последните няколко години ни предложиха изобилие от насилие в името на прогресивните идеали за равноправие без свобода на словото – ранени лектори, опожарени колежи, травмирани и зомбирани студенти, забранени автори и книги. Всичко това е детайлно документирано. В нито един от тези и още десетки инциденти няма никакъв расизъм, агресия или заплахи от страна на нападнатите лектори и преподаватели. Но машината вече е пусната в действие.

И всичко започва с познатото заклинание – „Ама ние сме срещу езика на омразата. Вие не сте ли?“. Каквото и да значи това.

А преди огъня, смъртните заплахи, побоя и маскираните тълпи е имало познатите и кротки декларации и отворени писма. Имало е привидно добри намерения за някаква нищо и никаква политическа коректност. За еластичните цели на вечния активизъм, който с всяка декларация набира сили за неизбежната и насилствена демонстрация.

Системната злоупотреба със сериозни термини като расизъм и нацизъм чертае траекторията на идващата ескалация. Моделът е тестван.

Затова е здравословно да се запасим със скептицизъм пред лицето на епидемията в академиите. Да се имунизираме от всякакви организирани искания за цензура в името на справедливостта и равноправието.

Защото зад тези пухкави и глазирани думички твърде често дебне озъбеният лик на несвободата. А несвободата е хищник, вечно гладен.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Михаил Мирчев

Студенти искат отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради расизъм, други го подкрепят

Студентското общество за равенство поиска отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради ксенофобия, расизъм и национализъм в неговите лекции. Това се случи с открито писмо до ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Разбрахме за..

публикувано на 13.11.20 в 12:42
Проф. Михаил Мирчев

Комисията по дискриминация се самосезира по казуса "Проф. М. Мирчев"

Комисията за защита от дискриминация се самосезира по доклад във връзка с изнесената в медиите информация от отворено писмо на студенти за език на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите на проф. Михаил Мирчев, съобщиха от..

публикувано на 18.11.20 в 18:00
Михаил Мирчев

Деляна Симеонова: Проф. Мирчев вменява на бъдещите социални работници опасни нагласи

Български преподаватели и изследователи в чужбина застанаха зад протестно писмо срещу лекциите на проф. Михаил Мирчев. Случаят придоби гласност, след като Студентското общество за равенство алармира за лансиране на расистки стереотипи по време на..

публикувано на 19.11.20 в 13:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лога на агенциите, участващи в операцията. Илюстрация: Министерство на правосъдието на САЩ

България помогна на ФБР за разбиване на схема за рекет чрез интернет

Български разследващи са съдействали на американското Федерално бюро за разследвания (ФБР) да бъде разбита схема за рекет чрез интернет. Във Флорида е задържан канадски гражданин, за когото се смята, че е получил чрез изнудване над 27 милиона..

публикувано на 28.01.21 в 13:31
Здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинг за ситуацията с коронавируса.

Готови са противоепидемичните мерки за парламентарните избори

Противоепидемичните мерки, по които ще се проведат парламентарните избори, са готови и днес ще бъдат разгледани от междуведомствена комисия в Министерството на здравеопазването. Това съобщи министър Костадин Ангелов. Членовете на секционните..

публикувано на 28.01.21 в 13:16
Бойко Борисов и Росен Желязков направиха оглед на новите локомотиви на БДЖ.

Купуват 40 нови вагона за БДЖ тази година с пари от ЕС

40 нови вагона за Българските държавни железници (БДЖ) ще бъдат купени тази година с пари от ЕС. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков, който придружи премиера Бойко Борисов при оглед на новите локомотиви на БДЖ, наречени „Хан Кардам“ и..

публикувано на 28.01.21 в 13:02

КНСБ предлага промени за пенсиите в Кодекса за социално осигуряване

Изплащането на допълнителната пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване и на тази за осигурителен стаж и възраст да започва в един и същ момент. Това предлага КНСБ с внесени в Народното събрание предложения за промени между двете четения на..

публикувано на 28.01.21 в 12:49

Зимната обстановка в страната остава усложнена в отделни райони

Зимната обстановка в страната след снеговалежите в отделни райони остава усложнена. Продължава работата по отстраняване на причинените от лошото време аварии. 16 села са без ток в Добричко , както и 4 в община Каварна и 2 в община Генерал..

обновено на 28.01.21 в 12:48

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна, реши окончателно Народното събрание. Карантинираните граждани ще заявяват такова гласуване до 3 дни преди изборите. След проверка от РЗИ те ще бъдат извадени от основните..

обновено на 28.01.21 в 12:44
24 май и Денят на Съединението - 6 септември са понеделници, което означава, че за двата празника почивните дни ще са три поредни.

116 са почивните дни през 2021 г., по 5 поредни за Великден и Коледа

Почивните дни през тази година са общо 116, като от тях 104 се падат през  уикендите, а 12 са официалните празници. Това сочи справка на КНСБ. Само 17 са официалните работни дни през май, а по 22 са работните дни през март, юни, август и..

публикувано на 28.01.21 в 12:37