Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли туристи през лятото в Банско, Боровец, Пампорово

Снимка: Венета Николова

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово. Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при организираните групи от чужбина въпреки, че броят им е далеч по-малък от този преди пандемията от коронавирус. Преобладава индивидуалното организиране на почивките и в последния момент. Това не дава възможност за прогнозиране.

"При всички положения по външнотърговска дейност така, както сме свикнали в годините с големите чартърни програми и други видове програми с чуждестранни граждани, не можем да се похвалим, че нивата са дори доближени от минали години. Хубавата тенденция е, че все пак са тръгнали някакви програми. При всички положения тази тенденция ще продължи поне още две три години. Хубавото е, че все пак успяваме да компенсираме с вътрешен пазар, с български граждани“, каза за БНР Мариян Беляков от „Пампорово“ АД.

По думите му чуждестранните туристи в Пампорово ще бъдат основно от балканския регион.

„Индивидуални туристи винаги могат да дойдат от Япония, Австралия, но това не е част от някакъв организиран туризъм. Това са индивидуално самоорганизиращи се хора, които по някакви причини са избрали да дойдат при нас, които ние не винаги знаем. Основното движещо в момента са индивидуалните туристи, които използват всякакви форми на резервиране и пакетиране на собствената си почивка. Все по-малко за съжаление разчитат на туроператорите".

Специализираните туристически продукти привличат туристи от други страни:

„Велопаркът при нас привлича доста хора, включително от Франция, Австрия, защото велопаркът в Пампорово е много голям и интересен и няма много подобни паркове в региона и на Балканския полуостров като цяло, но той е обект на по-специфичен тип клиентела. Туристи, които са пряко свързани с велосипедния спорт“, подчерта Беляков.

 Мариян Беляков коментира, че конгресният туризъм се е раздвижил:

Медикъл програмите са най-новото при нас, опитваме се да развием различни постковидни програми, на които единствената им цел е да влияят благоприятно върху човешкия организъм след прекаран Covid, а не само цялостно възстановяване на организма. Ние сме в началото на тези програми. Стартирахме ги в момента“.

Засилване на посещенията отчитат в Боровец, макар че няма прилика със силната 2019 година.

Може би ще ни е необходим малко по-дълъг период, защото все още дългосрочно планиране на почивките като че ли не е възможно. Всичко се случва в последния момент и обикновено разчитаме на уикенд туризма, коментира Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец.

По думите ѝ в курорта Боровец са включени доста атракциони за гостите:

От курорта разчитат допълнителните дейности да привлекат повече туристи и семейства с деца.

"Изготвили сме много атрактивни пакети. Включили сме доста допълнителни атракциони за нашите гости. Всеки ден имаме уроци по плуване за малки деца, имаме готварски мастер класове, имаме сладкарски класове, коктейл класове, лечебна изправителна гимнастика, йога, детска анимация, детски клуб за децата  между 3 и 7 години, кино вечер за деца. Наситили сме пакетите с активности навън, скачане на батут, въженият град, стрелба с лък, различни игри в хотела. Подготвили сме специални пакети за лятото, които включват приключенски уикенд, кулинарни уикенди, имаме футболни лагери за деца, пакети, които ползват специално намаление", допълни Томова.

Има надежди за туризъм в планината каза и Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, коментира, че има запитвания за почивки и от български, и от чуждестранни туристи.

Очаква се това лято да има повече туристи в Банско.

„Със сигурност ще бъдат повече, защото миналото лято бяха под точката на замръзване. Ние нямахме никаква възможност да развиваме какъвто и да е бил туризъм. Основното беше на българския турист. Пак с радост имаме някакви заченки на заявки на туристи от Израел, от балканските страни, румънски туристи. Предвид добрата ситуация вече поглеждат доста сериозно към нас. Специално аз имам обаждания от Белгия, Холандия, от Франция“, допълни Бистрин.

Повече можете да чуете в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на Дунав

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав , както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Огромни есетри,..

публикувано на 26.07.21 в 20:24
Димитър Петров

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ . Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои..

публикувано на 26.07.21 в 15:50

Проф. Цветан Златанов: Има гори, за които е критично важно по-скоро да се запазят като стари

Изпълнителната агенция по горите и WWF - Световният фонд на дивата природа - България ще направят  обход на стари гори на територията на Държавно горско стопанство – София на Витоша . „Целта е да се покаже на обществото това, което е свършено като позитив, да се наблегне на важността на горите във фаза на старост . Витоша е подходяща, защото е..

публикувано на 20.07.21 в 09:25

Извън корубата: пътят на костенурките към спасението от хората

Как да се погрижим за костенурка, изпаднала в беда? Защо не бива да отделяме костенурките от естествената им среда и защо е важно да уважаваме правото им да живеят така, както природата е решила още преди двеста милиона години? „Изотопия” потърси отговорите на тези и много други въпроси, свързани с едни от най-удивителните и древни..

публикувано на 17.07.21 в 15:03

50-годишните се отдават все по-често на приключенски туризъм

Приключенският туризъм се възстановява с много по-бързи темпове в сравнение с масовия туризъм, прогнозира доклад на Световната организация за приключенски туризъм. През последното десетилетие се наблюдава бързо развитие и засилване на интереса към туризма, свързан с преживяванията. „Време сред природните красоти, физическа активност и..

обновено на 06.07.21 в 12:50
Томас Вайц по време на посещението му в България

Евродепутатът Томас Вайц: Парите чакат българското правителство

През фондовете за възстановяване големите държави застават на една линия с малките, заяви в интервю за БНР  австрийският евродепутат Томас Вайц, съпредседател на европейските „Зелени“, който посети страната ни. „Трябва  да сме сигурни, че тези пари се използват в полза на гражданите, а не единствено от големите бизнеси или от олигарсите . Тези..

публикувано на 06.07.21 в 10:19

Разполагаме с 10 години, за да спрем климатичните промени

Платформата "Климатека" отпразнува една година от създаването си: "До момента нямаше такава платформа в България. Проблемът с климатичните промени е част от ежедневието ни вече и решихме, че, въпреки че 2020-а беше много турболентна и белязана с икономическа и социална криза, не може повече тази тема да няма информация за нея“, каза за..

публикувано на 02.07.21 в 11:32