Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли туристи през лятото в Банско, Боровец, Пампорово

Снимка: Венета Николова

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово. Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при организираните групи от чужбина въпреки, че броят им е далеч по-малък от този преди пандемията от коронавирус. Преобладава индивидуалното организиране на почивките и в последния момент. Това не дава възможност за прогнозиране.

"При всички положения по външнотърговска дейност така, както сме свикнали в годините с големите чартърни програми и други видове програми с чуждестранни граждани, не можем да се похвалим, че нивата са дори доближени от минали години. Хубавата тенденция е, че все пак са тръгнали някакви програми. При всички положения тази тенденция ще продължи поне още две три години. Хубавото е, че все пак успяваме да компенсираме с вътрешен пазар, с български граждани“, каза за БНР Мариян Беляков от „Пампорово“ АД.

По думите му чуждестранните туристи в Пампорово ще бъдат основно от балканския регион.

„Индивидуални туристи винаги могат да дойдат от Япония, Австралия, но това не е част от някакъв организиран туризъм. Това са индивидуално самоорганизиращи се хора, които по някакви причини са избрали да дойдат при нас, които ние не винаги знаем. Основното движещо в момента са индивидуалните туристи, които използват всякакви форми на резервиране и пакетиране на собствената си почивка. Все по-малко за съжаление разчитат на туроператорите".

Специализираните туристически продукти привличат туристи от други страни:

„Велопаркът при нас привлича доста хора, включително от Франция, Австрия, защото велопаркът в Пампорово е много голям и интересен и няма много подобни паркове в региона и на Балканския полуостров като цяло, но той е обект на по-специфичен тип клиентела. Туристи, които са пряко свързани с велосипедния спорт“, подчерта Беляков.

 Мариян Беляков коментира, че конгресният туризъм се е раздвижил:

Медикъл програмите са най-новото при нас, опитваме се да развием различни постковидни програми, на които единствената им цел е да влияят благоприятно върху човешкия организъм след прекаран Covid, а не само цялостно възстановяване на организма. Ние сме в началото на тези програми. Стартирахме ги в момента“.

Засилване на посещенията отчитат в Боровец, макар че няма прилика със силната 2019 година.

Може би ще ни е необходим малко по-дълъг период, защото все още дългосрочно планиране на почивките като че ли не е възможно. Всичко се случва в последния момент и обикновено разчитаме на уикенд туризма, коментира Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец.

По думите ѝ в курорта Боровец са включени доста атракциони за гостите:

От курорта разчитат допълнителните дейности да привлекат повече туристи и семейства с деца.

"Изготвили сме много атрактивни пакети. Включили сме доста допълнителни атракциони за нашите гости. Всеки ден имаме уроци по плуване за малки деца, имаме готварски мастер класове, имаме сладкарски класове, коктейл класове, лечебна изправителна гимнастика, йога, детска анимация, детски клуб за децата  между 3 и 7 години, кино вечер за деца. Наситили сме пакетите с активности навън, скачане на батут, въженият град, стрелба с лък, различни игри в хотела. Подготвили сме специални пакети за лятото, които включват приключенски уикенд, кулинарни уикенди, имаме футболни лагери за деца, пакети, които ползват специално намаление", допълни Томова.

Има надежди за туризъм в планината каза и Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, коментира, че има запитвания за почивки и от български, и от чуждестранни туристи.

Очаква се това лято да има повече туристи в Банско.

„Със сигурност ще бъдат повече, защото миналото лято бяха под точката на замръзване. Ние нямахме никаква възможност да развиваме какъвто и да е бил туризъм. Основното беше на българския турист. Пак с радост имаме някакви заченки на заявки на туристи от Израел, от балканските страни, румънски туристи. Предвид добрата ситуация вече поглеждат доста сериозно към нас. Специално аз имам обаждания от Белгия, Холандия, от Франция“, допълни Бистрин.

Повече можете да чуете в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43

Туристическата камара във Варна предлага да отпадне PCR тестът за още няколко държави

"Целият път от Кичево, откъдето идват главно румънците в момента е разкопан и разбит. Той е на чакъл, този път не беше наложително да се ремонтира през лятото и в момента имаме струпване на автомобили по долната артерия , която е по пътя за Златни пясъци", каза за БНР председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров. По думите..

публикувано на 18.08.21 в 17:41