Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надпревара с вируса и други новини от седмицата

Южна Корея съобщи днес за най-високия дневен брой нови случаи на коронавирус от появата на заразата в страната през януари - 950.
Снимка: БТА

„Надпреварваме се не срещу другите производители, а срещу вируса. Всички ние се надпреварваме с времето, защото ако не започнем скоро време да произвеждаме ваксини, ще продължим да сме в това ненормално положение - икономиките ще продължат да се сриват, а обществото да търпи здравните последици от пандемията“, каза професор Андрю Полард - ръководителят на проекта за ваксина на Оксфордския университет и „АстраЗенека“, в интервю за Ройтерс.

Късно тази нощ - дни преди очакваното, здравните власти в Съединените щати одобриха масовото инжектиране на препарата на „Пфайзър“ и „Бионтех“. Преди тях го сториха властите във Великобритания, Канада, Саудитска Арабия и Бахрейн. Обединените арабски емирства одобриха китайската ваксина на „Синофарм“.

Но производството на ваксини срещу Covid-19 не е само битка с вируса, но и доста доходоносен бизнес. Китайската фирма „Синовак“, например, си осигури тази седмица над половин милиард долара от хонконгски инвеститор. Едва ли случайно хакери атакуваха базата данни на Европейската агенция по лекарствата. Агенцията разглежда апликациите на компаниите „Пфайзър“ и „Модерна“ за широко приложение на ваксините им в рамките на Европейския съюз.

Европейците бързаха да започнат ваксинирането, за да могат да се отърсят по-скоро от пандемията. На Острова не могат да чакат повече. Връщането към нормалното се почувства поне на футболните стадиони се почувства. Миналата събота, за пръв път след 9-месечно прекъсване публика бе допусната на мачовете от Премиършип. Две хиляди души на 60-хилядния „Лондън Стейдиъм“ наблюдаваха поражението на отбора си „Уест Хем“ от „Манчестър Юнайтед“.

Във вторник - три дни след Русия - и Великобритания започна масова ваксинация на населението. 90-годишната Маргарет Кинън стана първата, която получава инжекцията на Пфайзър и Бионтех извън клиничните тестове. Четири милиона трябва да я последват до края на месеца и още 16 милиона в следващите седмици. Значението на т.нар. „V-Day“ според здравния министър Мат Ханкок:

„Това е началото на края на тази пандемия. Важно е хората да продължат да правят това, което трябва, да следват правилата, за да държим вируса под контрол, но вече се вижда светлината в тунела. Не знаем дали след като бъдеш ваксиниран ще продължиш да предаваш вируса на други. Но, като осигуряваме защита на най-уязвимите, ще можем да превъзмогнем този вирус веднъж завинаги.“

В Израел тази седмица имаше две големи новини. Мароко стана поредната арабска страна, нормализирала отношенията си с еврейската държава след десетилетни вражди. Това не мина без скандали - брокерът на сделката Доналд Тръмп се съгласи в замяна на отстъпките от Рабат да признае суверенитета на крал Мохамед VI над Западна Сахара.

Втората, и навярно много по-вълнуваща за израелците новина, бе доставката на първите ваксини на „Пфайзер“ в страната им. Премиерът Бенямин Нетаняху бе на летище „Бен Гурион“ край Тел Авив, за да не изпусне мястото си в историята.

„Помолих да послужа като пример и да бъда първият ваксиниран в Израел. Заедно със здравния министър започваме подготовката за голямата национална операция за ваксиниране на милиони израелски граждани. Тази вечер ви съобщавам, че ваксинацията започва на 27 декември, след 18 дни.“

За разлика от Израел, в Европа все още чакат решението на своите здравни власти. Освен за безопасността и ефикасността на ваксините, без отговор остават все още ред въпроси: за страничните ефекти; за това колко дълго продължава придобитият имунитет; дали ваксината спира трансмисията на вируса и как действа върху децата.

Вчера усилията на европейците срещу коронавируса претърпяха тежък удар - компаниите „Санофи“ и „GSK“ съобщиха, че поради неблагоприятни резултати при изпитанията върху над 50-годишни доброволци, производството на ваксината им се отлага с месеци - до края на 2021 година.

В отсъствието на ваксина и с увеличаването на заболелите и смъртните случаи, властите в отделните европейски страни продължиха да затягат ограничителните мерки. Чехия правителството удължи извънредното положение до 23 декември. В Дания обявиха локдаун (затваряне на барове, ресторанти, театри, гимназии и университети) за Копенхаген и още десетки градове. В Гърция удължиха локдауна с месец, до втората седмица на януари.

В Румъния „съчетаха“ битката с пандемията с политическата битка - в неделя се състояха дългоочакваните парламентарни избори. Вотът премина изцяло под знака на коронавируса - при исторически слаба 33 процента избирателна активност и неочаквано поражение на управляващите либерали, наказани заради тежката здравна и икономическа ситуация в страната.

В Германия в сряда отбелязаха „черен рекорд“ с 590 починали за денонощие - цифри, които досега виждахме само в далеч по-засегнатите Франция, Испания и Италия. След като месеци повтаряше призива си към сънародниците си за отговорност канцлерът Ангела Меркел изостави присъщата си деликатност и си позволи по-жестоки думи:

„Искам само да кажа, че ако си позволим твърде много контакти сега преди Коледа и се окаже, че тази Коледа е последната с нашите баби и дядовци, тогава ще проличи, че сме допуснали грешка. Не бива да допускаме това!“

Рекорд след рекорд „чупеше“ вирусът в Съединените щати с над 200 000 потвърдени заразени и над 2 000 починали всеки ден от изтичащата седмица. Преди одобрението на ваксината Пфайзер/Бионтех вчера, новоизбраният президент Джо Байдън излезе с обещание към сънародниците си и с призив към конгресмените:

Републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената наистина трябва да се разбързат с новите мерки за социална защита, отбеляза агенция Франс прес, заради новите тревожни данни за трудовия пазар в Съединените щати: само за седмица 853 хиляди нови заявления за обезщетения на безработни. Милиони могат да останат без препитание след нова година, ако партиите не се разберат върху новия пакет фискални стимули.

Пример им дадоха оттатък Пасифика - в Япония премиерът Йошихиде Суга обяви, че ще влее в икономиката нови 73 трилиона и 600 милиарда йени (това са повече от 700 милиарда долара).

За пример американците могат да се обърнат и към Европа. В четвъртък Европейската централна банка актуализира икономическата си прогноза: по-лека рецесия тази година, но по-слабо възстановяване догодина. Банката прибави още половин трилион към извънредната програма за изкупуване на облигации по време на пандемията и удължи времетраенето на поддържащите мерки до март 2022-ра.

Европейските лидери подкрепиха най-сетне монетарните мерки с фискален стимул за целия блок. На Съвета в четвъртък полско-унгарското вето върху многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване най-сетне бе преодоляно. Премиерите Виктор Орбан и Матеуш Моравецки склониха, след като получиха уверения в правна декларация, че обвързването на фондовете с върховенството на закона няма да бъде използвано с политически цели от Брюксел.

Подробности за най-важните новини от седмицата – в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30