Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият автор Радек Мали описа в книга някои от застрашените видове

Снимка: ciela.com

Книгата "Атлас на застрашените видове" на чешкия автор Радек Мали представя историята на красиви животински видове, които по една или друга причина изчезват.

В тази кратка, но изчерпателна книга авторът обяснява защо бързото нарастване на населението (почти четири пъти по-многобройно за последните 100 години) може да се превърне в заплаха за флората и фауната; защо биологичният баланс на животинските видове и техните местообитания е сериозно нарушен, а растителните и животински видове изчезват с такава скорост, че явлението се наблюдава моментално в хода на нашата геоложка епоха.

Снимка: ciela.com

"Няколко са видовете, които не бих казала, че се радвам да ги виждам в тази книга, точно обратното. Всяко от тези животни има своята интересна история и наистина емблематично животно по една или друга причина. Например в Атласа има две човекоподобни маймуни - орангутан и планинската горила, които са наши много близки роднини, ние споделяме с тях общо ДНК и много общи черти и това, че сме вкарали в подобно състояние животни, които са близки до нас, които са наши преки роднини е доста притеснително и обезпокоително за начина, по който се отнасяме към природата", каза за БНР херпетологът д-р Емилия Вачева.

Снимка: ciela.com

В книгата е разказано какво е актуалното състояние, числеността за всеки от видовете, какви са заплахите за вида, какви мерки са взети, допълни Вачева:

"По цял свят учени работят в тази посока - да бъдат запазени животни и да бъдат вкарани в размножителни програми в различни зоопаркове и центрове".

Снимка: ciela.com

Тя съобщи, че в природата пиксовата ара почти не се среща, останали са буквално единици от него, но в различни зоопаркове и частни колекции все още има индивиди, които се размножават.

По думите ѝ основната причина за изчезване на различни видове е човешката дейност:

"Най-вече нашето консуматорско отношение към природата, желанието ни да използваме всички ресурси максимално без да се замисляме как те могат да бъдат възобновявани. Основните проблеми са свързани с влошаване на местообитанията на тези видове, загуба на местообитанията - дали заради изсичане на гори, дали заради заменянето на горите с обработваеми площи, но също така много видове биват преследвани заради кожа или други части от тяхното тяло, които се превръщат в сувенири".

Снимка: ciela.com

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07