Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

Снимка: Фейсбук - Клуб „Родолюбие и отечествознание“

Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура. Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“ студентът в специалността право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Владимир Чешмеджиев. Още в ученическа възраст, през 2018 година, решава да създаде Клуб „Родолюбие и отечествознание“. 

„Идеята е не само ние да подпомагаме и да развиваме интереса сред учениците и студентите към българската история, българската идентичност, но и ние самите да се обогатяваме, защото никой от нас студентите и от учениците не е професионален историк. Информацията е там, информацията е налична и ние сами се обогатяваме, ние се свързваме с професионалисти, с историци, с общественици, които ни разказват повече“, каза още Чешмеджиев.

Клубът ще организира дискусия във Фейсбук във връзка с навършването на 101 години от подписването на Ньойски договор. На 27 ноември ще се проведе шествие. Шествието ще тръгне от 18.30 часа от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. 

„Безспорен факт е, че подобни събития, подобни исторически факти понякога се използват за политически цели и точно това бихме искали да избегнем“, коментира той.

Шествието иска да се напомни за българите, останали извън пределите на България.

Теодор Сербезов е ученик в 11-и клас в Първа английска езикова гимназия в София и е председател на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ в гимназията.

„Английската гимназия като клон на клуба се включва в абсолютно всички дейности, в подготвянето на дебати, в организирането на събития“, каза Теодор Сербезов.

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ организира и пътувания в различни градове в България. Всяка седмица се провеждат онлайн срещи. Клубът има и страница във Фейсбук.

„Историята ми дава едно задоволство, аз намирам едно задоволство да уча нови неща за българска история“, допълни Сербезов. 

На страницата на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ във Фейсбук се събират средства за приюта на отец Иван.   

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ издава печатно издание „Родолюбие“. Изданието включва теми от българската история и култура.

„Три издания е имало, то се печаташе до пандемията“, каза Владимир Чешмеджиев. 

Интервюто с Владимир Чешмеджиев и с Теодор Сербезов можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан и Максим Иванови

Как се прекосява океан във времената на коронакриза

Как се прекосява океан във времената на коронакриза. На този въпрос отговориха Стефан и Максим Иванови. Те са българите - баща и син, които прекосиха Атлантическия океан от изток на запад в сезона на ураганите през 2020-а година.  105 дни в Океана . С много приключения и премеждия.  По пътя за осъществяване на желанието имало доста..

публикувано на 20.01.21 в 15:01
Български лампов радиоапарат

Съби Мезински от Смолян събира лампови апарати в продължение на 46 години

Внушителна колекция от уникални радиоапарати притежава Съби Мезински от Смолян. Всичките 252 говорещи кутии работят и са подредени в зала, за да могат да се разгледат от гости на областния град.  Той е добър, усмихнат, сърцат, гостоприемен, радиолюбител. Любовта на Съби Мезински към говорещата кутия се ражда от едно радио от кметството в..

публикувано на 20.01.21 в 12:17
Студио,микрофони

„България - дела и документи” - емблематичен спомен от радиоефира

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“. Спорна и дори отричана след 1989 г., рубриката за паметни дати и събития оставя трайни спомени за поколения българи . Нейното..

публикувано на 20.01.21 в 12:14

Стефан Иванов: Донорство по презумпция ще увеличи броя на трансплантациите у нас

„ Мисля, че се движим в правилната посока – идеята беше да се говори повече за донорството и ние приехме каузата на здравно министерство още преди пътуването – „Да, за живот “, каза в „Хоризонт до обед“ Стефан Иванов за мисията "Неверест" след отговора на Министерство на здравеопазването на призива им за прецизиране на законодателството с цел..

публикувано на 19.01.21 в 11:30

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти. Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли. Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на..

публикувано на 18.01.21 в 15:10

Усилията на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан за опазване на околната среда

Усещането да се спуснеш със сал по Дунав не може да се сравни с нищо, каза за БНР Кристиян Якимов от Сдружението за развитие на туризма в Тутракан. „ Когато си в лодката, пътува брегът, когато си на брега, пътува лодката - там движението не се усеща , в сала всичко пътува покрай теб, целият свят се върти около теб“. В предаването „Графити..

публикувано на 18.01.21 в 11:21

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 37 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57