Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евгения Ташева: Нямаме надеждна информация за отпадъците у нас

Снимка: БГНЕС

„За мен е очевидно, че съветниците и на премиера, и на министъра на околната среда не са им дали добра представа нито за състоянието на управлението на отпадъците на околната среда, нито за наскоро влизащите в сила европейски изисквания, задължителни и за България“, посочи в „Преди всички“ Евгения Ташева от Сдружението “За Земята“ във връзка с почистването на нерегламентираните сметища у нас. Коментарът й е и по повод разчистването на плаващото сметище в река Искър до ВЕЦ "Своге". Ташева допълни:

„Какво имам предвид - данните от замърсяване по цял свят сочат, че пластмасовите отпадъци представляват преобладаващата част от това, което изтича в околната среда – това са пластмасовите бутилки, и стигаме до този закономерен абсурд, при който се плащат около 300 лв. на тон обществени средства, буквално, за да се изхвърлят на сметището пари, което представляват всъщност пластмасовите бутилки, защото материалът, от който те са направени, представлява ценна суровина за рециклиращата промишленост.

Снимка: архив

В България за жалост все още не действа задължителна електронна информационна система за наблюдение на отпадъците, тя действа само за вноса на отпадъци. И ние нямаме надеждна информация за отпадъците у нас.

За такава система настояваме и ние, и бизнесът от години, а тя е изградена, но не се пуска и още не е задължителна, но поне знаем вече колко струва едно почистване, което ще послужи за определяне на по-големи задължения на производителите занапред.

А това е и част от новата европейска директива, която цели да намали щетите върху околната среда и човешкото здраве от еднократните пластмасови изделия. Тази директива не вменява повече отговорности на кметовете или потребителите, а на производителите", поясни още Ташева.

"За всички тези отпадъци, които видяхме в сметището край Своге, потребителят е заплатил такса още при закупуването, която следва да послужи за тяхното разделно събиране и рециклиране, обаче за всеки такъв отпадък, който не е събран разделно, ние плащаме втори път като данъкоплатци."

Ташева коментира, че с тази прибрана от производителите екотакса работа така и не се свършва - и ние заплащаме после още веднъж с обществен бюджет.

"Това положение ще стане още по-несправедливо, когато догодина влезе в сила новият начин на заплащане на такса смет - тази такса за нас потребителите неминуемо ще се повиши".

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Двойка домашни врабчета (Passer domesticus) - най-разпространеният в градовете вид от групата на пойните птици. За жалост през последните години популацията на врабчетата в градовете е силно намаляла.

Преброяване на врабчетата на 24 април

На 24 април за 5-а поредна година Българското дружество за защита на птиците ще извърши преброяване на врабчетата. Доброволците, които ще се включат в кампанията, трябва да се регистрират на сайта vrabcheta.bg. Преброяването ще се проведе от 9 до 12 часа.   Целта е да се установи популацията на 3-те вида врабчета, които се срещат у нас..

публикувано на 18.04.21 в 17:36
Розови пеликани

Къдроглави пеликани напускат местообитанията си, уплашени от енотовидно куче

Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“, край Силистра, вече се радват на своите малки, но хищник от рода енотовидно куче, който не е коренен за България, заплашва бъдещото поколение на останалите птици. Първите пеликанчета са излюпени върху две от общо четирите платформи в езерото, съобщи Момчил Петров,..

публикувано на 17.04.21 в 15:55
Започна кампания „Търси се лечебната иглика“

Започна европейската кампания „Търси се лечебната иглика“

България се включва в европейската кампания за гражданска наука "Търси се лечебната иглика". Поканени са всички любители на природата да дадат своя принос в изследване на вида и да помогнат за опазването му на европейско ниво. Кампанията започва първоначално в Естония през 2019 година, но днес вече повече от 20 държави се присъединяват към..

публикувано на 17.04.21 в 12:49

Груповите туристически пътувания да се възобновят през май, очакват от бранша

„ Очакваме от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания “, каза пред БНР Светлана Атанасова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции. Браншът изрази недоволство  от  последната заповед на министъра на здравеопазването , с която не се облекчават..

публикувано на 14.04.21 в 09:22

Концесионерът на плаж „Смокиня“: Дейностите са ремонтни и не засягат дюните

„ Дейностите са под наблюдение. Целта е да се изравнят дигите и се извършва необходим ремонт “. Това каза пред БНР концесионерът на плажа на къмпинг  „Смокиня - Север“ Иван Алексиев.  Ивицата на плажа е изцяло разорана от брега до дюните.  През уикенда  екоинспекцията в Бургас провери сигнал за разорани дюни  на плажа, който е към община..

публикувано на 12.04.21 в 09:52

"Гората.бг" засади 1,4 млн. дървета в цялата страна

Организацията "Гората.бг" продължава с кампанията за засаждане на дървета. На 10 април бяха раздадени 10 хиляди дръвчета във Враца. На 11 април от 11 часа ще бъдат раздадени отново 10 хиляди дръвчета от 10 дървесни вида във Видин. "Такова подобно събитие ще имаме и в София. И то ни е вече девето, което правим в цялата страна тази..

публикувано на 10.04.21 в 13:28

Експерт: Българите да използват туристическите си ваучери на нашето море и планина

„На този етап се правят само индивидуални резервации, независимо че идва пролетната ваканция и Великденски, и майски празници, но хората са изплашени от нарастващия брой заразени и разрастване на пандемията“ коментира в „Хоризонт до обед“ Здравка Чимева, управител на туристическа агенция Благоевград. Тя посочи, че вече предлагат различни..

публикувано на 02.04.21 в 12:11