Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: България не успя да убеди ЕС в своята кауза по темата Северна Македония

Мартин Минков
Снимка: БНР

"България не успя да убеди Европа в своята кауза по темата Северна Македония". Така журналистът Мартин Минков коментира българо-македонските отношения, свързани с отказа на София да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония (РСМ).

"С решението да не даде начало на преговори на РСМ с ЕС България остана неразбрана. От партньорите ни в ЕС не получихме разбиране още, когато им представихме Меморандума, с апел да бъдем подкрепени", уточни той и добави:

"Не можем да очакваме разбиране от нашите европейски партньори, когато до преди една година винаги сме декларирали безусловно подкрепата си за РСМ и за партньорите ни от Западните Балкани в европейската им перспектива. Това беше и най-голямото достойнство на Българското председателство на Съвета на ЕС, което получи много висока оценка".

По думите на журналиста становището на София има своето основание, но е дало негативно отражение върху общественото мнение в РСМ:

"Вълната на омраза към България е истинско цунами".

Минков беше категоричен, че с говор на омраза и с фалшифициране на историята, които са далеч от всякакви критерии за добросъседство, не може да се започнат преговори за бъдещо членство в Европейския съюз.

"България не е поставила вето на РСМ за преговори с ЕС. България постави своите условия да бъдат променени някои основни положения в отношението на РСМ към нас", посочи журналистът и уточни, че за наложено вето би могло да се говори след години, когато Северна Македония вече е затворила всички преговорни глави за членство в ЕС. 

Мартин Минков беше категоричен, че само по пътя на диалога може да се стигне до излизане от този "омагьосан кръг":
"Диалогът трябва да е интензивен и при взаимно разбиране, а не изпразване на Договора за добросъседство от неговото съдържание и свеждането му до работата на историческата комисия, натоварвайки я с политически очаквания, това е абсурден подход. Необходима е добронамереност, но е необходимо и изпълнението на вече подписания Договор".

Интервюто на Людмила Железова с Мартин Минков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мартин Минков

Мартин Минков: България не успя да убеди ЕС в своята кауза по темата Северна Македония

" България не успя да убеди Европа в своята кауза по темата Северна Македония ". Така  журналистът Мартин Минков коментира българо-македонските отношения, свързани с отказа на София да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония (РСМ)...

публикувано на 21.12.20 в 14:11

Мартин Минков: Кълбото от проблеми между България и РСМ трябва да се разплита без ултиматуми

" Налице е буря на антибългаризъм в Република Северна Македония ",  коментира пред БНР журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков във връзка със заявената позиция на България , че  не може да подкрепи преговорния процес на..

публикувано на 21.11.20 в 10:03

Мартин Минков: Ако спрем Северна Македония към ЕС, ефектът ще е опустошителен

„ Фактите са свещени, коментарите са свободни . Ако пренесем този принцип върху работата на двустранната комисия Северна Македония - България, личат двата различни подхода на членовете от българска страна – които поставят фокуса върху..

публикувано на 17.10.20 в 10:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е..

публикувано на 25.04.24 в 15:06

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите да се предифинира ролята на държавата в..

публикувано на 25.04.24 в 14:52