Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: 11 септември сложи началото на нов период в историята, който промени всичко

Николай Младенов
Снимка: БГНЕС

На 11 септември 2001 година Съединените щати бяха поразени от враг, който дотогава смятаха за периферен. Америка беше на върха на могъществото си - свръхсила без конкуренция след края на Студената война и краха на Съветския съюз. "Ал Кайда" обаче удари центъра на американската военна мощ - Пентагона, и този на финансовото могъщество на Съединените щати - Ню Йорк. Свръхсилата реагира според очакванията. Президентът Буш обяви война на терористите, активира Член 5 от Северноатлантическия договор и удари талибаните и "Ал Кайда" в Афганистан.

САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември

Последваха обаче поредица от грешки, които биха могли да се обобщят като надценяване от страна на Съединените щати на способностите им и бавен и труден процес на осъзнаване на границите на капацитета им да оформят света както те искат.

Изтеглянето от Афганистан е в известен смисъл събитие със същата тежест като терористичните атаки от 2001-а. Америка пак преоформя международното положение. Стартовата позиция обаче е неблагоприятна - международният й престиж е доста накърнен от начина, по който се развиха събитията в Афганистан. Европейските съюзници са притеснени, геополитическите противници са окуражени, защото пред тях са зейнали празнини, които чакат да бъдат запълнени. В Близкия изток например.

„Атаките на 11 септември е един момент, който никой няма да забрави къде се е намирал, ако го е преживял“, каза пред БНР Николай Младенов - бивш министър на външните работи и на отбраната, бивш специален пратеник на генералния секретар на ООН за Ирак и специален координатор за близкоизточния мирен процес, сега част от мозъчния тръст Вашингтонски институт за близкоизточна политика:

„Дойдох си от Ню Йорк може би 48 часа преди това да се случи и бях в Народното събрание, когато дойде новината за атентата. Когато някой ни каза, че самолет е ударил Световния център всички си помислихме, че малък самолет по погрешка се е ударил. След това влезе друг човек в парламентарната група и каза: Америка е нападната. И тогава , след като включихме телевизорите и започнахме да гледаме, първата ни мисъл беше, че започва един нов период в световната история, който променя всичко“, разказа в „Събота 150“ Младенов.

„И така стана впоследствие. Какво място е светът сега? Труден въпрос – преди 11 септември всички живеехме в заблудата, че подобен тип атентати не могат да се случат. Че всичко което сме постигнали е без алтернатива – като демократични свободи и прочее.

11 септември показа, че има части от света, групи, за които животът има различни ценности от нашите. Ние с право трябва да отстояваме нашите ценности малко по-добре, но и да помагаме на онези хора по света, които искат да постигнат нашият начин на живот.

Една от най-големите драми в Афганистан след американското изтегляне е, че реално афганистанският народ не гласува, той не избра талибаните да дойдат на власт, те завзеха властта“, каза още Николай Младенов.

По думите на Младенов войната срещу джихадисткия терор в световен мащаб може би е вечна:

"Може би в първите месеци след 11 септември никой не е очаквал, че американската атака по Афганистан ще доведе до едно 20 годишно ангажиране с тази държава. Постепенно през всеки следващ етап се наслагваха все нови и нови цели на мисиите в Афганистан, впоследствие и в Ирак. И лека-полека тези мисии станаха трудни за управление...", посочи още Младенов.

Бил Рожио: Западът няма лост за въздействие на новия режим в Кабул

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Георгиева

Силвия Георгиева за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за..

публикувано на 24.09.24 в 12:10
Проф. Христо Пимпирев

Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап, очаква се корабът да отплава през ноември

Българският антарктически институт организира двудневен семинар, който ще се проведе на 25 и 26 септември в Ахелой. Темата е "Силни страни. Предизвикателства пред научното и логистично сътрудничество на балканските страни в полярните региони". Председателят на института проф. Христо Пимпирев подчерта пред БНР, че това е първа по рода си работна..

публикувано на 23.09.24 в 08:43
Проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Българското общество е на парчета, политиците трябва да ги скрепят

" Бягството от управление означава бягство от политическа отговорност. Българското общество в момента е на парчета , има различни възгледи. Политиците трябва да скрепят тези парчета . Има моменти, в които трябва да преглътнеш егото си".  Това заяви пред БНР проф. Милко Палангурски, историк и преподавател във ВТУ в деня, когато отбелязваме 116-ата..

публикувано на 22.09.24 в 12:50

Певицата Камелия: Обществото ни се раздели на чалгаджии и културтрегери

Цялото интервю на Илия Вълков с певицата Камелия в предаването "РадиоТочка" чуйте в звуковия файл.

публикувано на 20.09.24 в 18:16
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Атаката показа, че "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея

Тези удари показаха две неща - "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея . С тази констатация започна коментара си пред БНР Димитър Къцарков, специалист по Близкия изток, като уточни: " Израел демонстрира, че вече не е способна да толерира този тлеещ и постоянен конфликт, който е на северната ѝ граница , който принуди над 60..

публикувано на 19.09.24 в 17:55

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08