Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция отваря сезона на 14 май - интересът е голям, неяснотите - също

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките власти облекчават мерките постепенно, но основните ограничения остават. След отпадането на задължителната карантина при влизане от страна от ЕС, условията за влизане вероятно ще останат валидни за целия предстоящ туристически сезон: сертификат за ваксиниране или отрицателен тест за коронавирус.

Гърция признава всички видове ваксини, което е реверанс към руските туристи. Страната сключи и двустранни споразумения с Израел и Сърбия за зелени туристически коридори.

След повече от година отвори граничният пункт Маказа, като се очаква засилен трафик за Великден.

Голям е интересът на туроператорите към малките гръцки острови, защото там средата е по-безопасна. 62 гръцки острова ваксинираха всичките си жители, което привлича туристите. На голяма част от тях хотелите са резервирани до края на сезона.

Официално туристическият сезон започва на 14 май. Има индикации, че той ще бъде по-добър от миналогодишния.

За индивидуалните туристи има ограничения за движение само в определена административна област. Това се очаква да е в сила до 5 май.

Интересът към пътувания към южната ни съседка Гърция не е стихвал. Според туроператори организираните пакетни пътувания със самолет или автобус ще започнат от средата на май. Хората питат най-вече какви ще бъдат изискванията за преминаване през границата и за престой, казва Анелия Терзиева, която е управител на туроператорска фирма, специализирана в предлагането на Гърция като дестинация.

„Ще има ли карантина при връщане, ще има ли маски на плажа, как ще може да се придвижваме.“

За Великденските празници ще има работещи хотели, но по-скоро се очаква да пътуват индивидуални туристи заради по-специалните здравни мерки за празниците в страната, посочват туроператори. Въпреки това се сформират групи за островите Тасос, Корфу, Лефкада и за Олимпийската ривиера.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Има хотели, които ще бъдат отворени за Великден в Гърция“, уточнява Терзиева. 

Първо ще започнат пътувания, които са били отложени във времето или по които има сформирани групи, допълват туроператори.

Цените на пакетите се запазват, отстъпки е имало, както обикновено, за ранните записвания, които, обаче са много по-малко в сравнение с други години, подчертава Анелия Терзиева, която има 25-годишен опит в туристическия бранш и твърди, че досега такъв предсезон не е имало.

Тази година бяха единици тези, които се възползваха от ранните записвания. Това води до други негативи – хотелите, като нямат ранни записвания, започват да се колебаят дали изобщо да отворят“, коментира Терзиева в предаването „Хоризонт до обед“.

„Хората искат да пътуват – това е абсолютно сигурно. Друг е въпросът какви ограничения ще наложат. Тези, които се ваксинираха, се ваксинират с ясната идея да почиват навън. Тези, които не желаят да се ваксинират – за тях PCR-те се явяват доста висок разход.“

Анелия Терзиева призовава правителството за повече яснота за входящия туризъм.

„Хората в момента, в който получат ясна представа за ситуацията, ще преценят – ще пътуват ли, няма ли да пътуват. Ние ще знаем - ще работим ли или няма да работим. Това, което искаме, е малко по-голяма гъвкавост от страна на компетентните органи.“             

Повече по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04