Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Григор Сарийски: Щетите от Плана за възстановяване ще бъдат повече от ползите

Отваря се вратата за натиск откъм Истанбулска конвенция, посочи той

доц. Григор Сарийски
Снимка: БГНЕС

"Щетите от вкарването на Плана за възстановяване в действие ще бъдат доста повече от ползите". Това мнение изказа пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той допусна обвързване на спиране на предвидени средства заради неприетата от България Истанбулска конвенция:

"Става дума за формулировки, които отварят вратата към действия с непредсказуем ефект. Конкретно за фразата "преодоляване на стереотипите по пол". ... В програма за трансформация чрез наука и иновации е записано, че проектите по тази програма трябва да имат за цел да премахнат неравенствата по отношение на раса, етническа принадлежност, сексуална ориентация и т.н. Което означава, че проект, който не премахва тези неравенства, той не може да се класира като наука и иновации. ... Залагането на тези формулировки в Плана за възстановяване и устойчивост означава, че отваряме вратата за натиск откъм Истанбулска конвенция".

По думите на доц. Григор Сарийски има "огромни пороци в българската икономика и в социалното ни развитие, които изобщо не са адресирани в този План за възстановяване и устойчивост.

"Единственото, което се цели, е изразходването на едни пари и оправдаването им в някакви проекти", смята икономистът.

Той подчерта, че в новата версия на Плана има обща цел за териториална кохезия, но мерките по тази цел са със същите предписания, които са били и в предходната версия.

Само България и Нидерландия още не са внесли своите планове в Европейската комисия

"Основните цели на плановете за възстановяване и устойчивост са две. Първата е да служат за лост за икономически натиск върху страните, които се отклоняват от официалната политика на ЕС, нещо което видяхме преди няколко дни в случая с Унгария. Другата голяма цел е да има официален претекст да се продължи вълната от протекционистични мерки, това е тенденция в ЕС", коментира още той и добави, че продължава да е критично настроен към тези планове.

Доц. Сарийски обясни, че с ратификацията в парламентите всички страни стават нещо като съдлъжници към кредитите, които ЕК тегли от тяхно име.

Според него чрез тези планове ще се вкарат много строги рамки за зелен преход на страните от периферията на ЕС:

"Служебния вицепремиер Атанас Пеканов не набляга толкова, че това е план за възстановяване, колкото на обстоятелството, че това е един план за преход към зелена икономика. Което означава, че българите ще трябва да ограничат енергийното си потребление, тъй като енергията ще става много по-скъпа и това ще става ударно. Голяма част от предприятията ще излязат от строя".

Интервюто на Снежана Иванова с Григор Сарийски в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Претоварените камиони - проверки има, резултат не

„Всички знаем, че претоварени камиони се движат на територията на България, затова  ИА „Автомобилна администрация“ постоянно организира специализирани акции, с които да бъдат доказани тези претоварвания, да бъде извършен засилен контрол над тези автомобили. За всеки случай, в който сме установили претоварване, сме взели отношение.“ Това заяви..

публикувано на 23.09.21 в 09:28
проф. Григорий Вазов

Проф. Григорий Вазов: Още не можем да разберем Вазов

Българинът има качеството когато не разбира нещо или да го обругава, или да го величае. Ние още не можем да разберем Иван Вазов. Това каза пред БНР проф. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, правнук на Кирил, един от братята на Иван Вазов. Григорий Вазов направи паралел между времето на Вазов и сегашната..

публикувано на 22.09.21 в 09:40
проф. Ивайло Христов, УНСС

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха

Лесно е да се каже да бъдем свободни и независими, но бедният човек нито може да бъде свободен, нито независим. Ако не са решени за масовия човек основните екзистенциални проблеми, не можем да бъдем нито свободни, нито независими. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Ивайло Христов, преподавател в  катедра „Медии и обществени комуникации“..

публикувано на 22.09.21 в 08:30

Йордан Апостолов: Фирмите превозвачи плащат на ДАИ, за да не глобяват претоварените камиони

Бивш бургаски депутат Илчо Доганов започна кампания под мотото „Не претоварвай“ в отговор на масовата практика тежкотоварни автомобили да превишават количеството на стоката, която превозват. Протестиращите от Айтос продължават да настояват да не се  допуска преминаването през града на  тирове след тежката катастрофа там. В страната от..

публикувано на 21.09.21 в 10:26
Иван Мандаджиев

Иван Мандаджиев: България има нужда от мечтатели

„България има нужда от мечтатели. България има нужда от хора, които не се побират в това, което се случва около тях в момента, а мислят малко по-глобално и с малко по-дълъг поглед върху нещата.“ Това каза в интервю за БНР Иван Мандаджиев, мениджър в глобална консултантска компания в Мюнхен. „ Виждам добро течение в момента в България. Виждам..

публикувано на 21.09.21 в 10:23

Елена Дариева: „Продължаваме промяната“ прекъсва възходящия тренд на ДБ

„Без съмнение кой е мандатоносителят е важно, тъй като това е лицето на политическия проект. Политическият проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев тръгна с много сериозната заявка за почтеност и по тази причина най-малкото ще се гледа под лупа кои са партньорите, на които те се спират .“ Това каза пред БНР Елена Дариева от..

публикувано на 21.09.21 в 08:36
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Няма да се изненадам, ако България изпадне зимата в сериозна енергийна криза

"Българските потребители нямат голям избор и ще продължават да разчитат на топлофикациите , там където ги има и чрез отоплението на ток, а в крайните квартали на дърва“, коментира пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум във връзка с поскъпване на тока и парното. К. Стаменов: Ситуацията е драматична,..

публикувано на 20.09.21 в 12:45