Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален комуникатор променя живота на невербалните деца

Снимка: Община Разград

Благородна кампания започна УНИЦЕФ, която е в помощ на невербалните деца. Те често са извън училище или не могат да участват пълноценно в учебния процес. Затова са необходими помощни средства за допълваща и алтернативна комуникация.

Осемгодишният Павлин е по-голямото дете в семейство от Плевен:

„То е нашето слънчице. При него последиците са от процеса на раждането – тогава имаше мозъчен кръвоизлив, заради задушаване…Правим рехабилитация отдавна. На шест месечна възраст има епикриза – епилепсия и детска церебрална парализа.

Когато тръгва в Центъра за специална образователна подкрепа „Петко Рачев Славейков“, Десислава признава, че като майка се е страхувала:

„Там не съм при него и имах доста предубеждения. Но сега съм очарована и благодарна на всички, в училището всички му помагат, приемат го, успокояват го, когато се налага – толерантни са.“

В Центъра за първи път ползват и специалната технология за контрол с поглед, сега имат и вкъщи:

„Животът ни се промени, откакто ползва специалния комуникатор – това е специален софтуер и така успявам всичко да разбера, каквото иска да ни каже чрез тези символи. А не всички хора са информирани за тази технология. Затова тези технолгии трябва да се включат в списъка за подпомагане на Минстерството на труда и социалната политика, за да имат достъп повече хора, тъй като не всеки може да си го позволи.

Продължаваме напред с много любов“, казва още Десислава, която в навечерието на празниците пожелава на всички:

„Пожелавам на всички здраве, само здраве. Все още у нас има стигма към хората с увреждания...а тези деца всичко разбират. Всяко едно дете те научава да обичаш".

Този репортаж  е част от кампанията на УНИЦЕФ за подкрепа на невербалните деца, които не говорят и имат затруднения в общуването. Българското Национално радио е медиен партньор на кампанията.

Още в репортажа на Латинка Светлозарова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12