Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чешкият автор Радек Мали описа в книга някои от застрашените видове

Снимка: ciela.com

Книгата "Атлас на застрашените видове" на чешкия автор Радек Мали представя историята на красиви животински видове, които по една или друга причина изчезват.

В тази кратка, но изчерпателна книга авторът обяснява защо бързото нарастване на населението (почти четири пъти по-многобройно за последните 100 години) може да се превърне в заплаха за флората и фауната; защо биологичният баланс на животинските видове и техните местообитания е сериозно нарушен, а растителните и животински видове изчезват с такава скорост, че явлението се наблюдава моментално в хода на нашата геоложка епоха.

Снимка: ciela.com

"Няколко са видовете, които не бих казала, че се радвам да ги виждам в тази книга, точно обратното. Всяко от тези животни има своята интересна история и наистина емблематично животно по една или друга причина. Например в Атласа има две човекоподобни маймуни - орангутан и планинската горила, които са наши много близки роднини, ние споделяме с тях общо ДНК и много общи черти и това, че сме вкарали в подобно състояние животни, които са близки до нас, които са наши преки роднини е доста притеснително и обезпокоително за начина, по който се отнасяме към природата", каза за БНР херпетологът д-р Емилия Вачева.

Снимка: ciela.com

В книгата е разказано какво е актуалното състояние, числеността за всеки от видовете, какви са заплахите за вида, какви мерки са взети, допълни Вачева:

"По цял свят учени работят в тази посока - да бъдат запазени животни и да бъдат вкарани в размножителни програми в различни зоопаркове и центрове".

Снимка: ciela.com

Тя съобщи, че в природата пиксовата ара почти не се среща, останали са буквално единици от него, но в различни зоопаркове и частни колекции все още има индивиди, които се размножават.

По думите ѝ основната причина за изчезване на различни видове е човешката дейност:

"Най-вече нашето консуматорско отношение към природата, желанието ни да използваме всички ресурси максимално без да се замисляме как те могат да бъдат възобновявани. Основните проблеми са свързани с влошаване на местообитанията на тези видове, загуба на местообитанията - дали заради изсичане на гори, дали заради заменянето на горите с обработваеми площи, но също така много видове биват преследвани заради кожа или други части от тяхното тяло, които се превръщат в сувенири".

Снимка: ciela.com

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43

Туристическата камара във Варна предлага да отпадне PCR тестът за още няколко държави

"Целият път от Кичево, откъдето идват главно румънците в момента е разкопан и разбит. Той е на чакъл, този път не беше наложително да се ремонтира през лятото и в момента имаме струпване на автомобили по долната артерия , която е по пътя за Златни пясъци", каза за БНР председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров. По думите..

публикувано на 18.08.21 в 17:41

Над 40 хиляди квадратни метра от Борисовата градина ще бъдат ремонтирани

Столичната община е подготвила проект за ремонт на историческата част на Борисовата градина. Посетители на на парка споделиа: "Липсва осветление, няма кошчета и пейки". „Някои от алеите са тотално изоставени и неподържани. Има счупени пейки. Според мен е добре да не се поддържа само тази централната част, а и горната част на парка..

публикувано на 10.08.21 в 09:20