Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват.

Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в останалия единствен у нас Ту-134.

Преди три години районът около силистренският Ту-134 бе облагороден и оформен като младежка зона с кътове за отдих, спорт и забавления под името „Станция Самолета“.

В процес на реализация е идея, която ще го превърне отново в притегателен център както за деца, така и за възрастни. В основата на промяната стои силистренското неправителствено Сдружение „Дуросторум – Дръстър – Силистра“.

Съживяването на самолета ще се случи с финансиране от германска организация, разказва Димитър Караджов.

Всяка година тази финансираща програма обхваща 10 града и държави в Европа. Проектът за самолета в Силистра е първият за България. Очаква се да приключи през май тази година.

Основната идея на такъв тип финансиране е максималното въвличане на местните общности в преобразяването на пространството, пояснява Караджов.

„Включително една година след реновирането на самолета искат програма за провеждането на различни събития, календар да съставим.“

Експертният екип на проекта е излъчен от общинското предприятие „Авиомузей –Бургас“.

„Те са единствените в България, които имат опит за реновирането на летателни машини. Те ни направиха и визуалната идентичност на самото пространство вътре.“ 

Идеята е машината да се използва от местната общност за различни събития – презентации, открити уроци, работилници, курсове, изложби, подчертава Димитър Караджов. От сдружение „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ не крият, че мечтата им е в самолета да има и сватба.

В момента е започнало почистването на вътрешността на самолета. Машината не е била отваряна в последните 20 години.

Вътре са останали ученически чинове, автентичните седалки на самолета, които предстои да бъдат демонтирани, като се запазят и реновират 6 от тях. Ще бъде реновирана и пилотската кабина посредством 3D принтиране.  

Командният център е най-сложната част от реновирането, категоричен е Караджов.

Идеята е да се пуска жив разговор между пилота и кулата, все едно, че си действително в самолета и предстои да излита, което е много интересно.“

Чуйте повече в звуковия файл. 
Снимки: Незабравка Кирова, БНР
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13