Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През януари главният архитект на София трябва да обяви конкурс за развитие на Централна баня

Историческата сграда на Централната баня в София е обект на спор за бъдещото й предназначение
Снимка: БГНЕС

Има места, в които все пак минералната вода се използва и за къпане в района на София – това е на Панчарево и в санаториумите в Банкя, но това трябва да се разшири“, каза в „Хоризонт до обед“ архитект Любо Георгиев от София план, общинското предприятие, което отговоря за пространственото и стратегическото планиране на Столична община във връзка с проекта за развитие на Централната минерална баня в София.

В предаването бяха представени концепциите на три екипа - “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и "Историческа баня".

Според архитект Георгиев идеята е била да съберат концепции, които са обмислени и цялостни.

„Целта ни е да имаме много добра концепция, която вече да представим на общинския съвет и кмета на София. Трябва да се има предвид и начините на финансиране и икономическия модел.

Екипите са мултидисциплинарни, защото това са концепции, а не архитектурни проекти или конкурси. Представени са идеите как да се използва пространството, как работи финансово и за какво ще се ползва минералната вода – нужни бяха много специалисти и много изследвания.“

Най-важното е как бизнес моделът работи с модела за управлението, със сградата и с пространството около банята – една синергия между тях, подчерта архитектът.

Общината сега след подбраните три екипа, и след изработените от тях концепции – общината ги придобива и в рамките на два месеца ние ще създадем една концепция, която ще я предложим на Столична община. С всички подробности – график, елементи, финанси, модел на управление, знаем, че остава Музеят на София, хранилището към него. Това ще се съгласува и с главния архитект“. Това коментира още Георгиев.

До началото на януари могат да се подават становища по концепциите, за да може да приключи общественото обсъждане, а след това главният архитект според мен трябва да внесе доклад пред СОС за провеждане на архитектурен конкурс“, коментира темата в „Хоризонт до обед“ Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет:

„Какво ще включва като задание този конкурс – най-вероятно това ще са или елементи от трите концепции, или изборът на една“.

По думите на Едрева относно достъпа да минералната вода, ще се намери начин това благо на града да остане.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Анелия Павлова от организацията „Зелени Балкани“

Анелия Павлова: Природните ресурси спестяват нашите средства

„Природните ресурси спестяват нашите средства. Типичен пример са прилепите и лешоядите, които, ако не съществуваха, ние щяхме да даваме стотици пари само за борба с вредителите, а пък прилепите си хапват достатъчно много насекоми и вредители, които спестяват нашите пари . Същото е с лешоядите, вместо да даваме нашите умрели кончета или пък..

публикувано на 04.05.21 в 14:51

Веселина Кавръкова: Опазването на природата не е устойчиво

"България и страните от Централна и Източна Европа пазят голямо природно богатство. В Европа ние с колегите наричаме региона "зеленото сърце на Европа", защото тук все още е останало много и това го виждаме в покритие на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Тя опазва ценната природа от европейско значение, ние сме една от държавите с..

публикувано на 04.05.21 в 13:43

Къмпинг "Градина" открива сезона на 1 май

Къмпинг "Градина" е първият по южното Черноморие, който ще открие туристическият сезон на 1 май. За предстоящите празници вече има направени 20 резервации, а собствениците и служителите на къмпинга очакват силен сезон. До 20% са отстъпките, от които ще могат да се възползват първите туристи. "Градина" е най-големият къмпинг по нашето..

публикувано на 28.04.21 в 18:58

Българският фонд за жените набира участници за "Равнопоставеност и климатична справедливост 2021"

Българският фонд за жените набира участници за първата общностна програма "Равнопоставеност и климатична справедливост 2021". Въпросите, които поставя програмата са свързани с опазването на Земята и природните ресурси през защита на човешките права: "Последиците от климатичните промени се изразяват в замърсяване на водите, повишаване на..

публикувано на 26.04.21 в 19:08

Чудесата на природата: да си отрежеш главата, за да живееш...

Що за проблем трябва да те накара да си отрежеш главата, за да напуснеш тялото си? Как очертаваш любовта към избраницата с пясъчна фигура на дъното на морето и как климатът може да промени цвета ти? Отговорите на тези и още въпроси за едни от най-причудливите животни и растения   от цял свят потърсихме в „Изотопия” . Влизаме с котешка..

публикувано на 24.04.21 в 14:18

Монтират багажници за велосипеди в автобусите до Витоша

Любителите на планинското колоездене в София вече ще могат да стигат по-бързо и по-евтино до веломаршрутите на Витоша. Това става възможно след като от следващия месец  на автобусите на градския транспорт, водещи до планината, ще бъдат монтирани специални багажници за велосипеди . Първите автобуси, оборудвани с багажници за велосипеди ще се..

публикувано на 20.04.21 в 12:27
Павел Антонов от гражданска мрежа „БлуЛинк“

Ще имат ли бъдеще зелените идеи в новия парламент

„Категорично е обнадеждаваща тенденцията за участието вече и на български депутати природозащитници в новия парламент “, посочи в „Хоризонт до обед“ Павел Антонов от гражданска мрежа “БлуЛинк”, която работи в областта на природосъобразното и устойчиво развитие.  Антонов коментира бъдещите зелени политики в новото Народно събрание заради това, че..

публикувано на 20.04.21 в 11:18