Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пиесата „Народът на Вазов“ ще има премиера в началото на октомври

Мариус Донкин: Държавността трябва да се грижи повече за духа, за да ни има

За да има този народ куража при тази липса на доверие да направи нещо, той просто трябва да бъде обичан, казва директорът на Народния театър

Мариус Донкин
Снимка: БГНЕС

Задачата на интелигента е да дава това, което му е дадено, за да не го загуби. Защото това, което му е дадено, ако го запазва, го загубва. Това каза пред БНР директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин.

„Вазов е бил един от духовните водачи и е бил поканен на своя юбилей в това Народно събрание за 70-годишнината му и 50 години от неговата творческа дейност да изнесе реч. Дали сегашните депутати, ако в един момент спрат да слушат само своя глас, няма да чуят това послание някъде из кулоарите на Народното събрание и дали като го чуят, ще има някакъв смисъл, някакъв резултат“, коментира Донкин.

Народният театър е подготвил пиесата „Народът на Вазов“, чиято премиера ще бъде на 7 и 8 октомври. Автор на пиесата е Александър Секулов. Мариус Донкин определи текста на пиесата като изключителен и невероятен.

„В този монолог има едно такова чукване по главата на всеки един от нас за истината, която е в момента, през философията на Вазов. Едно нещо, за което отдавна си говорим, че е накърнено, загубено, унищожено и то е нещо, което страшно трудно се възстановява. А това е доверието. Доверието между нас, във всякаква ядка на живота ни - и в тази, която е най-съкровената: семейната ядка, оттам нататък метастазите на това недоверие се развиват и в човешките взаимоотношения, и между хората, и между институциите, и на народа към институциите. Но този народ не може да живее безверен. И той има вяра към нещо. И единственото нещо, което му е сигурно и го има и в студ, и в сняг, и в добро, и в лошо, и в смърт, и в живот – това е земята. Нашият народ вярва в земята, но това все пак е някакъв примитивизъм. Но в тази душа на този народ има едни гениални ритми, с които този свят се представя пред другия свят, който той не познава. Този дяволски диапазон между едното и другото – това е съчетано в духа на този народ. И за да има този народ куража при тая липса на доверие да направи нещо в живота си, той просто трябва да бъде обичан. Малко, истински, дълбоко обичан.“

Народният театър се готви за церемонията по връчване на Годишната награда за духовен принос на името на Иван Вазов  Снимка: БГНЕС

Преди церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от театъра, Мариус Донкин изтъкна:

„Духът – състояние на свобода, което всъщност е и този Ден на независимостта, може би и това, че Вазов си отива неслучайно в този ден, в едно място, където вероятно духът е съвсем свободен – и в това има послание. Този празник сам по себе си като смисъл – съчетание за държавност и дух, нека да има посланието, че тази държавност трябва да се грижи повече за духа, за да ни има.“

Донкин сподели, че тишината в залата, когато звучи текстът на Вазов от „Нова земя“, го убеждава в решението му този роман да бъде изваден „от кьошето, където неслучайно отново по политически причини е бил захвърлен“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -   междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това..

публикувано на 22.10.21 в 19:39

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09