Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концесионерът на плаж „Смокиня“: Дейностите са ремонтни и не засягат дюните

Еколозите: Концесионерът няма право да пипне и една песъчинка на плажа

Снимка: БГНЕС

Дейностите са под наблюдение. Целта е да се изравнят дигите и се извършва необходим ремонт“. Това каза пред БНР концесионерът на плажа на къмпинг „Смокиня - Север“ Иван Алексиев. 

Ивицата на плажа е изцяло разорана от брега до дюните. През уикенда екоинспекцията в Бургас провери сигнал за разорани дюни на плажа, който е към община Созопол. В момента няма разрушени участъци, колчетата са поставени по нареждане на концесионера от шуменска фирма. 

„Заради бурното море тази зима взехме решение да подменим заведенията, оказа се, че тук има само купчина боклуци, остатъци от предишни стари заведения, изхвърлихме много боклук, имаше закопани фекални шахти и отпадъчни ями, извикахме специалисти, за да се справят с проблема, забихме колчета, за да се предпазят дюните. Когато това ставаше, имаше хора от кадастъра и те не даваха да се пипат дюните. Това, за което се претендира, са част от четири стари заведения - там се подравни - хората мислят, че крадем пясък, което не го правим. Имаме разрешение за дейностите от всички необходими институции за това", категорично заяви Алексиев и поясни, че тези колчета обозначават, че 2,5 метра от колчето в посока пътя започва дюната. 

В предаването „Преди всички“ с коментар по темата се включи Атанас Русев от „Да запазим Корал“: 

„Това, което твърди концесионерът, е пълно безобразие. Той няма право на плажа да пипне една песъчинка. Тия измислици с тия диги са абсолютно незаконни... За унищожаване на дюни има сериозни законови санкции вече. И сега там на плажа трябва да е полицията. А екоинспецията също е за затвора. Тази институция трябва да бъде затворена, тя не работи от години“. 

Русев обеща още: 

Ние ще освободим плаж „Корал“, където също има нарушения - преди 4 години поставиха дълга ограда, която нарушава дюните. Но ние ще я премахнем и ще освободим българската земя.

Все още няма становище на екоинспекцията в Бургас по казуса на плаж "Смокиня". Но концесионерът е предоставил пред медиите документи за извършваните ремонти дейности. 
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евлоги Бирбочуков и Силвия Атанасова

Страницата „Виртуални пътешествия по света“ - възможност да опознаем живота на други народи

Във Фейсбук страницата „Виртуални пътешествия по света“ Силвия Атанасова и Евлоги Бирбочуков публикуват интересна информация за различни държави. След общо пътуване на двамата до Китай Силвия Атанасова решила да сподели преживяванията си в нейната страница със снимки, видео. Направила публикацията на 4 декември 2021 година.  „..

публикувано на 12.05.21 в 20:09

Полина Карастоянова: Необходима е нова концепция за презентиране на българския туризъм

"Проблемите и тяхното решаване отдавна напуснаха полето на туристическият бранш и нивото не е свързано само с международните ни партньори и туроператори. Те са на полето на дипломацията и затова е необходимо и очакваме служебният министър на туризма да работи в много добър синхрон със служебния министър на външните работи, защото именно там..

публикувано на 12.05.21 в 16:36

Хотелиери и туроператори настояват да се въведе ваксинационен сертификат

Надеждите на туристическия бранш са насочени към служебния министър на туризма Стела Балтова .  Тя заема този пост за втори път в служебно правителство. Сега обаче ситуацията е много сложна, а хотелиери и ресторантьори вече отправят призиви за спасяването на туристическия сезон. След отменените полети от Русия предварително обявеният старт..

публикувано на 12.05.21 в 15:08
Полско врабче (Passer montanus)

Йордан Христов: Местообитанията на домашните врабчета се увеличават

Тазгодишната кампания "Ние броим врабчетата“ е пета поред и са се включили рекорден брой доброволци. Интересна тенденция е значителният спад на локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета. Тази година това са едва 10%, за разлика от предишните две, когато бяха 33% за 2019   и 28% за 2020 година. От Българското дружество за защита..

публикувано на 09.05.21 в 16:56
Д-р Анелия Павлова от организацията „Зелени Балкани“

Анелия Павлова: Природните ресурси спестяват нашите средства

„Природните ресурси спестяват нашите средства. Типичен пример са прилепите и лешоядите, които, ако не съществуваха, ние щяхме да даваме стотици пари само за борба с вредителите, а пък прилепите си хапват достатъчно много насекоми и вредители, които спестяват нашите пари . Същото е с лешоядите, вместо да даваме нашите умрели кончета или пък..

публикувано на 04.05.21 в 14:51

Веселина Кавръкова: Опазването на природата не е устойчиво

"България и страните от Централна и Източна Европа пазят голямо природно богатство. В Европа ние с колегите наричаме региона "зеленото сърце на Европа", защото тук все още е останало много и това го виждаме в покритие на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Тя опазва ценната природа от европейско значение, ние сме една от държавите с..

публикувано на 04.05.21 в 13:43

Къмпинг "Градина" открива сезона на 1 май

Къмпинг "Градина" е първият по южното Черноморие, който ще открие туристическият сезон на 1 май. За предстоящите празници вече има направени 20 резервации, а собствениците и служителите на къмпинга очакват силен сезон. До 20% са отстъпките, от които ще могат да се възползват първите туристи. "Градина" е най-големият къмпинг по нашето..

публикувано на 28.04.21 в 18:58