Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към Алфред Шнитке в новия албум на цигуларя Даниел Хоуп

Световноизвестният цигулар Даниел Хоуп наскоро беше в България за първи път - по покана на Софийската филхармония. Тогава той лично разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" интересната история, която стои зад осъществяването на албума.

“За мен Алфред Шнитке е много, много важен композитор. Той ми помогна да открия съвременната музика. Когато бях на 15, свирех традиционния цигулков репертоар - Чайковски, Брамс, Бетовен и Моцарт… и всъщност нямах никаква представа за живите композитори и за съвременната музика. Един ден чух мой колега да изпълнява Цигулковата соната на Шнитке и бях абсолютно удивен - точно както и когато чух Владигеров за първи път - веднага исках да разбера кой е този автор, чия е музиката. И така бях обсебен и от музиката му, и от самия него всъщност.

Когато отидох да уча в Любек, в Германия, разбрах, че Алфред Шнитке живее в Хамбург и почти се превърнах в негов преследвач. Един ден отидох в дома му, звъннах на вратата - тогава бях 17-18-годишен - и исках да се срещна с него и да си поговорим. Разбира се, това беше лудост! Но тогава така го чувствах - имах нужда да разбера кой е човекът зад музиката. Съпругата му отвори вратата, пусна ме в апартамента и ние разговаряхме - той беше много приятелски настроен, много открит. И така през следващите две години ние много се сближихме.

Даниел Хоуп и Алексей БотвиновСега, 30 години по-късно, аз си помислих, че е време да осъществя този отдавна замислян албум в почит към Шнитке. И точно тогава срещнах Алексей Ботвинов - великолепен пианист от Украйна. Той ме заведе в Одеса, а Одеса е като Мека за цигуларите - заради Столярски, Давид Ойстрах и много други музиканти. Посвирихме с Алексей, аз се влюбих в Одеса, а когато се замислихме какво бихме могли да запишем заедно, и двамата казахме почти едновременно - Шнитке!

Изведнъж за мен това беше като спусък - казах си: Сега е моментът! Събрахме красив албум, в който има музика от 1963 до 1990 г. Различните лица на Шнитке - прекрасен филмов композитор, с интерес към барока, същевременно съвременен авангардист. Той открива много светове, владее всички стилове. Например, неговото Танго - това е една от най-мистериозните пиеси с призрачна красота. Красива е и Сонатата за цигулка от 60-те години, в която има и джаз, и латино ритми, и доста от Шостакович, от Шьонберг. Шнитке има наистина хиляди лица и този албум има за цел да ги покаже пред публиката - с почит към този велик и уникален глас в световната съвременна музика.”

Това разказа цигуларят Даниел Хоуп. Албумът му с музика на Алфред Шнитке, записан заедно с пианиста Алексей Ботвинов, е посветен на Ирина Шнитке - съпругата на композитора, и включва Сюита в старинен стил и Соната за цигулка и пиано №1, както и пиесите "Полка" (по “Шинел” на Гогол), "Танго" от музиката към филма “Агония” на Елем Климов, "Мадригал в памет на Олег Каган" за соло цигулка, "Поздравително рондо" и "Тиха нощ" (по тема от коледната песен на Грубер) - различните лица на композитора в съвсем кратки музикални форми.

Албумът се слуша на един дъх и чарът му се увеличава от факта, че не е търсено съвършенството във всеки тон, както често се прави в студийните записи - важни тук са по-скоро талантите и на автора, и на изпълнителите, като разказвачи.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цигуларят Даниел Хоуп: Трябва да се борим за културата

Даниел Хоуп – един от изключителните цигулари в света в момента – беше част от звездната поредица на Софийската филхармония през този сезон. Директорът й Найден Тодоров го покани да солира в Концерта за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън, а..

публикувано на 21.04.21 в 17:51
Даниел Хоуп

Серенадите на Даниел Хоуп и Цюрихския камерен оркестър

В очакване сме на първото гостуване в България на световноизвестния цигулар Даниел Хоуп, който на 15 април ще солира на Софийската филхармония в Концерт за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън. На диригентския пулт ще застане Григор Паликаров, а участие..

публикувано на 15.04.21 в 00:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34