Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 70 плажни ивици на концесия само 13 са кандидатствали за "Син флаг"

Българско движение "Син флаг"
Снимка: blueflag.bg

Златни пясъци и Централния плаж в Бургас, както и плаж "Харманите" в Созопол, плажовете на ваканционното селище "Дюни" и тези в местността "Аркутино" са сред носителите на Световната екологична награда "Син флаг" тази година.

"Син флаг" е международна програма, която обследва крайбрежните ивици по различни показатели - качество на водата, състоянието на околната среда, безопасност и добро управление. От 70 плажни ивици, отдадени на концесия и под наем по българското Черноморие само 13 са кандидатствали за наградата.

В списъка с отличените със "Син флаг" плажове тази година влизат трите плажни ивици на Слънчев бряг, Южния плаж в Несебър и други. За този сезон са отпаднали от наблюдението на програмата дългогодишните участници като плажовете на ваканционно селище "Елените" и плаж "Оазис".

"Ние в Българско движение "Син флаг", въпреки стремежа ни да привлечем повече кандидати, повече отличени през годините, реално се сблъскваме с нисък интерес и никаква подкрепа от държавни, общински и областни управи, които биха могли да стимулират концесионерите да се включат в тази престижна надпревара, световна“, каза за БНР Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Движението "Син флаг".

Според него незаинтересоваността се дължи на ниска туристическа култура и интереси в друга област, не в маркетинга.

"Това е безспорен маркетингов продукт - "Син флаг", най-изявеният световен екоетикет за плажове, няма по-престижна награда в света, емблема на всеки туризъм по света, в България е точно обратното", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Георгиев.

Той заяви, че едни от нередностите по плажовете, които не се поддържат добре, са свързани със заустване на отпадни води, което е катастрофално за качеството на водата.

"Това е един от белезите, които програмата "Син флаг" следи с редовни изследвания през сезона. Всяко изливане на води, дори дъждовни води, примесени с някакви отпадни нелегално заустени води, влошава състоянието и качеството на водата и това е катастрофално за хората, които се къпят там".

Мнението на граждани за състоянието на плажовете:

"Бургаският плаж е винаги поддържан, за другите не мога да кажа".

"Аз не ходя, но мисля, че изобщо не ги поддържат. Има много пластмасови отпадъци, стъклени също, фасове".

"Миналата година ходих на Централния плаж и там поддържат, чистят".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволческа инициатива за класна стая на открито в столицата

„На финала сме на набирането на доброволци. Утре ще монтираме класната стая, а официалното откриване ще е на 15 юни“, каза в „Хоризонт до обед“ Иван Стоянов, директор на 138 СУЗИЕ "Васил Златарски" София. Сдружението Безопасни детски площадки в събота на 12 юни ще покаже готовата класна стая на открито в двора на 138.СУЗИЕ "Проф...

публикувано на 11.06.21 в 13:00
Папагали в Националния зоопарк в Манагуа

Търсят се млади приключенци за екомисия в Никарагуа

Фондация “Биоразнообразие” кани млади хора да изследват въздействието на климатичните промени в Никарагуа. „Никарагуа е една от най-засегнатите централноамерикански държави. Тя е разположена между два океана, много близо до екватора, което е голямо предимство – тя е изключително богата на видове, огромно биоразнообразие се наблюдава там...

публикувано на 07.06.21 в 10:37
Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат

Мобилен пункт събира опасни отпадъци в София

На 5 юни, по традиция, екипът на Столичния инспекторат отбеляза с различни събития Световния ден на околната среда , който е най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. От 1 до 5 юни всички служители на инспектората извършваха ежедневния си контрол без автомобили. Бяха използвани само електрически коли в централната..

обновено на 06.06.21 в 04:36
Френското градче Юнгерсайм

Във френското градче Юнгерсайм извозват отпадъците с коне и каруци

Във френското градче Юнгерсайм в Елзас извозват отпадъците с коне и каруци. Наскоро у нас беше прожектиран филмът „Какво чакаме още?“, посветен на този град с 2200 души, който прави много неща, за да намали своя екологичен отпечатък. В специално интервю за БНР кметът на Юнгерсайм Жан-Клод Менш каза, че са се насочили към иновативни..

публикувано на 31.05.21 в 10:07
ОУ

Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село Смилян

Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село Смилян. Начинанието е част от инициативата на Грийнпис за почистване на водоемите в България "Избери водата". Река Арда е изключително важна както за местните хора, така и за туристите, посещаващи красивия ни район. Затова да обединим сили кореняци от арденското корито,..

публикувано на 28.05.21 в 21:20

Как да се справим с органичния отпадък в градска среда

"Всяка последна сряда от месеца се събираме, за да си споделим опит за нашите трудности, защото все още компостирането е тема табу в градска среда“, разказа в предаването „Преди всички“ Мадлен Зашева от фондация „Корен“ за инициативата „Анонимните компостиращи “. „Когато се срещнем, всеки разказва как се занимава с компостирането. В..

публикувано на 26.05.21 в 10:32

Обучение за граждански кампании по зелено застъпничество

„В нашето съвремие екологичните проблеми следват един след друг и всеки мислещ човек трябва да може да оценява какво е постигнал до момента и какво да промени, за да бъде ефективен следващия път“, каза в „Хоризонт до обед“ Тома Белев от Асоциацията на парковете , които съвместно със  Сдружение за дива природа БАЛКАНИ предлагат от 18 ч. онлайн..

публикувано на 20.05.21 в 11:55