Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Аврамов: Критериите за добра политика вече не са свързани с качеството на управлението

Димитър Аврамов
Снимка: БНР

Политологът Димитър Аврамов издаде дебютната си книга „Новата държава“. Според него има 6 тенденции, които ще определят ежедневието ни.

„На първо място е променено фактическото състояние на суверенитета на държавата върху човека, върху обхвата на действие на отделния човек. Контролът на правителствата, на държавите върху нас е много по-малък, отколкото е бил във всеки етап от историята. От тази гледна точка имаме много повече възможности за реализация, съответно правителствата имат по-малко контрол. На второ място демографските промени създават коренно различен тип общества - такива, с които редица от нас не са свикнали. Променя се политическата култура под влияние на емиграцията и трябва да сме наясно, че в третото и четвъртото десетилетие на този век ще се засили тенденцията да има мултиетнически общества, да има мултирасови общества, в бъдеще мултикултурализмът от изключение ще става правило, не само в анлгосаксонският свят, но и навсякъде“, каза в предаването "Нощен хоризонт" Димитър Аврамов.

Поне от 2-3 десетилетия има тенденция към силен егалитаризъм  най-вече през новите технологии.

„Тук има нещо много важно - ако в света на 20-и век, за да си лидер, беше необходимо да имаш образование, да си прекарал години следвайки нещо, придобивайки професионална квалификация, учейки, то днес това не е  така - за да си лидер е достатъчно само да си добър в разпространяването на посланията си и да си бърз във виртуалния свят, т.е. да овладееш техника на комуникация“, подчерта Аврамов.

Аврамов коментира, че се променя политическата представителство.

Критериите за добра политика вече не са свързани с качеството на управлението, а са свързани с представителство във всичките му форми. Това най-ясно се вижда в най-развитите и конкуретни западни демокарции, където се налага политиката на идентичност".

Политиката се радикализира, заяви Димитър Аврамов.

"Радикализацията е свързана с нарастване на значимостта на крайните позиции, тяхната динамика във всяка една сфера на живота ни – в икономиката, в политическия живот, изискването на това да реагираме непрекъснато, в реално време.“

Политологът коментира, че има опасна тенденция – тя е, че равнопоставеността, която е основен принцип на европейския тип държава, на западната държава все повече бива разбирана като равенство.

Политологът Димитър Аврамов е роден в Пловдив, завършва гимназията с преподаване на чужди езици "Иван Вазов" с руски и английски, завършил е политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има специализация от Университета в Загреб, където изучава прехода в бивша Югославия, работил е и като журналист в Младежка редакция на програма „Христо Ботев" на Българското национално радио и вестник „Капитал“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Българските следи по света " - младежко биенале в Италия

През март започна Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия. "Това биенале се роди по естествен начин, защото в нашето училище -  „Асен и Илия Пейкови“ отдавна се занимаване с..

публикувано на 04.03.21 в 12:29
Ниагарският водопад в цветовете на българския трибагреник

Ниагарският водопад бе осветен в цветовете на българския трибагреник

Точно в 5 часа тази сутрин Ниагарският водопад беше оцветен в бяло, зелено и червено по повод Националния празник на България. Стотици наблюдаваха тази невероятна гледка на място, а в интернет те бяха хиляди от цял свят. „Повечето хора, които са се събрали тук сред нас, са със сълзи на очи. Виждаме и българското знаме, което се развява пред..

публикувано на 04.03.21 в 07:38

Любопитна хронология в модерен визуален стил за българските владетели

Книгата "Владетелите на България - от легендите до XX век" е дело на професор Пламен Павлов и Делян Момчилов. "Идеята дойде от една линийка, която майка ми донесе от Британския музей преди много години. На 20 сантиметра англичаните са успели да съберат всичките си монарси . Намерих това помагало за доста семпло, но креативно. И развивайки..

публикувано на 02.03.21 в 16:05
Иван Игов

Ваксинацията като маркетингова кампания - чрез дефицит да създадем интерес

"Кампанията за ваксиниране премина през страх, неразбиране, очакване, а сега и опашките, които виждаме, което е странно, защото една година говорим, че нямаме контрол над живота си, а ваксинацията е един от начините да си върнем живота, а сега пък сякаш сме в една чисто маркетингова кампания - чрез дефицит да създадем интерес ", каза в предаването..

публикувано на 02.03.21 в 12:05

Тихомир Тошев, кредитен консултант: Не погасявайте стари кредити с нови

Все по-уверено се приближаваме към вдигането на мораториума на банките към длъжниците им . Какво ще се случи с хората, които са изгубили работата си, но пък дължат пари - това ще стане ясно в края на март . По данни на БНБ над 100 хиляди са исканията за отсрочване на задълженията, подадени от домакинствата към банките , като одобрените са над 82..

публикувано на 02.03.21 в 09:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: След изборите парламентът ще е като пачуърк

След изборите на 4 април парламентът ще бъде като пачуърк. Така смята политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. „Шарено родопско одеяло с всички цветове, или чипровски килим. 5-6-7 партии. Всички ще ни се усмихват цветно, но да видим как ще се състави мнозинство “, коментира той пред БНР. „Не усещам..

публикувано на 02.03.21 в 09:33

Мария Петрова: Зелените коридори са жалък опит да се вдъхне доверие във ваксинационния процес

Специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова критикува изпълнението на ваксинационния план у нас. Ваксинацията започна преди месец и половина, а информационната система за дистанционно записване още не сме я видели, изтъкна Петрова пред БНР. „Жалките пиар опити със зелените коридори да се вдъхне доверие към ваксинационния процес –..

публикувано на 02.03.21 в 08:45