Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Среща с българската Джейн Гудол - Жасмина Георговска

През есента у нас се открива образователна програма като част от проекта на Гудол

Джейн ме научи да не спирам да търся позитивното в околните

Жасмина Георговска с Джейн Гудол
Снимка: Личен архив

В рамките на отминалия  Софийския форум на науката ви срещнахме за порден път със световноизвестният хуманист, природозащитник, приматолог Джейн Гудол, която неуморно продължава да ни призовава по-целенасочено да  опазваме  околната среда,  мъдро ни напомняна за климатичните промени, за  значението и  необходимостта  да се обърнем  много по-задълбочено и  сериозно към природата.

Сега ви срещаме с българка, която е в екипа на Джейн Гудол, тя е нейна последователка и работи за откриването на клон на фондацията и в България. Това е Жасмина Георговска:

„Живея в Англия от близо 13 години и работя за института „Джейн Гудол“. За дейностите, които се предвижда да се извършват в България сме почти на финалната права. Ще стартираме програмата „Корени и стъбла“ – тя е образователна програма за млади хора и сме много развълнувани. Очакваме програмата за България да стартира наесен. Помага ни Британският съвет в България и сме им много благодарни за съдействието. Вече сме осъществили връзка с лектори, учени и през следващите няколко месеца ще изберем пилотните училища, където ще започне програмата“, разказа в „Хоризонт до обед“ Георговска.

„Целта е да се постигне позитивна промяна за околната среда и животните у нас. Ще се реализират проекти на младите хора в тези области, като ние ще осигуряваме ресурси на учителите, които те могат да споделят и използват за проекти с учениците. Идеята е младите хора да се научат да работят в екип и как да помагат на околната среда. Програмата ще е безплатна за младежите и девойките“, посочи още Жасмина Георговска.

По думите й така скоро България също ще бъде част от голямото семейство на Джейн Гудол, която е почти във всяко кътче на света.
Сувенир от фондацията на Джейн Гудол Снимка:Славена Илиева
"На много неща ме е научила Джейн, но това, което ще остане завинаги с мен, е как да търсиш позитивното около себе си и да не спираш, да не губиш надежда, да не споря с никого, а да го изслушвам, дори да не съм съгласна с него, да бъда търпелива и мъдра", каза още Георговска.
 
Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рибата гледа от плажа в Балчик

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на река Дунав

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав , както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Огромни есетри,..

публикувано на 26.07.21 в 20:24
Димитър Петров

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ . Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои..

публикувано на 26.07.21 в 15:50

Проф. Цветан Златанов: Има гори, за които е критично важно по-скоро да се запазят като стари

Изпълнителната агенция по горите и WWF - Световният фонд на дивата природа - България ще направят  обход на стари гори на територията на Държавно горско стопанство – София на Витоша . „Целта е да се покаже на обществото това, което е свършено като позитив, да се наблегне на важността на горите във фаза на старост . Витоша е подходяща, защото е..

публикувано на 20.07.21 в 09:25

Извън корубата: пътят на костенурките към спасението от хората

Как да се погрижим за костенурка, изпаднала в беда? Защо не бива да отделяме костенурките от естествената им среда и защо е важно да уважаваме правото им да живеят така, както природата е решила още преди двеста милиона години? „Изотопия” потърси отговорите на тези и много други въпроси, свързани с едни от най-удивителните и древни..

публикувано на 17.07.21 в 15:03

Ще има ли туристи през лятото в Банско, Боровец, Пампорово

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово. Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при организираните групи от чужбина въпреки, че броят им е далеч по-малък от този преди пандемията от..

публикувано на 16.07.21 в 16:00

50-годишните се отдават все по-често на приключенски туризъм

Приключенският туризъм се възстановява с много по-бързи темпове в сравнение с масовия туризъм, прогнозира доклад на Световната организация за приключенски туризъм. През последното десетилетие се наблюдава бързо развитие и засилване на интереса към туризма, свързан с преживяванията. „Време сред природните красоти, физическа активност и..

обновено на 06.07.21 в 12:50
Томас Вайц по време на посещението му в България

Евродепутатът Томас Вайц: Парите чакат българското правителство

През фондовете за възстановяване големите държави застават на една линия с малките, заяви в интервю за БНР  австрийският евродепутат Томас Вайц, съпредседател на европейските „Зелени“, който посети страната ни. „Трябва  да сме сигурни, че тези пари се използват в полза на гражданите, а не единствено от големите бизнеси или от олигарсите . Тези..

публикувано на 06.07.21 в 10:19