Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

Станислав Попдончев: Над 50 на сто от фирмите ще имат проблем с погасяване на кредитите си след изтичане на мораториума

Станислав Попдончев
Снимка: БГНЕС

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с погасяването на банковите си задължения след изтичане на мораториума“, съобщи пред БНР Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камара.

Работодателските организации и синдикатите у нас се събират на обща пресконференция. Те ще направят обръщение към депутатите във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост.

„На 31 март изтече срокът за подаване на заявления, а до края на април банките трябва да ги одобрят, за разсрочване на кредите, като максималният срок е до края на септември. 79 на сто казват, че наблюдават влошени икономически показатели в предприятието си, на въпроса кога очакват да се възстановят на предкризисните нива над 50 на сто посочват, че това няма да е до края на 2022 година, а 26 на сто отговорят, че това дори ще е в по-късен период", заяви още в „Преди всички“ Станислав Попдончев от БСК.

"По отношение на икономическите и социалните мерки, които са планирани за подкрепа на заетостта, разчитат 74 на сто от анкетираните предприятия и това е голям процент. А мерките за заетост изтичат в края на май, това са 60/40, програмата „Запази ме“ и мерките за транспорта и туризма - това е важно решение и ние очакваме от новите управляващи отговор на въпроса ще удължат ли тези мерки и има ли средства за това, посочи Попдончев.

По думите му това е най-важният въпрос към новите управляващи - дали ще има продължаване на мерките за подкрепа и дали се предвиждат нови такива. Друг важен за бизнеса въпрос е кога реално ще могат да се възползват от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ако се тръгне към вариант изцяло пренаписване на Плана или генерлна промяна, няма да спазим сроковете. Защото зад всяко число в този план стои реално разписан проект. За бизнеса не е важно кой ще го внесе, а кога ще ползва ресурса", подчерта още Попдончев. Той допълни обаче, че това не са всички средства, които очакваме от ЕС, имаме над 14 млрд. лв. по кохезионната политика, по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони още 7 млрд.лв., по механизма за справедлив преход".

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство

Какво направиха и не направиха служебните кабинети на България

От вчера е факт шестото служебно правителство на България от демократичните промени насам. Негов премиер ще е досегашният секретар по сигурност и отбрана на президента - Стефан Янев. Той беше министър и в предишния служебен кабинет , назначен от Румен Радев. Обръщаме поглед към техните предшественици - какво направиха и не направиха..

публикувано на 12.05.21 в 11:55
Иван Стамболов - Сула

Иван Стамболов - Сула: Новият кабинет е изненадващо симпатичен

Пред служебното правителство има три големи задачи - въпросът е как ще бъдат подредени по важност. Това каза в интервю за БНР блогърът, писател и публицист Иван Стамболов - Сула:  „На първо място ще се грижат за изборите, на второ място ще ревизират, ще разследват, ще хващат нарушения, престъпления и т.н. и на последно място ще се грижат за..

публикувано на 12.05.21 в 10:22

Николай Костов: Срокът за хартиените рецепти трябваше да се удължи по-рано

Пред БНР постъпиха множество сигнали, че аптеките отказват да изпълняват хартиени рецепти през първата седмица на май. Заради тези неясноти от НЗОК публикуваха съобщение , че от 07.05.2021 г е обнародвана Наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, според която рецепти на хартиен носител ще се издават..

публикувано на 11.05.21 в 12:12
Алексей Пампоров

Алексей Пампоров: Има риск БСП да се разцепи, подкрепата за ГЕРБ също ще падне

На предстоящите избори през лятото можем да очакваме много сериозни размествания на пластовете - това прогнозира в интервю за БНР социологът доц. Алексей Пампоров. Според него  подкрепата за БСП и ГЕРБ на предстоящия вот през лятото ще падне и не е изключено БСП този път да се разцепи сериозно . „БСП не беше опозиция на ГЕРБ и не им пречеше в..

публикувано на 11.05.21 в 10:15
Снимката е илюстративна

Пациентски организации за автоимунни заболявания сигнализират за проблем в лечението на множествената склероза

Проблем за лечението на пациентите с автоимунни заболявания - става дума за поскъпването на лекарството имуновенин и оттам невъзможността пациентите да го ползват като едно от най-ефикасните средства за облекчаване на симптомите на заболяванията си. За случая е изпратено писмо на 5 май 2021 година до здравната комисия в парламента, но заради..

публикувано на 10.05.21 в 10:48
Мая Манолова

Мая Манолова: Осветяването на корупцията започна, омертата за мълчание е нарушена

„Следващият парламент продължава работата с комисия по ревизия – това е ясно.  Процесът по осветяване на корупцията започна “, изтъкна Мая Манолова  от „Изправи се! Мутри вън!“ в интервю за БНР. Тя е председател на  парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление. „ Омертата за мълчание беше нарушена . Очакваме още и още хора да..

публикувано на 10.05.21 в 08:26
Томислав Дончев

Дончев: Проблемът с лидерството в ГЕРБ не стои, но ще има кадрови промени

" За нас не е кошмар служебното правителство. Няма от какво да се притесняваме ", заяви пред БНР Томислав Дончев, изпълняващ длъжността (и.д.) премиер заради излизането на министър-председателя Бойко Борисов в болничен. Той уточни, че актовете на премиера и на министрите са валидни, дори когато те са в отпуска или в болнични, като така отговори на..

обновено на 09.05.21 в 21:00