Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският фонд за жените набира участници за "Равнопоставеност и климатична справедливост 2021"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският фонд за жените набира участници за първата общностна програма "Равнопоставеност и климатична справедливост 2021". Въпросите, които поставя програмата са свързани с опазването на Земята и природните ресурси през защита на човешките права:

"Последиците от климатичните промени се изразяват в замърсяване на водите, повишаване на температурата на планетата на глобално ниво. Ние през програмата за равнопоставеност и климатична справедливост поставяме на фокус работата с местни общности на локално ниво именно по тези теми - рециклиране, климатични бежанци, обезлесяване, за да може да гарантираме тяхното участие и техния глас в процеса на взимане на решения, свързани с благосъстоянието на нашето общество и планетата", каза за БНР Рада Еленкова от Българския фонд за жените.

По думите ѝ пример за климатична несправедливост е замърсяването на въздуха:

"Основно се случва през зимата в българския контекст, причинено от некачествени горива и отоплителни системи, които повишават вредните частици във въздуха. Доказано е, че жените чисто физически имат измерение на тези замърсявания, които им влияят - това се изразява в репродуктивните им функции. Така че е нужно да адресираме тези проблеми - как влияят на общностите, на отделните личности и как можем заедно да се справим, да повишим знанията на хората как да бъдат природосъобразни в действията си и как да помагат на другите за постигане на по-добра екосистема“, допълни Еленкова в предаването „Рано в неделя“.

До 2 май можете да кандидатствате в конкурса по програма "Равнопоставеност и климатична справедливост 2021".  Предвидено е и тридневно обучение през юни, след това ще бъдат избрани най-добрите идеи за намаляване на последиците от климатичните промени и постигане на равнопоставеност на половете, които ще бъдат финансирани от Българския фонд за жените:

"Одобрените участници, които преминат обучение, ще имат възможност да кандидатстват и за финансова подкрепа от Българския фонд за жените в размер до 1500 лева, с които да активизират своите общности на местно ниво и заедно да изпълнят инициативи за повишаване на информираността по темите, за мониторинг, за застъпничество, както и стратегии за участие в процесите на вземане на решения. Търсим активни граждани, активисти, търсим хора засегнати от климатичните промени по някакъв начин, които имат отношение към опазване на околната среда".

За да се включите в инициативата, трябва да попълните формуляр за участие, който ще намерите на интернет сайта на Българския фонд за жените. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Филмът „Случаят Бедечка“ тръгва на турне

„ Парк „Бедечка“  за мен е една лична история, аз съм родом от Стара Загора. А  филмът  включва две важни теми - възстановяването на земеделски земи в рамките на урбанизирани територии и заобикалянето на закона, промяната на общи устройствени планове, така че с времето зелена територия да може да се застроява - това са основните конфликти..

публикувано на 18.06.21 в 12:16
Японската градина по време на ремонта

Отварят за посетители обновената Японска градина в Столичния зоопарк

Обновената Японска градина в столичната Зоологическа градина ще бъде открита този следобед. Малка и с деликатно присъствие, леко встрани от основния поток от посетители, Японската градина привлича със своята източна хармония. „ Японската градина е символ на усамотението, на концентрацията, на медитацията . Място, където човек да може да..

публикувано на 15.06.21 в 12:18
Жасмина Георговска с Джейн Гудол

През есента у нас се открива образователна програма като част от проекта на Гудол

В рамките на отминалия  Софийския форум на науката ви срещнахме за порден път със световноизвестният хуманист, природозащитник, приматолог Джейн Гудол , която неуморно продължава да ни призовава по-целенасочено да  опазваме  околната среда,  мъдро ни напомняна за климатичните промени, за  значението и  необходимостта  да се обърнем  много..

публикувано на 14.06.21 в 15:35

Арт инсталация прегръща дърветата, за да покаже вредата от бързата мода

До утре можете да изпратите старите си плетени и други дрехи в светли цветове и платове до Сдружението „Прегърната природа“ , за да се изработи от тях еко арт инсталация в Бургас. „Вече събрахме доста дрехи, но може и да се пратят още, за да може да има повече прегръдки за дърветата “, каза в предаването „Преди всички“ Божана Славкова ,..

публикувано на 14.06.21 в 10:50

Доброволческа инициатива за класна стая на открито в столицата

„На финала сме на набирането на доброволци. Утре ще монтираме класната стая, а официалното откриване ще е на 15 юни“, каза в „Хоризонт до обед“ Иван Стоянов, директор на 138 СУЗИЕ "Васил Златарски" София. Сдружението Безопасни детски площадки в събота на 12 юни ще покаже готовата класна стая на открито в двора на 138.СУЗИЕ "Проф...

публикувано на 11.06.21 в 13:00
Папагали в Националния зоопарк в Манагуа

Търсят се млади приключенци за екомисия в Никарагуа

Фондация “Биоразнообразие” кани млади хора да изследват въздействието на климатичните промени в Никарагуа. „Никарагуа е една от най-засегнатите централноамерикански държави. Тя е разположена между два океана, много близо до екватора, което е голямо предимство – тя е изключително богата на видове, огромно биоразнообразие се наблюдава там...

публикувано на 07.06.21 в 10:37
Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат

Мобилен пункт събира опасни отпадъци в София

На 5 юни, по традиция, екипът на Столичния инспекторат отбеляза с различни събития Световния ден на околната среда , който е най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. От 1 до 5 юни всички служители на инспектората извършваха ежедневния си контрол без автомобили. Бяха използвани само електрически коли в централната..

обновено на 06.06.21 в 04:36