Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горна Оряховица също е в челните класации за мръсен въздух у нас

За момента общината не може да предложи алтернатива на отоплението с дърва и въглища

Снимка: БГНЕС

В Горна Оряховица основният замърсител на въздуха не е промишлеността или транспортът, а печките на дърва и въглища на домакинствата. Въпреки че постоянно е в регистрите на градовете с мръсен въздух, общината не беше одобрена с проекта си за 8 милиона лева за финансиране от програмата за подобряване на атмосферния въздух. От железничарския град признават, че нямат полезен ход да се справят сами с проблема и да принудят домакинствата да спрат с използването на дърва и въглища за отопление, защото не могат да им предложат алтернатива. 

Според данните на автоматичната измервателна станция в Горна Оряховица градът е с наднормено запрашаване на въздуха, особено в отоплителния сезон. Общината има разработена програма, но тя не може да бъде изпълнена, защото преди две години Горна Оряховица изпадна от одобрените за европейско финансиране за подобрение на атмосферния въздух общини. Според общинската управа, за Горна Оряховица не е признато, че над 70% от замърсяването идва от битовото отопление, а при класирането, вместо да бъдат отчетени засегнати над 40 000 жители, са вписани 12 600 домакинстваОбщината загуби 8 милиона лева, с които се планираше да подпомогне 2800 домакинства да минат на по-екологично отопление. Кметът Добромир Добрев заведе съдебно дело срещу Министерството на околната среда и водите. Последваха преговори за извънсъдебно споразумение.  

„Резултати все още няма“, посочи пред БНР заместник-кметът по финанси Николай Георгиев.

В Горна Оряховица комините вече пушат и градът пак е в челните класации за наднормено съдържание на фини прахови частици.  

„В момента разработваме поредна програма за подобряване чистотата на въздуха, която се изисква, за да можем да кандидатстваме за средства, но програмите са си програми, те не решават въпроса, само го маркират. Замърсяването при нас сме установили, че основно е от горенето на твърди горива. От април до октомври, ноември няма нито едно превишение на замърсяването. Станцията е поставена на главна улица, до паркинг на училище, където на обяд и в 17 часа се събират изключително много автомобили, стоят на включени двигатели, докато си чакат децата, въпреки това няма превишение. Превишенията започват, когато започне отоплителният сезон. Станцията се намира под блокове и до къщи, където всички се отопляват на твърди горива. Това не е оправдание. Основното, което е - търсим финансиране за подмяна на отоплението“, посочи Николай Георгиев. 

Горна Оряховица е с неблагоприятно разположение и попада в котловината на река Янтра, където движението на въздушните маси е по-слабо. От миналата зима, за да намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици, общината силно ограничи използването на инертни материали при снегопочистването и мина основно на по-скъпите химически смеси за обработка на улиците в града. През топлите месеци улиците се мият по-интензивно. Закрито е градското сметище за битови отпадъци, предстои биологичната му рекултивация и залесяване, но кардиналното решение за по-чист въздух е друго, смята заместник финансовият кмет Николай Георгиев: 

„Не се ли промени отоплението на газ, на някакви други горива... Опитвахме, тествахме и филтри. Оказа се, че не ги финансира европейската програма, тъй като те искат да премахнем източника, а не последиците от замърсяването, а източникът са основно твърдите горива. Сега реконструкцията и затрапването на депото вече приключва. Още две-три години там ще бъдат засаждани треви и дървета, като ще бъде превърнато в нещо като парк. Това също беше част от замърсяването на града, тъй като то се намира в подветрената западна зона на град Горна Оряховица и при вятър твърдите прахови частици попадаха и в станцията, и в града. Във всеки град има климатични обстоятелства. При нас е местността Камъка, която е от западната страна и пази от ветрове, което при падане на мъгли способства за повишаване на замърсяването“. 

Жителите на Горна Оряховица не виждат изход, а за мръсния въздух винят ниските доходи, които не им позволяват по-екологичните, но-по-скъпи варианти за отопление:  

„Доходите в провинцията, тук в Горна Оряховица, са много ниски. Работи се почти за минималната заплата. Трябва да се ограничат емисиите, катализаторите на колите. Не знам как може да се спре, освен да се газифицират всички семейства, но това е невъзможно, защото има хора с малки доходи. Според мен е непосилно за всеки да използва електричество или както газта“. 

И тази зима общинарите в Горна Оряховица ще правят проверки по домовете дали в печките за твърдо гориво гражданите не използват отпадъци като парцали, стари обувки и автомобилни гуми, които силно замърсяват въздуха. Нарушителите ще бъдат глобявани по 50 лева.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51