Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсят се млади приключенци за екомисия в Никарагуа

Папагали в Националния зоопарк в Манагуа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фондация “Биоразнообразие” кани млади хора да изследват въздействието на климатичните промени в Никарагуа.

„Никарагуа е една от най-засегнатите централноамерикански държави. Тя е разположена между два океана, много близо до екватора, което е голямо предимство – тя е изключително богата на видове, огромно биоразнообразие се наблюдава там. Същевременно това я прави много чувствителна към негативните ефекти на климатичните промени“, обясни в предаването „Преди всички“ Александър Николов, комуникационен експерт във фондацията.

В международната изследователска мисия ще се включат 8 държави от Европа като част от проекта „Climate game on – don’t let cIimatе change end the game“, в който участва българската фондация „Биоразнообразие“. Целта е да се повиши както информираността, така и ангажираността на младите хора във възрастовия сегмент 18 -35 г. за справянето с климатичните промени. Страната ни ще бъде представена от двама души на възраст до 26 години.

Подходящи са както студенти – биолози, еколози, така и студенти по журналистика, които имат интерес по темата, уточни Александър Николов пред БНР.

Програмата е с продължителност 1 година и включва съпътстващи обучения и уършопи в чужбина, посещения в Германия и Белгия преди самата мисия, която е планирана за март и април догодина.

Срокът за кандидатстване е 10 юни. Във Фейсбук страницата на фондация „Биоразнообразие“ е публикувана форма за кандидатстване.

„Хората имат интерес, защото това е приключение до държава, която е доста екзотична и непозната в България“, посочи Николов.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволческа инициатива за класна стая на открито в столицата

„На финала сме на набирането на доброволци. Утре ще монтираме класната стая, а официалното откриване ще е на 15 юни“, каза в „Хоризонт до обед“ Иван Стоянов, директор на 138 СУЗИЕ "Васил Златарски" София. Сдружението Безопасни детски площадки в събота на 12 юни ще покаже готовата класна стая на открито в двора на 138.СУЗИЕ "Проф...

публикувано на 11.06.21 в 13:00
Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат

Мобилен пункт събира опасни отпадъци в София

На 5 юни, по традиция, екипът на Столичния инспекторат отбеляза с различни събития Световния ден на околната среда , който е най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. От 1 до 5 юни всички служители на инспектората извършваха ежедневния си контрол без автомобили. Бяха използвани само електрически коли в централната..

обновено на 06.06.21 в 04:36
Българско движение

От 70 плажни ивици на концесия само 13 са кандидатствали за "Син флаг"

Златни пясъци и Централния плаж в Бургас, както и плаж "Харманите" в Созопол, плажовете на ваканционното селище "Дюни" и тези в местността "Аркутино" са сред носителите на Световната екологична награда "Син флаг" тази година. "Син флаг" е международна програма, която обследва крайбрежните ивици по различни показатели - качество на..

публикувано на 31.05.21 в 14:52
Френското градче Юнгерсайм

Във френското градче Юнгерсайм извозват отпадъците с коне и каруци

Във френското градче Юнгерсайм в Елзас извозват отпадъците с коне и каруци. Наскоро у нас беше прожектиран филмът „Какво чакаме още?“, посветен на този град с 2200 души, който прави много неща, за да намали своя екологичен отпечатък. В специално интервю за БНР кметът на Юнгерсайм Жан-Клод Менш каза, че са се насочили към иновативни..

публикувано на 31.05.21 в 10:07
ОУ

Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село Смилян

Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село Смилян. Начинанието е част от инициативата на Грийнпис за почистване на водоемите в България "Избери водата". Река Арда е изключително важна както за местните хора, така и за туристите, посещаващи красивия ни район. Затова да обединим сили кореняци от арденското корито,..

публикувано на 28.05.21 в 21:20

Как да се справим с органичния отпадък в градска среда

"Всяка последна сряда от месеца се събираме, за да си споделим опит за нашите трудности, защото все още компостирането е тема табу в градска среда“, разказа в предаването „Преди всички“ Мадлен Зашева от фондация „Корен“ за инициативата „Анонимните компостиращи “. „Когато се срещнем, всеки разказва как се занимава с компостирането. В..

публикувано на 26.05.21 в 10:32

Обучение за граждански кампании по зелено застъпничество

„В нашето съвремие екологичните проблеми следват един след друг и всеки мислещ човек трябва да може да оценява какво е постигнал до момента и какво да промени, за да бъде ефективен следващия път“, каза в „Хоризонт до обед“ Тома Белев от Асоциацията на парковете , които съвместно със  Сдружение за дива природа БАЛКАНИ предлагат от 18 ч. онлайн..

публикувано на 20.05.21 в 11:55