Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Цанева: Участието в Детския радиохор формира невероятна ценностна система

2
Калина Цанева
Снимка: личен архив

Детският хор на Българското национално радио бе удостоен от президента Румен Радев с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината му.

60-годнишнината на Детския радиохор беше отбелязана с концерт на 30 юни в зала 1 на НДК.

Калина Цанева е участвала 6 години в Детския радиохор:

"Започнах през 2007 година, когато бях на 8 и се наложи да прекратя стажа ми през 2013, когато заминах за Великобритания за британски колеж", каза за БНР Калина Цанева.

Калина Цанева припомни за първата ѝ среща с покойния маестро Христо Недялков.

"Когато влязох бях много притеснена, но когато видях изражението на маестрото се почувствах много спокойна като част от нещо, което е изключително възвишено, което е и образа на Детския радиохор“, допълни в предаването "Рано в неделя" Калина Цанева.

Детски хор на БНР

По думите на Калина ценностната система, която е формирана в нея от участието ѝ в Детския радиохор е поставила основите на нейния успех до момента:

Да бъдеш хорист или хористка в детския радиохор не е самото пеене, то е част от една общност, която създава невероятна ценностна система, първо невероятна дисциплина, пунктуалност, отговорност, възвишеност, която те кара да се стремиш към най-големите върхове и да вярваш в себе си чрез голямата сцена“.

Калина е заминала за Великобритания, когато е била на 14 години. Завършила е специалност „Компютърни науки“ в Университета Куин Мери в Лондон.

Тя сподели, че след 7 години в Лондон е решила да се върне в България и от една година работи в частна компания.

В момента се занимавам с финтех в моята работа, което няма нищо общо с музиката. Финтех е финанси и компютърни науки и за мен това е кариерният път, по който искам да поема, но музиката и Детският радиохор остават в мен завинаги“.

Маестра Венеция Караманова - диригент на Детския хор на БНР

Калина коментира, че маестра Венеция Караманова притежава невероятна сила, която вдъхва много на хористите и публиката усеща нейната страст към това, което прави:

„Тя е толкова иновативна в начина, по който прави концертите, всичко изпипва до перфекционизъм и е толкова взискателна винаги и изключително мила. За мен тя е невероятен творец, който винаги ще гледа нагоре“.

След като завършила колежа в Уелс, кандидатствала компютърни науки в университета Queen Mary в Лондон, който завършила с най-висока степен (First-Class Degree) през юли 2020.

Както повечето български студенти, заради коронавируса и Калина решила да се прибере в България. От тогава досега работи в консултантския отдел на Deloitte Bulgaria, където започнала като стажант, а в момент е data analyst. Преди две седмици я приели в един от двата мечтани университета - Imperial College London -  за магистърска степен по Financial Technology, с което се занимава и в Deloitte. В момента усилено търси финансиране за таксата ѝ за обучение, която е в размер на 37,500 британски паунда.

Повече можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13