Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват.

Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в останалия единствен у нас Ту-134.

Преди три години районът около силистренският Ту-134 бе облагороден и оформен като младежка зона с кътове за отдих, спорт и забавления под името „Станция Самолета“.

В процес на реализация е идея, която ще го превърне отново в притегателен център както за деца, така и за възрастни. В основата на промяната стои силистренското неправителствено Сдружение „Дуросторум – Дръстър – Силистра“.

Съживяването на самолета ще се случи с финансиране от германска организация, разказва Димитър Караджов.

Всяка година тази финансираща програма обхваща 10 града и държави в Европа. Проектът за самолета в Силистра е първият за България. Очаква се да приключи през май тази година.

Основната идея на такъв тип финансиране е максималното въвличане на местните общности в преобразяването на пространството, пояснява Караджов.

„Включително една година след реновирането на самолета искат програма за провеждането на различни събития, календар да съставим.“

Експертният екип на проекта е излъчен от общинското предприятие „Авиомузей –Бургас“.

„Те са единствените в България, които имат опит за реновирането на летателни машини. Те ни направиха и визуалната идентичност на самото пространство вътре.“ 

Идеята е машината да се използва от местната общност за различни събития – презентации, открити уроци, работилници, курсове, изложби, подчертава Димитър Караджов. От сдружение „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ не крият, че мечтата им е в самолета да има и сватба.

В момента е започнало почистването на вътрешността на самолета. Машината не е била отваряна в последните 20 години.

Вътре са останали ученически чинове, автентичните седалки на самолета, които предстои да бъдат демонтирани, като се запазят и реновират 6 от тях. Ще бъде реновирана и пилотската кабина посредством 3D принтиране.  

Командният център е най-сложната част от реновирането, категоричен е Караджов.

Идеята е да се пуска жив разговор между пилота и кулата, все едно, че си действително в самолета и предстои да излита, което е много интересно.“

Чуйте повече в звуковия файл. 
Снимки: Незабравка Кирова, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38