Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли туристи през лятото в Банско, Боровец, Пампорово

Снимка: Венета Николова

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово. Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при организираните групи от чужбина въпреки, че броят им е далеч по-малък от този преди пандемията от коронавирус. Преобладава индивидуалното организиране на почивките и в последния момент. Това не дава възможност за прогнозиране.

"При всички положения по външнотърговска дейност така, както сме свикнали в годините с големите чартърни програми и други видове програми с чуждестранни граждани, не можем да се похвалим, че нивата са дори доближени от минали години. Хубавата тенденция е, че все пак са тръгнали някакви програми. При всички положения тази тенденция ще продължи поне още две три години. Хубавото е, че все пак успяваме да компенсираме с вътрешен пазар, с български граждани“, каза за БНР Мариян Беляков от „Пампорово“ АД.

По думите му чуждестранните туристи в Пампорово ще бъдат основно от балканския регион.

„Индивидуални туристи винаги могат да дойдат от Япония, Австралия, но това не е част от някакъв организиран туризъм. Това са индивидуално самоорганизиращи се хора, които по някакви причини са избрали да дойдат при нас, които ние не винаги знаем. Основното движещо в момента са индивидуалните туристи, които използват всякакви форми на резервиране и пакетиране на собствената си почивка. Все по-малко за съжаление разчитат на туроператорите".

Специализираните туристически продукти привличат туристи от други страни:

„Велопаркът при нас привлича доста хора, включително от Франция, Австрия, защото велопаркът в Пампорово е много голям и интересен и няма много подобни паркове в региона и на Балканския полуостров като цяло, но той е обект на по-специфичен тип клиентела. Туристи, които са пряко свързани с велосипедния спорт“, подчерта Беляков.

 Мариян Беляков коментира, че конгресният туризъм се е раздвижил:

Медикъл програмите са най-новото при нас, опитваме се да развием различни постковидни програми, на които единствената им цел е да влияят благоприятно върху човешкия организъм след прекаран Covid, а не само цялостно възстановяване на организма. Ние сме в началото на тези програми. Стартирахме ги в момента“.

Засилване на посещенията отчитат в Боровец, макар че няма прилика със силната 2019 година.

Може би ще ни е необходим малко по-дълъг период, защото все още дългосрочно планиране на почивките като че ли не е възможно. Всичко се случва в последния момент и обикновено разчитаме на уикенд туризма, коментира Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец.

По думите ѝ в курорта Боровец са включени доста атракциони за гостите:

От курорта разчитат допълнителните дейности да привлекат повече туристи и семейства с деца.

"Изготвили сме много атрактивни пакети. Включили сме доста допълнителни атракциони за нашите гости. Всеки ден имаме уроци по плуване за малки деца, имаме готварски мастер класове, имаме сладкарски класове, коктейл класове, лечебна изправителна гимнастика, йога, детска анимация, детски клуб за децата  между 3 и 7 години, кино вечер за деца. Наситили сме пакетите с активности навън, скачане на батут, въженият град, стрелба с лък, различни игри в хотела. Подготвили сме специални пакети за лятото, които включват приключенски уикенд, кулинарни уикенди, имаме футболни лагери за деца, пакети, които ползват специално намаление", допълни Томова.

Има надежди за туризъм в планината каза и Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, коментира, че има запитвания за почивки и от български, и от чуждестранни туристи.

Очаква се това лято да има повече туристи в Банско.

„Със сигурност ще бъдат повече, защото миналото лято бяха под точката на замръзване. Ние нямахме никаква възможност да развиваме какъвто и да е бил туризъм. Основното беше на българския турист. Пак с радост имаме някакви заченки на заявки на туристи от Израел, от балканските страни, румънски туристи. Предвид добрата ситуация вече поглеждат доста сериозно към нас. Специално аз имам обаждания от Белгия, Холандия, от Франция“, допълни Бистрин.

Повече можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51