Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обществена трапезария изхранва ежедневно християни и мюсюлмани

Кухнята към храма „Успение Богородично“ в Кърджали работи вече две десетилетия

Снимка: БГНЕС

Над 60 души - християни и мюсюлмани от Кърджали получават eжедневно топъл обяд в обществената трапезария към храма „Успение Богородично“. Основен двигател на инициативата са отец Боян Саръев и неговата съпруга Красимира. Трапезарията работи от две десетилетия. Издържа се от дарения, а сред спонсорите са и български граждани от чужбина

Когато трапезарията отваря през 2002 година, интересът към нея е изключително голям.

„Започнахме с 50-60 човека, с деца, имахме бездомни хора. Постепенно кухнята се разрасна, до 120 човека стигнахме. Давахме им обяд – първо, второ, трето тогава на тоя етап“, спомня си  съпругата на отец Боян Саръев – Красимира. Тя е главният организатор и двигателят на социалната дейност към църквата.

В началото използвали финансова подкрепа от социалното министерство и помощ от общината. Сега трапезарията работи и се издържа самостоятелно. Има една готвачка, която приготвя топъл обяд всеки ден, пет дни в седмицата.

„Кюфтета сос, дроб сарма, боб яхния. Даваме закуски, сладки, сухи пасти, хляб. Много са доволни, че вземат от тук храна. И през студените дни, и през топлите дни…“. 

Работещите в трапезарията познават по име всеки потребител на услугата. Повечето са възрастни хора от Кърджали и близките населени места, с ниски доходи, които нямат помощ от близки и не могат сами да си приготвят храна. Един от тях е Митко Ставрев. Посещава трапезарията от 10 години. Идва всеки ден.

„Благодарни сме на тоя стол тук, че ни хранят. На попадията, на свещеника“. 

Всеки, който има нужда от топла подкрепа, е добре дошъл, казва презвитера Красимира и уточнява – никого не са върнали. Разчитат на собствената си помощ и на финансовата подкрепа от спонсори.

Има хора, които даряват непрекъснато продукти. На този етап вече не ползваме от две-три години помощи от социалното министерство, защото там е голяма бумащина и няма кой да се занимава. Помощи получаваме и от чужбина. На този етап имаме средства да храним хората“, допълва Красимира.

„Имало е такива моменти – вече свършват средствата и пак се явява. Господ ни праща пак някой дарител. Даряват средства и не сме затваряли трапезарията 19 години“, прави равносметка тя.

Освен топла храна, църквата „Успение Богородично“ осигурява и подслон за бездомници. Тази година няма нуждаещи се.

„Ако дойде някой, няма да го оставим, ще намерим място къде да го подслоним“, уверява съпругата на отец Саръев.

Докато ние с отеца сме тука и сме живи и здрави и можем да поддържаме трапезарията, ще я има тази трапезария. Вече след нас който дойде, дано да я продължи.“

Отец Боян Саръев  Снимка: Дарина Григорова

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Априлското въстание в Добруджа - малко познати факти в изложба

„Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана“ – така се казва най-новата изложба, подредена в Художествената галерия в Добрич, която от днес е открита за посетители.  Изложбата хвърля светлина върху по-малко познати страници от историята на Априлското въстание, които са не по-малко героични и драматични от добре..

публикувано на 20.04.21 в 10:11
Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля

Ученици подпомагат даровити деца от социално слаби семейства

Графични таблети и материали за рисуване за близо две хиляди лева получават като дарение даровити деца от социално слаби семейства от цялата страна. Те се обучават безплатно в училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля. Дарението е осигурено чрез благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“, която..

публикувано на 20.04.21 в 09:38

Георги Иванов за пътя към Харвард

„Зад моя успех стоят  труд, талант, упоритост и една баба “. Това сподели пред БНР Георги Иванов за пътя си от Софийската математическа гимназия до Харвард. Георги е български ученик, сред малцината приети в престижния университет през тази година. За това той се готви усилено повече от година. „Баба ми ме насочи към физиката,..

публикувано на 19.04.21 в 11:03

Над 1500 семейства у нас вече са осиновили пчелен кошер

Над 1500 семейства в България вече са осиновили кошер. Това съобщи в интервю за БНР Сергей Петров, основател на електронната платформа „Истински мед“. Инициативата „Осинови кошер“ цели подпомагане на пчели и пчелари срещу получаване на качествен мед. Идеята се родила, след като прочели доклад на Европейската комисия от 2019 г., че 30 на..

публикувано на 19.04.21 в 09:58
Асен Христов

Пастор Асен Христов има осем висши образования, но избра да е духовен водач

Едно сираче, останало без майка едва четиригодишно и израснало по сиропиталищата, днес помага на хиляди хора, превръщайки се в естествения лидер на своите духовни братя и сестри. Пастор Асен Христов от Разлог има осем висши образования, последната му специалност е "Право", все още не е завършил двете докторантури. Убеден е, че мисията му е..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Росен Семерджиев

Успешната кариера на танцьора и хореограф Росен Семерджиев

Живот като на кино в буквалния и преносния смисъл е имал танцьорът и хореограф Росен Семерджиев от Велико Търново. Снимал се е в хитови български кинопродукции като „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. 14 години е имал бляскава кариера в десетки държави, а от носталгия към България е бягал с чаршафи от хотел в Близкия Изток. Росен..

публикувано на 17.04.21 в 16:51
Любен Йотов

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12