Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо се забави въвеждането на забраната за пластмасови прибори за еднократна употреба

Снимка: БГНЕС

Защо се забави у нас въвеждането на забраната за пластмасовите прибори за еднократна употреба при условие, че увеличихме многократно пластмасовите отпадъци по време на пандемията.

„Заведенията и ресторантите продължават да предоставят съдове и прибори от пластмаса, при условие, че могат да се предоставят други и това, което бяхме постигнали преди пандемията, сега се загуби. А хората трябва да знаят, че употребата на изделия за еднократна употреба не са по-чисти и безопасни“, посочи в „Хоризонт до обед“ Данита Заричинова от „За Земята“.

До 3 юли т.г. в българското законодателство трябва да бъдат въведени изискванията на Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

„От ЕС са ни дали две години да транспонираме Директивата за ограничаване на пластмасата, но ние по стара традиция го правим в последните седмици. Имало е работни срещи с производителите на пластмаса, но с останалите заинтересовани страни много късно са проведени разговори по темата. Така че от 3 юли явно няма да стане, може би ще закъснеем с няколко месеца. А трябваше да има информационна кампания“, поясни още Заричинова пред БНР.

„Закъснението не е толкова значително, нито фатално, още повече, че 3 юли беше срокът за провеждането на изискванията по Директивата, а при нас се забави процедурата по Наредбата“, коментира за БНР Илияна Павлова, директор на  Център "Чиста индустрия" към БСК.

„Заведенията и ресторантите продължават да предоставят съдове и прибори от пластмаса, при условие, че могат да се предоставят други и това, което бяхме постигнали преди пандемията, сега се загуби. А хората трябва да знаят, че употребата на изделия за еднократна употреба не са по-чисти и безопасни“, посочи в „Хоризонт до обед“ Данита Заричинова от „За земята“.

До 3 юли т.г. в българското законодателство трябва да бъдат въведени изискванията на Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

„От ЕС са ни дали две години да транспонираме Директивата за ограничаване на пластмасата, но ние по стара традиция го правим в последните седмици. Имало е работни срещи с производителите на пластмаса, но с останалите заинтересовани страни много късно са проведени разговори по темата. Така че от 3 юли явно няма да стане, може би ще закъснеем с няколко месеца. А трябваше да има информационна кампания“, поясни още Заричинова пред БНР.

„Закъснението не е толкова значително, нито фатално, още повече, че 3 юли беше срокът за провеждането на изискванията по Директивата, а при нас се забави процедурата по Наредбата“, коментира за БНР Илияна Павлова, директор на Център "Чиста индустрия" към БСК.

"Наредбата още не е съгласувана - това предстои. Засега обаче цялостна Наредба не сме виждали, само идеи какви биха били мерките и какво ще залегне в нея. Това ни е представило МОСВ, считаме, че нещата вървят в синхрон и не би следвало да иам изненади. Предвиждат се и санкции по Директивата. Най-тежки са мерките във връзка със забраната за употреба на някои продукти", поясни още Павлова.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото слънце и задухът продължават доста дълго време, а промяната е видима за всички. Масово изгорели..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Как влияят високите температури и топлите ветрове на реколтата в Добруджа?

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Така е и в  Добруджа, известна като житницата на България, която страда от суша, придружена с трайната тенденция за все по-високи средноденонощни температури.  За някои хора пейзажът в Добруджа е скучен – няма планини, реки, възвишения.  За други обаче, той..

публикувано на 07.08.24 в 17:09
Христо Панчев

Ако нямаше парников ефект, щяхме да живеем на ледена планета

Защо климатът се промени толкова бързо , защо слънцето стана толкова силно и трябва ли наистина да се приспособим към новите условия или можем нещо да променим? Оказва се, че да обвиняваме слънцето за високите температури е крайно несправедливо . Публикация в научно-популярната платформа Климатека.бг посочва, че слънцето далеч не е..

публикувано на 07.08.24 в 16:55

Д-р Стойка Радева: Слънцето и ултравиолетовите лъчи имат болкоуспокояващ ефект върху ставните заболявания

Морската вода, морските соли и климатът на морето действат лечебно и подсилващо на нашия организъм. "Всяка болка от опорно-двигателният апарат, която няма остро възпалителна компонента към момента на излагането на ултравиолетови лъчи, може да се повлияе благоприятно от слънчевите лъчи и морската вода, защото те предизвикват намаляване на..

публикувано на 06.08.24 в 13:42
В Солун, 12 юни 2024 г.

Климат, икономика, туризъм - интензивните промени на времето затягат възела

От днес София е домакин на пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН. 500 делегати от 195 страни обсъждат два доклада - за изменението на климата в градовете и за краткотрайните причинители на изменението на климата. Най-високата средна температура на Земята, откакто се води статистика, беше измерена на..

публикувано на 27.07.24 в 11:55

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата.  ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като..

публикувано на 26.07.24 в 05:25