Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вода има, вода няма - природни ресурси и управленски парадокси

Плаващото сметище на река Искър
Снимка: БГНЕС

През почивните дни започна почистването на плаващото сметище край ВЕЦ Своге. То се появи след проливните дъждове през изминалата седмица. 

Инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“, автор на електронна карта за нарушения при ВЕЦ-овете посочва сред причините за подобни мащабни замърсявания както „националния ни манталитет, че боклуци могат да се изхвърлят навсякъде“, така и глобите за такива нарушения, които по думите му са „уникално смешни“.

„Местното население навсякъде изхвърля боклуци най-ударно. Все още има в България населени места, където няма организирано сметопочистване и сметоизвозване. Реката минава покрай тях. Тя им е кофата за боклук“, отбелязва Куманов в предаването „Хоризонт до обед“.

Снимка: БГНЕС

„Нашата Фейсбук страница – на Риболовен клуб „Балканка“, е като една морга на реките. Всеки ден можете да видите някъде изхвърлена я отрова, я боклуци, я пресушена река. Непрекъснато“, изтъква Димитър Куманов.

Природата си е природа, но и когато нямаше вода, и когато имаше много вода, става въпрос за човешки грешки, смята Атанас Русев, природозащитник и пещерняк. Русев е участвал в оптимизирането на водни притоци към язовир „Студена“ във водосборната му зона. 

По време на интензивните валежи преди дни са направили бърз мониторинг на водите, вливащи се в язовира и установили, че „те не са на чак толкова високи нива, колкото бяха през пролетта на миналата година или през 2010-2011 година“. 

Язовир „Студена“  Снимка: БГНЕС

„Тоест валежите, които паднаха, бяха интензивни, но не бяха нищо особено и специално. Във водосборния район нито една река не преля. Разликата между тази година и миналата е, че тази година язовир „Студена“ е пълен до горе. Това, което трябваше да се направи, е, че предварително язовирът трябваше да започне да бъде изпускан, а не да се чака да паднат валежите, всичко да се случва постфактум. Което говори лошо за управлението на този язовир, на практика такова липсва“, коментира Атанас Русев пред БНР. 

Снимка: БГНЕС

Няма как да управляваме ресурсите на околната среда – води, въздух, с изоставаща актуалност, подчертава Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и енергия“ в Световния фонд за дивата природа WWF – България.

Въздухът е мръсен от три дена и ние по-късно разбираме. Така е и с водите. Въпреки че знаем, че идват валежи, нямаме система, която достатъчно бързо да сведе до вземащите решения да вземат правилните решения. Живеем в дигитален свят, но управляваме чрез аналогов свят. И тези методики в условия на климатични промени, които са силно изразени – студ, лед, дъжд, пожар, суша (времето вече далеч не е спокойно и уравновесено), задължава държавата да вземе активно действия и мерки за преодоляване на тези предизвикателства“, подчертава Стефанов.

Според Коалицията „За зелен рестарт“, в която влизат няколко неправителствени организации,  има нужда спешно да се преработи правителственият План за възстановяване и устойчивост, чрез който на България ще бъдат отпуснати 12 милиарда евро допълнителни средства от Европейския съюз. Коалицията „За зелен рестарт“ е сформирата около MOVE.BG и включва още организации като „Грийнпийс”-България, WWF - България и „Институт Кръгова Икономика”.

Има постъпили над 50 становища от над 60 юридически лица. Очакваме втория вариант на Плана, който трябва да излезе към края на този месец, да отрази тези коментари“, пояснява Георги Стефанов. 

Снимка: БГНЕС

Трите мнения чуйте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци бранят с протест гора от изсичане, страхуват се от свлачище

С неколкократно затваряне на пътни артерии за втори път протестиращи във Варна се обявиха срещу изсичане на дървета заради предстоящ инвестиционен проект.  Става дума за  варненската местност Коджа тепе, където е предвидено изграждането на  8 еднофамилни къщи. Досега са били изсечени 4 декара гора, но според местните хора предстои това да..

публикувано на 22.02.21 в 09:44
Камий Етиен

Френската екоактивистка Камий Етиен: Ние сме природата

Ние сме природата – това казва френската природозащитничка Камий Етиен в интервю за БНР. „Битката е дълга, тя прилича по-скоро на маратон“ – така Камий отговаря на въпроса дали да си екоактивист е модерно. Наричат я „френската Грета Тунберг“.  „Винаги е странно да ви определят чрез някой друг, но, така или иначе, ние двете правим едно и също -..

публикувано на 15.02.21 в 14:12

Протест „Долу ръцете от българската природа“ събра десетки природозащитници пред МС

Протест под надслов „Долу ръцете от българската природа“ събра десетки природозащитници пред Министерския съвет в столицата.  Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия. Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и..

обновено на 10.02.21 в 10:02
Михаела Кирчева

Михаела Кирчева популяризира забележителностите на Родопите чрез "Родопски хроники блог"

Михаела Кирчева е създател на блог "Родопски хроники блог". Тя е домакиня на къща за гости в Родопите. Преди повече от 15 години решила да работи в сферата на туризма и да популяризира Родопите като туристическа дестинация. "Публикуваме различни истории, свързани с наши приключения, с наши пътувания в Родопите. Отделно от активностите..

публикувано на 31.01.21 в 16:58

Прилепите – беззащитни, непознати и лесни за набеждаване

В 17:00 ч. на 30 януари е премиерата на документалния филм „В малкия голям свят на прилепите”. Той и последвалата дискусия ще бъдат предавани на живо във Фейсбук страницата на Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски” , както и във Фейсбук страницата и Ютюб канала на „36 маймуни” – организация за съвременно..

публикувано на 29.01.21 в 17:55
Акция на екоактивисти срещу водно-електрическите централи и въздействието им върху околната среда.

Андрей Ковачев: Бетонираме бетонирането на природата

„Постоянно гледаме един театър, в който се обяснява как всички са загрижени за природата, публично го говорят, след което през задната вратичка всички се опитват, властимащи, да направят всичко възможно да откраднат от природата и да я унищожат . Крадем от бъдещето на собствените си деца обаче.“ Този коментар направи пред БНР  Андрей..

публикувано на 28.01.21 в 09:45

Евгения Ташева: Нямаме надеждна информация за отпадъците у нас

„За мен е очевидно, че съветниците и на премиера, и на министъра на околната среда не са им дали добра представа нито за състоянието на управлението на отпадъците на околната среда, нито за наскоро влизащите в сила европейски изисквания, задължителни и за България “, посочи в „Преди всички“ Евгения Ташева от Сдружението “За Земята“ във връзка с..

публикувано на 26.01.21 в 09:36